Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

6,4 milliárdot költöttek két év alatt a frakciók

A 444.hu kikérte és megkapta az országgyűléstől a parlamenti frakciók által 2011-2013 között kötött 1542 darab, 5 millió forint alatti szerződés listáját, melynek érdekességeiről a múlt héten bőven beszámoltak. 2011. januárja és 2013 tavasza között 6,4 milliárd forintot költöttek a frakciók, ki-ki a saját kedvenceivel szerződött. A Fidesz leginkább a Századvéggel, az MSZP-nek Török Zsolt cége is adott tanácsot, a Jobbik tanulmányt íratott a cigánybűnözésről; derül ki sok más egyéb mellett a táblázatokból, amelyeket a 444.hu a rendelkezésünkre bocsátott. Rákay Philip felesége, Rubovszky György lánya, Teleki László, és a Barikád szerkesztője is a kifizetési listákon. 

frkaciokoltesek2.gif
(kép: 444.hu)

Egyes kormányzati források szerint a 444.hu frakciószerződésekre irányuló közadatigénylése volt az oka annak, hogy a kormánypárt két nap alatt átnyomta a parlamenten az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény módosítását, amely gumiszabályokkal korlátozza a közérdekű adatszolgáltatást. Ennek ellenére a 444.hu megkapta a frakciók szerződéseinek listáját (kivéve a megszűnt LMP-frakció megállapodásait, melyeknek csak végösszegét közölte az Országgyűlés Hivatala), amiből érdekes dolgok derültek ki. Természetesen még mindig a tanácsadás a legnagyobb biznisz, mindenhol.

Kedvencek

A Fidesz 2011 és 2013 között a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Századvég Gazdaságkutató számára legalább 19,9 millió forintot fizetett ki "kommunikációs tanácsadás” és “szakirodalmi mű készítése" címszóval. A Századvéghez köthető kutatók (Kitta Gergely, Schultz Gábor, Kern Tamás és Molnár Norbert) szinte havi rendszerességgel kaptak 600-900 ezer forint közötti összegeket valamilyen tanácsadás címén. G. Fodor Gábor, a Századvég stratégiai igazgatója 2011 szeptemberétől havi 700-745 ezer forint közötti összegért ad tanácsot a Fidesz Kulturális Kabinet Oktatási és Tudományos munkacsoportjának, illetve “törvényjavaslatra vonatkozó tanácsadást” is végez.

A Századvéget is megelőzi azonban a Strategopolis, amelynek összesen 30,8 millió forintot fizetett ki a Fidesz 2011-2013 között. A cégből 2011. szeptember 30-án szállt ki Giró-Szász András jelenlegi kormányszóvivő, akkor adta el 49,66 %-os tulajdonrészét Molnár Norbertnek, aki most Heim Péterrel birtokolja a Strategopolist. A Giró-Szász András “nem közeli hozzátartozói" ( = unokabátyja) által birtokolt Giró-Szász és Tsa Ügyvédi Iroda részére 14,4 millió forintot fizetett ki a Fidesz 2011-2013 között.

2011. januártól augusztusig, és 2012. januártól 2013. március 31-ig havi 600 ezer forintot fizetett a Fidesz-frakció kommunikációs tanácsadásért a Wieber and Wieber Kft.-nek, melynek tulajdonosai Wieber Tamás és Wieber Orsolya. A hölgy Rákay "intendáns" Philip felesége.

A KDNP favoritja Zentai László KDNP-s politikus cége, a Civil Flotta Bt., amely 12,6 millió forintot kasszírozott tanácsadásért. Nagy Ferenc és Haluska Ibolya Katalin 2011-2013 között hírügynökségi tevékenységért és honlapszerkesztésért összesen 17,48 milliót kaptak a KDNP-től Ubipressz Bt. és Uby Publishing Kft. cégeiken keresztül. Kelemen Gyöngyi 2010-es, XIII.kerületi önkormányzati képviselőjelölt cége, a Pragmatic Consult Kft. negyedik a kereszténydemokrata toplistán, 9,6 millió forintot fizetett ki részére a frakció a bő két év alatt.

Az MSZP legnagyobb értékben az Observer Médiafigyelővel szerződött 2011-2013 között, a cég 14,4 milliójánál majdnem eggyel kevesebbet, 13,65 millió forintot fizettek ki kommunikációs tanácsadás címén a Hilal Central Europa Kft.-nek, melynek ügyvezetője és egyik tulajdonosa Galambos Tamás, aki 2002. és 2006. között a miniszterelnöki kabinet sajtófőnöke volt, majd 2006-ban az NFÜ kommunikációs projektmenedzsere lett. Török Zsolt frakciószóvivő cége, a Bonus Progressive Kft. 12,55 milliót kapott saját pártjától tanácsadásért.

