Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Tudományos kalózkönyvtár: előfizetős folyóiratok ingyen

Az oroszokat nem kell félteni. Miközben a fél világ azért harcol, hogy a tudományos folyóiratokban megjelent cikkek szabadon hozzáférhetőek legyenek, a másik fele meg próbálja mindezt megakadályozni, ők egyszerűen mindent közzétesznek, amit csak érnek. A folyóirat-előfizetéseket sorban lemondó honi tudományos intézményekben dolgozó kutatók és diákok számára ez komoly érték, még ha gyanúnk szerint nem is feltétlenül legális módja a hozzáférésnek.

secretsci.jpg

Az eszköz, amit a vélhetően orosz kalózok összeraktak, elég ügyes: a cirill betűktől nem kell megijedni, mert egyszerű a működése (esetleg újfent meg lehet bánni, hogy nem figyeltünk oda oroszórán, már aki). A sci-hub.org oldalon a jól beazonosítható keresőmezőbe beleírjuk az egyébként csak előfizetéssel elérhető, jelszóval és egyéb rémes módszerekkel levédett tudományos publikáció full text szövegére mutató linkjét, és néhány rövid másodperc vagy hosszabb tízmásodpercek után az esetek jelentős részében már olvashatjuk is a teljes tanulmányt, PDF vagy HTML formátumban.

Ha elsőre nem ad találatot, nem szabad feladni, mert váltott lovakkal, vagyis szerverekkel dolgoznak, és az hogy az egyik épp nem tudta nekünk leszedni, az nem jelenti azt, hogy a másik se fogja, szóval néhány újrapróbálkozást megér. DOI vagy PMID azonosító megadásával is mennie kellene a szolgáltatásnak, de azzal mi nem jártunk sikerrel. Ami még jó hír, hogy minél nagyobb kiadóról van szó, annál nagyobb az esélyünk a sikerre, például a Wiley vagy a Cambridge University Press által kiadott folyóiratok cikkeivel megbízhatóan működik a mutatvány. 

Van twitterük is, ahol az újdonságokról is olvasgathatunk, legalább gyakoroljuk a nyelvet. Ha pedig elégedettek vagyunk velük, mert mondjuk nem kell elzarándokolnunk a könyvtárig a szakdolgozatunk megírásához, akkor PayPalon küldhetünk nekik egy cikkelőfizetésnyi pénzt, simán megérdemlik, ehhez az oldalon a sárga lufikra kattintva érjük el az ezzel kapcsolatos infókat. (Amúgy pedig mi is megérdemlünk egy cikkelőfizetésnyi összeget, hogy elárultuk ezt a remek forrást, nekünk itt küldhettek pénzt PayPalon.)

süti beállítások módosítása