Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti mutyimondó: mindenki menjen a péícsdébe!

Zsolt és Lajos mindkét keze megint a pénzeszsákban, miközben Pali bácsi otthon kesereg, mert a Tüzépes Katit senki sem zargatja a doktorija miatt. Gyurival viszont már abszolúte senki sem törődik. A heti epizód. Mong Attila lapszemléje.

ketfarku.jpgMontázs: Kétfarkú Kutya Párt

Lassan ideje lenne, ha - Schmitt Pál után szabadon - mindenki elmenne az “ahogyan manapság mondják, "péícsdébe", hiszen a Mutyimondó hétvégi lapzártájáig annyi minden történt Magyarországon, hogy ezt feketemunka alkalmazása nélkül lényegében lehetetlen feldolgozni. Lassabb tempót kérek, ha lehet.

És ha már a "péicsdénél" tartunk, kiderült, hogy hiába küzdött igazáért a volt köztársasági elnök a tollforgató terroristákkal szemben, egyszerűbb lett volna, ha letárgyal magának egy Grand Phd fokozatot, Prof. Dr. Shanti P. Jayasekarával (Santhi Pushpa Kumara Jayasekera, Ph.D., D.Sc., Grand PhD.) - vagy vár egy kicsit, hogy Tüzépes Kati törje neki az utat az államigazgatásban. Ha egyetemi diploma nélkül lehet valaki az országos zöldhatóság vezetője, aki doktori címét egy olyan amerikai "egyetemen" szerezte, amelynek székhelyén egy metálzenekar kiadója működik, akkor Pali bácsi igazán maradhatott volna a mi elnökünk.

Az elmúlt hét zsúfolt eseménykrónikáját áttekintve a korrupció elleni háborúban már tényleg csak abban bízhatunk, hogy az elvtársak a saját dugájukba dőlnek. Kicsit elkeserítő, hogy egyre több hiba mutatkozik a mutyiorganizációban, igaz, eddig csak olyan esetekben fordult elő döccenő, amikor nem nagy pénz volt a tét, hanem kisebb-nagyobb személyi döntések forogtak kockán. Itt van például az Arany Érdemkereszt ügye, amelyet valószínűleg egy másik Kárpátia zenekar kapott meg ahelyett, amelyiket be akartak lobbizni a tutiba, vagy a médiahatóság új elnökének kiválasztása. Mint az Origónak egyik fideszes képviselő fogalmazott, eddig mindig valakire alakították a törvényeket, most pedig majd azért kell változtatni a médiatörvényen, mert kiderült, olyan szigorúra szabta a jobboldalon remek médiapolitikusnak tartott, nemrégiben elhalálozott elnök a jogszabály kritériumait, hogy élő ember nem  képes Magyarországon megfelelni. (Csak mellékesen, a helyi tévéseknek is van humorérzékük, de tényleg: Szalai Annamáriát posztumusz, uramisten, posztumusz (!) díjban részesítették. A helyi tévézés hőse, vagy mi a fene lett, rögtön azután, hogy kiderült: a társaság haladékot kapott a digitális átállásra a médiahatóságtól. Ízlés az van. Ha már, akkor jobb lett volna előtte, szegénynek még az életében. Erről Tolnai Klári jut eszembe, aki állítólag sokszor énekelte a Ha meghalok, csillag leszek dallamára azt, hogy "ha meghalok, bérlet leszek". Bérlet nem lett, csak szalon a Madáchban.)

Mondom, ahol nagy pénz a tét, ott továbbra sem remeg a kezük. Szegény Sándor, József meg Benedek csak hozza, hozza, miközben Zsolt és Lajos viszi kifelé, zsákban. Itt van ugye a hír, hogy a Fidesz-közeli cégekből milliárdokat vettek ki osztalék formájában, miközben a pénzszivattyú teljes fordulatszámon tovább pörög, egyre jobban teljesítenek a médiacégeik, nem is csoda, mert ömlik a pénz hozzájuk a Szerencsejáték Zrt.-től, és a felcsúti fociakadémiában sem lyukasak a gatyák, a drága miniszterelnök csodálhatja a gyönyörű csapatot. Az ígéret persze az, hogy a lopás ellenére sem pusztulnak le majd az állami cégek, de hát olvashattuk a múlt héten Csepel géniuszától, Németh Szilárdtól, hogy mi erre a garancia. ("Az a garancia, hogy nem pusztulhatnak le.")

