Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Nem tudni, kik használják a fővárosi kerületek külföldi ingatlanait

Miután nemrégiben kiderítettük, hogy Erzsébetvárosnak Szlovákiában, Zuglónak és Belváros-Lipótvárosnak pedig Erdélyben van ingatlana - utóbbinak kettő is -, újabb közadatigényléssel fordultunk az érintett önkormányzatokhoz. Azt kérdeztük tőlük, hogy megvásárlásuk óta kik használták a külföldi ingatlanokat, de ezt egyiküktől sem sikerült megtudnunk. 

haziko2.jpg

Az atlatszo.hu április közepén tette közzé, hogy három budapesti kerület önkormányzata rendelkezik külföldön ingatlantulajdonnal. Jogos igény volt, hogy megtudjuk, megvásárlása óta kik/mikor/milyen jogcímeken használták a közpénzből megvásárolt, fenn- és karbantartott épületeket. Ezeknek az információknak a megismerése érdekében újfent közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a kerületekhez, érdemi választ azonban egyiküktől sem kaptunk, a használók kilétére nem derült fény.

Budapest VII.kerülete, Erzsébetváros 2006-ban vásárolt meg a Stavoúnia a.s.-től 103,5 millió forintért egy üdülőtábort a szlovákiai Ruzinában. Azóta felújítási munkák címén 62 millió forintot költöttek az ingatlanra, amelynek fenntartása 2012-ben 18,299 millió forintba került. Az ingatlan használóira vonatkozó adatigénylésünkre az önkormányzat saját korábbi válaszát idézte: "elsősorban a VII.kerületi nevelési-, oktatási intézménybe járó gyermekek, valamint VII.kerületi székhellyel rendelkező civil szervezetek és sportegyesületek veszik igénybe. Minden-, a ruzinai üdülőt igénybe venni szándékozó az üdülő igénybevételéért meghatározott üdülési díjat kell fizetni." Erzsébetváros véleménye szerint ezért az ingatlan használóira vonatkozó információk nem közérdekű adatok, és mi igazat adunk nekik.

Budapest XIV.kerülete, Zugló 2012-ben vásárolt meg Keresztes Attilától és Keresztes Erikától 65 ezer euróért egy csíkszeredai házikót. Az ingatlan megvásárlásával és birtokba vételével kapcsolatos feladatokkal az önkormányzat a Zuglói Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt.-t bízta meg, nettó 700 ezer forint díjért cserébe. Az ingatlan fenntartási költségeit a birtokba vétele óta eltelt rövid időre tekintettel csak megbecsülni tudta Zugló, szerintük "kb. évi 2,5 millió Ft-ra tehetőek". Az ingatlan használóira vonatkozó adatigénylésünkre arról tájékoztatott a kerület, hogy az ingatlanban megvásárlása óta még senki nem szállt meg.

Budapest V.kerülete, Belváros-Lipótváros 2007-ben 37 ezer euróért és 12 ezer euróért vásárolt 1-1 vendégházat a Transylvania Trust Alapítványtól, "építészeti értékmegóvási céllal", a romániai Torockóban és Énlakán. Az ingatlanokon tavaly állagmegóvási munkálatokat végeztek 740 ezer forint értékben. Fenntartási költségként az önkormányzat egyedül a két ingatlan gondnokainak járandóságát említette: havi 1.150 lej a torockói Lakatos Matild Bt.-nek és havi 1.027 lej az énlakai Kerestély Zsolt Intreprindere Individuala Bt.-nek. Az ingatlan használóira vonatkozó adatigénylésünkre legnagyobb megdöbbenésünkre dr.Rónaszéki László címzetes főjegyző ezt válaszolta:


"Előző levelemben is tájékoztattam Önt arról, hogy jelenleg Önkormányzatunk
delegációi veszik igénybe szálláshelyként, illetve kerületi lakosok, civil
szervezetek, gyerekcsoportok rendelkezésére állnak, természetesen térítés
ellenében fent nevezett ingatlanok. A használatról nyilvántartást nem
vezetünk, ezért visszamenőlegesen tételes kimutatást nem áll módomban a
rendelkezésére bocsájtani."

Illusztráció: innen.

süti beállítások módosítása