Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Pofázol, megdöglesz: modern Döbrögik győzelme a földháborúban

Hiába derülnek ki a sorozatos mutyik az állami földpályázattal kapcsolatban, sem a kormány, sem a Fidesz, sem a Nemzeti Földalap nem gondolja azt, hogy bármilyen probléma lenne. A csókosok jól járnak, a többiek sorsa meg kit érdekel. És hogy minden biztosan rendben legyen, a nyomokat is igyekeznek eltüntetni.

ludas_matyi1_www_kepfeltoltes_hu_(1).jpgkép innen

„Ha pofáztok, megdögletek” – ezt üzenték ismeretlenek két gazdának a Somogy megyei Bábonymegyeren. A két férfi családi gazdaságaikhoz szeretett volna földet bérelni, de semmit sem nyertek. Helyettük egy önkormányzati képviselő és érdekeltségi köre vitte a többhektárnyi földet, és vele együtt az 50 millió forintos állami támogatást. Gál Ferenc és Horváth János összesen 188 hektárra pályázott, de már 80 hektárral is elégedettek lettek volna, mert az eltartotta volna az állataikat és a gazdáknak szinte minden gépük megvan a földek műveléséhez. Hiába kértek segítséget, szerveztek gazdaszövetséget, demonstráltak – eredmény helyett csak fenyegetéseket kaptak és föld híján kénytelen voltak eladni a szarvasmarháik egy részét. Gálék olyan nyertesekkel szemben maradtak alul, akik még csak nem is a környéken laknak és soha nem foglalkoztak mezőgazdasággal. Horváth János és Gál Ferenc esete egyáltalán nem egyedi: ahogy a trafikmutyinál is, a földbérleti pályázatok esetében is a kompetencia, a tapasztalat sokkal kevésbé volt fontos, inkább a megfelelő kapcsolatokért jártak plusz pontok a pályázatok értékelése során.

Ráadásul most úgy tűnik, hogy a földosztással foglalkozó Nemzeti Földalap igyekszik eltüntetni az esetleges visszaélések nyomait: a földbérleti pályázatokat ezentúl csak egy példányban kell benyújtani az alapkezelőhöz, az eddigi gyakorlattal ellentétben nem kell azokat letétbe helyezni. Szabó Rebeka, a Párbeszéd Magyarországért politikusa szerint ennek katasztrofális következménye lesz, ugyanis így nem lesznek összehasonlíthatók a nyertes és a vesztes pályázatok és sokkal nehezebben fognak kiderülni a visszásságok. Szabó a blogjában írt arról, amikor kiderült, hogy egy fideszes önkormányzati képviselő pályázata szóról szóra megegyezett egy vesztesével, előbbi mégis kétszer annyi pontot kapott rá.

A földosztási mutyik persze nem az utóbbi pár hónap eredményei, az atlatszo.hu korábban cikksorozatban foglalkozott a Felcsút környéki ügyletekkel. Akkor megírtuk, hogy a miniszterelnök édesapja, Orbán Győző ingatlanforgalmazásra szakosodott cége, a CZG Ingatlanforgalmazó Kft. tulajdonában áll 2011. július óta az Alcsútdoboz-Hatvan-pusztai majorság, ami egykor József főherceg majorsága volt és amit saját állítása szerint jelenleg a felcsúti polgármester, az Orbán-család bizalmi embere, Mészáros Lőrinc bérel. A 13 hektáros műemléki területet azok az állami földek veszik körül, amiket Mészáros cége, a Búzakalász 66 Kft. a közelmúltban nyert el 20 éves bérletre, fölötte Orbán Viktor feleségének, Lévai Anikó szántói fekszenek.

Az atlatszo.hu akkor megkereste Mészáros Lőrincet is, hogy nem furcsa-e az, hogy a földtámogatások miatt megéri úgy is földet tartani, hogy az nem művelik, mire Mészáros kiakadt és azt mondta: „Annak le kell vágni a kezét, aki nem műveli meg a földet – nekünk ez a lelkünk vidéki embereknek a föld és nem azoknak, akik ott a flaszteron fönn Budapesten azt mondják, hogy ezek a szemét vidéki parasztok, mert nincsen ebben igazuk, semmiben sincsen igazuk. (…) A faluban is bárkit megkérdezhet, mert ilyet sosem mondanának, amit Ángyán mond meg Szabó Rebeka. (…) Szarok rá, hogy más mit mond, engem az érdekel, hogy itt mit mondanak.”

Azonban nem csak Mészáros Lőrinc jutott hozzá földekhez a környéken: a legtöbb földet Lévai Anikó tulajdonostársa nyerte Felcsúton. Flier János családtagjaival együtt összesen 377 hektár földet bérelhet, a helyiek szerint Flier műveli a Lévai tulajdonában levő területeket, egy bicskei szántót közösen birtokolnak. És ha már Bicskén járunk: ezen a településen a miniszterelnök vőjelöltjének egyik testvére lett a legnagyobb nyertes. Tiborcz Eszter 157 hektárnyi egybefüggő terület, vagyis a Fejér megyei bérletek 4,1 százaléka fölött rendelkezhet az elkövetkező húsz évben. Tiborcz Eszter testvére, Tiborcz István ügyvéd, igazgatósági tagja a Közgép egyik leányvállalatának, az E-OS Innovatív Zrt.-nek. Korábban a sajtóban arról írtak, hogy a miniszterelnök egyik lányával, Ráhellel jár. A másik testvér, Tiborcz Péter 2006-2010 között a Fejér Megyei Közgyűlés fideszes alelnöke volt.

Talpalatnyi föld című cikksorozatunk itt olvasható

süti beállítások módosítása