A Jobbik a 2010. március 31-én bejegyzett Sententia Nostra Kft.nek fizette ki a legnagyobb, 15,7 milliós  összeget 2011-2013 között. A cég tulajdonosai Bíró Gergő Csaba, Tari Attila István és Juhász Zoltán. Tari korábban a Jobbik Egyházügyi Kabinetjének vezetője volt. A Jobbik toplistájának második helyezettje a 2011.októberében bejegyzett Paradox Média Kft., melynek 14,75 millió forintot fizetett a frakció "szóbeli kommunikációs tanácsadásért". A Paradox tulajdonosa Kilián Alexandra, akinek a cégadatbázisban barikádos e-mail címe szerepel, derítettük ki.

Kitartottak

A Fidesz-frakció 2012. november 1-én szerződött le a BXL-1128 Bt.-vel, amelynek 1,38 millió forintott fizettek két hónapnyi tanácsadásért, 2013 első fél évére pedig 4,14 millió forintot kapott “politikai és külgazdasági tanácsadás” címén. A Bt. tulajdonosa a fideszes Hidvéghi Balázs, aki 2012 november 1-ig volt a a Nemzetgazdasági Minisztérium külgazdaságért és nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkára.

Az MSZP-frakció 2011-ben 3 millió, 2012-ben 2,875 millió, idén pedig újra 3 millió forintot fizetett ki "Nemzeti, etnikai, kisebbségi politikával kapcsolatos tanácsadás” címén Teleki Lászlónak, a párt volt romaügyi államtitkárának, aki 2010-ben nem jutott be a parlamentbe. Ahogy Legény Zsolt volt szocialista képviselő sem, ám az MSZP őt sem felejtette el: cége, az L-ZS Consulting Kft. azóta összesen 6,6 millió forintot kapott a frakciótól tanácsadásért.

A Jobbik-frakció 2011 óta 2,4 millió forintot fizetett különböző tanulmányokért a jobbikos Samu Tamás Gergőnek, akit 2011-ben felfüggesztett szabadságvesztésre ítéltek rendőrverésért, ő pedig ekkor lemondott képviselői mandátumáról.

Közeliek

A Fidesznek 2011 eleje óta 23 alkalommal adott tanácsot Grosics Gyula, 190-400 ezer forint közötti összegekért, összesen 8,4 millió forint értékben. Rubovszky György KDNP-alapító lánya, Jeneiné Rubovszky Csilla V.kerületi KDNP-s alpolgármester részére három jogi tanácsadásért 12 milliót fizetett ki a Fidesz-frakció. A Polgár Portál és a PestiSrácok kiadója, a Gerilla Press Kft. 2013-ban összesen 4,4 milliót kapott kommunikációs tanácsadásért a Fidesztől, a cég egyik tulajdonosa a volt Magyar Hírlap-os Huth Gergely.

Az MSZP összesen közel 9 millió forint értékben szerződött a Népszavával kiadványterjesztésre. Picit több, mint 9 millió forintot fizetett a szocialista frakció kommunikációs tanácsadásért a Csucsó Kiadói és Szolgáltató Bt.-nek, melynek tulajdonosa Csernyánszki Judit baloldali újságíró, a Klubrádió korábbi washingtoni tudósítója - vette észre az atlatszo.hu. Ahogy azt is, hogy az MSZP-től összesen 9,4 millió forintban részesült Sinyei-Kiss Dávid Ügyvédi Irodának a világhálón nincs nyoma, a névadója azonban korábban a frakció Alkotmányügyi, igazságügyi és ügyrendi bizottságában, majd az Igazságügyi és Rendészeti Minisztériumban dolgozott.

A Jobbik-frakció a párt gyöngyöshalászi alapszervezetének elnöke által tulajdonolt Carabinieri Hungary Kft.-vel 2013-ban 1,8 millió forintért szerződött "A cigánybűnözés helyzete Magyarországon napjainkban” című tanulmány" elkészítésére. Usztics Mátyás három alkalommal, összesen 5,4 millióért tartott kommunikációs tréninget a Jobbiknak. A párt gyömrői elnöke, Sas Zoltán tulajdonában lévő Kárpáti Kerecsen Kft. alkalmanként 600-900 ezer forint közötti összeget, összesen 6,2 millió forintot kapott korrupciós ügyek elemzéséért a Jobbik-frakciótól. A Dr. Fila Ügyvédi Iroda részére összesen 9,78 milliót fizetett ki a Jobbik, az iroda tulajdonosa dr. Fila László gyöngyöspatai jegyző. Minden év elején írt egy-egy tanulmányt a frakciónak Balczó Zoltán alelnök fiának, Balczó Mátyás Barikád-főszerkesztőnek felesége, (Balczó-)Sándor Csilla, a Barikád szerkesztője; aki összesen 2,65 millió forintot kapott így a Jobbiktól - számoltuk össze.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

süti beállítások módosítása