Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: Mit főznek az orbáni boszorkánykonyhában?

Sápot szednek a vesztes trafikosoktól, miközben a Fülöpházán nyertes Szabika boltja nagyobb lesz, mint a polgármesteri hivatal. A Fidesz közben a nyomok eltüntetésével foglalkozik. Lapszemle.

trafikmutyi.jpg

Ahogyan a kisgazda korrupciónak a “dokumentumok”, a szocialista virtcsaftnak a Nokiás doboz lett a jelképe, úgy lesz a fideszes mutyi metaforája a trafik. Mostantól kezdve nem kell részletezni, mi, mit jelent, nem kell hosszú leírásokat, magyarázatokat mellékelni arról, hogy mi történik 2010 óta Magyarországon, elég csupán annyit mondani, hogy trafik, trafikozás, trafikozni, trafikország. Mindez egyet jelent az egész országra kiterjedő, törvénybe, sőt alkotmányba iktatott, az egész nemzettestet átitató, államilag elrendelt, szervezett korrupcióval, amiben a fideszesek kötelezően részt vesznek, a többiek pedig egyszerűen hazaárulók. Lehetne-e egyszerűbb és szebb jelképe ennek az egésznek, mint az, hogy Fülöpházán, a feleségét állítólag verő fideszes polgármester, országgyűlési képviselő birodalmában a politikus nevelt fia, Szabika lett a pályázat nyertese, akinek éppen most épülő trafikja nagyobb lesz, mint a polgármesteri hivatal? Micsoda öröm, hogy a Fidesz gondol a fiatalokra!

Trafikügyben egyébként a friss hír az, amit már az előző heti mutyimondóban is pedzegettünk. Múlt héten azt ajánlottuk, hogy inkább szedjen védelmi pénzt a Fidesz, hiszen az tisztább, szárazabb érzés lenne. Így teljesüljön minden kívánságunk, hiszen a legfrissebb beszámolók szerint több, a pályázaton vesztes trafikost is megkörnyékeztek egyesek azzal a “visszautasíthatatlan” ajánlattal, hogy megtarthatják a boltjukat a forgalmuk két százalékáért cserébe. Nem meglepő, hogy ezek után Orbán Viktor rádióinterjújában kelt ki az efféle partizánakciók ellen és bejelentette, kezükbe veszik az ügyet, központosítják a sápszedést. Most összesített listát készítenek azokról az üzlettulajdonosokról, akik hagyományosan trafiküzemeltetéssel foglalkoztak, mégsem sikerült nyerniük a nyilvánvalóan korrupt pályázaton. A cél, hogy valamilyen megoldással segítsék őket, hogy továbbra is árulhassanak dohányt. A Fideszt ismerve “okos” megoldás fog születni erre a helyzetre, amiben a káposzta is és a kecske se. A közelgő választás előtt a Heti Mutyimondónak lennének ötletei, hogyan kellene összekötni a trafikokat a politikai kampánnyal, netán magával a szavazással, de várjuk meg, mit főznek ki az orbáni boszorkánykonyhákban!

Látszik egyébként, hogy a párt felelős vezetői vagy sok maffiafilmet néztek, vagy jó iskolába jártak, hiszen a lopás mellett, marad idő, energia és legfőképpen intellektuális erő, szakértelem a nyomok eltüntetésére is. A botrányos trafikpályázat tanulságát gyorsan levonták és kivételes sürgősséggel hagyattak jóvá egy olyan törvénymódosítást, ami az atlatszo.hu és a hozzá hasonló “visszaélésszerű adatigénylők” dolgát teszi szinte lehetetlenné. Sietniük kellett, hiszen - mint éppen a múlt héten az Eon-ügyben látszott, vagy amint az adatvédelmi biztos véleménye is jelezte -, a meglévő törvények alapján a bíróságok kifejezetten nyilvánosság-pártiak voltak, ami pedig azzal a veszéllyel járt, hogy a későbbi, jelentős lenyúlási-potenciállal járó ügyekben, lásd stadionépítés, kiderülhet a pórnép számára is, kik itt a valódi nyertesek. A nyomok eltüntetésében egyébként a média is tettestárs: az ország leggazdagabbjainak listájában éppen az az érdekes, hogy kik nem szerepelnek az összesítésben. Még szerencse, hogy Simicska és Nyerges is szerepel az atlatszo.hu Kis Oligarchatározójában és abban is lehet reménykedni, hogy a térképek sem hazudnak: az olajszőkítés után lassan húsz évvel a fekete pénzek hatása még mindig kimutatható az Aranyháromszögben.

Mindeközben néhány érdekes kishír a nagyvilágból:

A múlt héten volt a Sajtószabadság Világnapja, így érdemes megemlékezni arról a szomorú valóságról, hogy a korrupciós ügyek feltárása továbbra is az egyik legveszélyesebb elfoglaltság az újságírók számára. Hiába könnyítik meg a dolgukat egyre több helyen az átláthatósági jogszabályok - Mexikóban az egyik hatalmas kereskedelmi lánc korrupciós ügyeit éppen az ottani közérdekű adatigénylést megkönnyítő törvényeknek hála sikerült egy amerikai Pulitzer-díjas újságírónak feltárni - a világ számos pontján ebbe konkrétan bele lehet halni, ráadásul úgy, hogy a bűnösök bűntetlenek maradnak.

Két évvel azután, hogy a FIFA-t korrupciós botrányról szóló hírek rázták meg, a helyzet változatlan, mindenki a helyén, néha egy-egy vezető lemond, de az alapvető struktrúra változatlan. A dolgok rendbetételével megbízott felelős egyenesen azt mondta, hogy csak vesztegeti ott az idejét. Focikorrupciós ügyben csak Németországban történik valami: ott Ulli Hoeness, a Bayern München elnöke számíthat retorziókra az eltitkolt svájci bankszámlái miatt.

Újra fontolóra vették az Európai Központi Bank vezetői, hogy megszüntetnék a leginkább csak a maffia által használt 500 eurós bankjegyet. Persze ettől aligha érdemes azt várni, hogy kisebb lesz a korrupció. Lám Kínában is megoldják valahogy: a New York Times vicces cikke éppen arról ír, hogy Kína kicsit olyan, mint Amerika az 50-es években - sok minden feketén zajlik, és a tehetősek hatalmas szatyrokban hurcolják a készpénzt mindenfelé.

Mong Attila

(Montázs: innen.)

süti beállítások módosítása