Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Egy csésze offshore kávé uniós támogatással

Eddig több mint 3,5 milliárd forint uniós támogatást fizettek ki annak a 74 magyar cégnek, amelyek tulajdonosai között az offshore paradicsomok valamelyikébe bejegyzett tulajdonosokat is találunk. Köztük van a tévériporterből kávézólánc-tulajjá avanzsált Frei Tamás cége is. A nemzeti fejlesztési miniszter vizsgálatot indít.

cf.JPGÚMFT-hirdetés a Café Frei honlapján

 

„[A]mióta a céges nyereségadó Magyarországon mindössze 10 százalék (…), azóta például az amerikaiak szemében már mi is offshore-országnak számítunk. Van tehát esély. Keselyűként belenyúlni a tutiba. Már csak ezért is vicces, amikor szitokszóként offshoroznak egyesek egy Magyarország nevű, az alacsony adói miatt félig-meddig offshore-országban” – írta Frei Tamás bő egy héttel azelőtt, hogy a cége felkerült volna az EU-s pénzekkel megtámogatott, offshore hátterű cégek listájára. Két jobbikos képviselő Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszterhez nyújtott be írásbeli kérdést, amelyben arra kérték a minisztert, hogy hozza nyilvánosságra: a mellékelt listában szereplő cégek ténylegesen mikor és milyen mértékű támogatást kaptak. Az atlatszo.hu számításai szerint az eddig kifizetett összeg 3,6 milliárd forint.

A listán 74 cég szerepel, köztük a már említett Café Frei Vendéglátó és Kereskedelmi Kft., amely egy 2012. októberi támogatási döntés alapján 51,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el. Frei cégében az egyik tulajdonos az új-zélandi, feltehetően offshore Coffee Green Bean Ltd. nevű cég, amely ráadásul minősített többségű befolyással bír. A korábbi tulajdonosok között ugyanakkor ott találjuk az amerikai Coffee Royal New York LLC nevű céget, amelynek a székhelye az amerikai Albanyben, New Yorkban van, ahol szintén lehet offshore vállalkozásokat alapítani.

Bár a felsorolásban szép számmal szerepelnek ciprusi, Brit Virgin-szigeteki, belize-i, Seychelles-szigeteki, vagy a Marshall-szigetekre bejegyzett tulajdonossal rendelkező pályázati nyertesek, találunk a szomszédos országokban vagy Európa más országaiban (Németország, Ausztria, Hollandia, Spanyolország) regisztrált tulajokat is. Ezeket talán érdemes lett volna külön választani, de legalábbis láthatóan megkülönböztetni a „klasszikus” offshore cégektől. Itt van például a BiFarma Szoftverfejlesztő és Tanácsadó Kft., amelynek a tulajdonosa egy magánszemély, Horváth Róbert Richárd, illetve a komarnói székhelyű China Innovative s.r.o.. A BiFarma az adatok szerint közel 1,3 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást kapott 2012. február és 2013. január között.

Egy szlovák cég leányvállalata a Zala megyei Semjénházán található Work & Trade s.r.o. Magyarországi Fióktelepe. A cég 2012. májusában 194 millió forint támogatást nyert el és a tulajdonosa Preksen László, a helyi polgármester. A pénzből a közeli Sormáson húztak fel két üzemcsarnokot. Náluk sikeresebb pályázó volt a cégadatokban főtevékenységként fa-, építőanyag- és szaniteráru-nagykereskedelmet megjelölő, debreceni GSV Kft., akik 886 millió forintot nyertek. Tulajdonosai a kassai Gulyás János és felesége, a debreceni Pércsi 37 Ingatlanforgalmazó Kft., illetve a kassai székhelyű Debrentium s.r.o.. Ez utóbbi cég a 2008 és 2011 között tulajdonos liechtensteini Aventon Anstalt helyét vette át.

„Az említett 74 darab pályázóval kapcsolatban a vonatkozó támogatási konstrukciók esetében az volt a támogatási döntés előkészítése során kiemelt vizsgálati szempont, hogy olyan vállalkozásokat támogassunk, amelyek hosszú távú, fenntartható beruházásaikkal eredményesen képesek hozzájárulni Magyarország és az érintett kisebb földrajzi terület fejlesztési terveihez és felzárkóztatásához” – válaszolta Németh Lászlóné. Ami pedig a tulajdonosi háttér átláthatóságát illeti: „A Támogatási Szerződés Általános Szerződési Feltételei tartalmazzák az átláthatóságot biztosító rendelkezéseket. A Kedvezményezett a Szerződés aláírásával nyilatkozik, hogy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezet esetén átlátható szervezetnek minősül.” Vagyis külön nem vizsgálják a tulajdonosi hátteret.

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség nem tudja vizsgálni a pénzmosásos nyilatkozatok valódiságát - mondta az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága előtt Németh Lászlóné április 15-én, értesült az atlatszo.hu. A nemzeti fejlesztési miniszter azt is mondta a bizottság ülésén, hogy vizsgálatot indít az ügyben az NFÜ-ben. Mindenesetre az LMP is feljelentést tesz hivatali visszaélés miatt ismeretlen tettes ellen.

A cégadatokat az Opten szolgáltatta.

süti beállítások módosítása