Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Offshore hátterű cég építheti a Fradi-stadiont

A Market Építő Zrt. az utóbbi időben több nagyobb beruházásra is megbízást kapott, pedig a Fidesz-kormány és a jobboldali médiumok általában nem szeretik a Bajnai Gordon nevével fémjelzett Wallis-csoporthoz kötődő cégeket. A dolgot tovább árnyalja, hogy a Market tulajdonosai között offshore céget is találhatunk.

fradimarket.jpg

Bár a Wallis Rt.-t, mint Bajnai Gordon egykori munkahelyét a jobboldalon negatív felhanggal szokták emlegetni, a Wallis-csoport eddig minden kormányzat alatt rendkívül sikeresen működött. A minap egy héten belül például két beruházással is bekerült a hírekbe a Market Építő Zrt., a Veres Tibor baloldali milliárdoshoz köthető vállalatcsoport tagja. 2013. március 20-án az FTC közleményt adott ki arról, hogy „eredményesen lezárult az új ferencvárosi labdarúgó stadion generál-kivitelezésére és a meglévő stadion bontására kiírt közbeszerzési eljárás”. A közbeszerzési eljárást a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. folytatta le és a legolcsóbb árat és legjobb szakmai ajánlatot benyújtó Market Építő Zrt.-vel kötötte meg a generál-kivitelezési szerződést, közel 13,5 milliárd forint értékben. Ugyanezen a héten írta meg a Kisalföld meg nem nevezett információkra hivatkozva, hogy a Market építheti meg a bezenyei kaszinóvárost, az Eurovegast is.

Pár nappal később aztán egészen más jellegű beruházással kapcsolatban került elő újfent a Market: Láng Zsolt II. kerületi fideszes polgármester rózsadombi villáján is ők dolgoznak. Az Index cikke szerint a cég máskor is épített már magánszemélyeknek is, de a működésük óta eltelt tizenhét év alatt mindössze 25-30 ilyen megbízásuk volt. Scheer Sándor, a Market vezérigazgatója azt mondta, hogy bankvezetők, szállítmányozási cégek vezetői és ingatlanfejlesztők voltak a megrendelők között és főleg Budapest II., a XI., a XII., a XXII. kerületében, Budaörsön, Kecskeméten és a Balaton partján húzták fel a magánszemélyeknek készült ingatlanokat. A Market neve a Csipak-villával kapcsolatban is felmerült. Csipak Péter ingatlanvállalkozót a budapesti Hármashatár-hegyre épített villát, az építkezés azonban túlterjeszkedett a telekhatáron, egy 2011-es döntés szerint a természetvédelmi területre eső épületrészeket le kell bontani, ez azonban mind a mai napig nem történt meg. A Market az építkezés végén kapcsolódott be és szakipari munkákat (burkolást, épületgépészetet, villamoshálózat beszerelését) végzett.

A Market 2009 óta folyamatosan növelte a nettó árbevételét a kezdeti 20,89 milliárdról a 2011-es 50,9 milliárd forintra, így két évvel ezelőtt már 2,2 milliárd forintos adózott eredményt ért el. A cég referenciái között megtaláljuk az Oxigen Wellnest, amelynek korábbi jogi képviselője a KDNP parlamenti képviselője, Seszták Miklós, aki maga is nemrég offshore-gyanús ügyletbe került. Ahogy arról az atlatszo.hu is írt, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) szélessávú körzethálózati fejlesztésre kiírt pályázatán 12,5 milliárd forintot nyert el öt, ugyanazon a napon alapított, ugyanarra a helyre bejelentett, Demján Sándor üzlettársaihoz köthető cég. Seszták az érintett cégeknél felügyelőbizottsági tag volt, illetve az Index információi szerint több mint tíz évig ügyvédként is dolgozott náluk. Az offshore háttér a Marketnél sem (mint ahogy más cégeknél sem) volt akadálya annak, hogy egy NFÜ-s pályázaton 10 millió forintot nyerjen: az Új Széchenyi Terv keretében kaptak támogatást egészségterv kidolgozására és megvalósítására a cégen belül.

 

Fotó: ingatlan.net

A Market Építő Zrt.-t 1996 májusában alapította Tóth Csaba, Scheer Sándor és Palinger Vilmos. A cég 2009-ben kettévált és a már meglévő Market Építő mellett létrejött a WARKET Zrt. A Market jelenlegi tulajdonosai Scheer mellett a Wallis-csoport tagja, a Wing Zrt. (korábbi neve: Wallis Ingatlan) és egy Brit-Virgin szigeteki offshore cég, a Gold Ridge Limited. Scheer a Wallis-cégcsoport kiindulópontjaként tekinthető Wallis Holding Kft. alapító tagjával, Veres Tiborral ül együtt a Wing igazgatóságában. Veres az egyik leggazdagabb magyar: a céginformációs adatok szerint közvetlenül 9 cégben található meg tulajdonosként vagy cégjegyzésre jogosult tagként, közvetve pedig (más cégeken keresztül) mintegy 30 cégben érdekelt. A Wing egyik leghírhedtebb projektje az MTV Kunigunda utcai székháza, amely ugyan elnyerte a European Property Awards 2012 díját mint az ország legjobb középülete, ám az épület opciós szerződésének kiadása miatt az atlatszo.hu-nak pert kellett indítania az MTVA ellen. A bírósági döntést követően a szerződést nyilvánosságra hozták, 2012 júniusában pedig gyanúsítottként hallgatták ki Rudi Zoltánt, az MTV volt elnökét az épület bérléséhez kapcsolódó hűtlen kezelés miatt.

A Wing Zrt. egykori tulajdonosai között szintén vannak ciprusi offshore cégek: az Augustian Holdings Limited (2007. május – 2009. november), a Colbrin Holdings Limited (2007. június 13. – 2007. június 13.), a Glenbrook Holdings Limited (2007. május – 2009. december), az Alegria Investments Limited (2007. december 30. – 2007. december 31.) és a Virini Holdings Limited (2007. december – 2009. december).

A céginformációkat az Opten szolgáltatta.

Montázs: atlatszo.hu

 

süti beállítások módosítása