Jogosan kérdezi a nyájas olvasó, hogy hova tűnik a zsákban kilopott pénz, mert ugye az ország nem épül-szépül, és arra sincs bizonyíték, hogy a kiharácsolt milliárdokból világhíres magyar vállalkozások vennének repülőrajtot. Valószínűleg részben a Rózsadomb csinosodik tovább, részben pedig, gondolom, vissza kell csorgatni belőle zsebbe a klientúrának, hogy mindenki nyugodtan üljön a helyén. Ezek után nem véletlen, hogy a Fidesz politikafinanszírozási ajánlata az, hogy semmi sem lesz tisztább vagy átláthatóbb, legfeljebb nem esnek gyurcsányista túlzásokba, nem mered majd Orbán Viktor tekintete a főváros valamelyik forgalmas csomópontjában a járókelőkre.

A klientúra nyugtatását szolgálja a trafikmutyi is, a tapasztalatokat pedig a jelek szerint a felszámolópiac átszervezésében vagy az uniós pénzosztást vezénylő Nemzeti Fejlesztési Ügynökség eltrafikosításában hasznosítják, mert Orbán Viktor is megmondta legutóbb: jobb ha senki sem ül nyugodtan a seggén, szépen lassan elérnek minden értelmezhető iparághoz, minden az övék lesz. Akinek pedig ez nem tetszik, annál könnyen találnak egy 135 (!) forintos adóhiányt, aztán elfoglalhatja magát az üggyel évekig. Mert természetesen a rokonok, szomszédok, párttagok, valamint barátaik és üzletfeleik nem csak trafikban jók, és - mint a trafiktörvényhez saját számítógépet és know-how-t kölcsönző vállalkozó megmondta - Magyarországon a dolgok természetes rendje, hogy az "ismerősök" nyernek a pályázatokon, főleg, mert értenek is hozzá, mint Orbán Viktor unokatestvére a brüsszeli Magyar Intézet vezetéséhez. Amúgy is, inkább Rogán Antal legyen büszke, hogy trafikosok a szomszédai, nem pedig fordítva. Pampogjon csak az apparátus, mint  a földpályázatok esetében, hogy csókolom, a törvények, tetszik tudni, azok furcsa módon vannak ebben az esetben is meghajlítva, a kutyák ugatnak, a karaván halad. Minden pályázatot a szovjeteknek! Ja, és persze az ügyészség sem nyomoz, illetve csak azok ellen, akik megzavarják a köznyugalmat mindenféle információk nyilvánosságra hozatalával, vagy visszaélésszerű adatigényléssel.

Én már csak a Gyuri miatt aggódom, akinek mínuszban zárt a cége. Rajta ki fog segíteni?

További olvasnivalók itthonról és külföldről:

Pokorni "Aki lop, annak levágjuk a kezét" Zoltán kerületében érdekes vita bontakozik ki egy hatalmas honvédségi ingatlanegyüttes eladásáról.

A Pestisrácok.hu újabb részleteket közöl az alvilág felvilági kapcsolatairól egy érdekes, 1990-es évekbeli jegyzőkönyv segítségével, vagy a Vizoviczki-ügy alapján.

Aggódhatnak a lengyel offshore-lovagok, a varsói kormány különadó kivetését fontolgatja az adóparadicsomokban végződő vállalkozásokra.

Kétéves börtönbüntetésre ítélték a volt szlovén miniszterelnököt azért, mert kenőpénzt fogadott el egy honvédelmi beszerzés során egy finn cégtől.

Három brit felsőházi képviselőt függesztett föl a pártja, mert a Sunday Times oknyomozó újságírója inkognitóban állítólag rávette őket, hogy pénz ellenében lobbizzanak egy energetikai cég számára.

A Mercedes azt fontolgatja, hogy az Ecclestone-t érintő vesztegetési vádak miatt elhagyja a Forma 1-et.

Mong Attila

süti beállítások módosítása