Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Így vegzálta a rendőrség a diáktüntetőket - itt a kihallgatási jegyzőkönyv

Metróról leszálló diákhoz léptek oda a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai február 17-én délután, majd egyből beidézték a 6. kerületi rendőrkapitányságra, ahol tanúként hallgatták ki. Váradi Nórát, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem hallgatóját és ezzel egy időben az ELTE BTK máig elfoglalt A 047-es termében lévő, éppen az aznapi tüntetésre készülő diákokat közérdekű üzem megzavarásának előkészítéséről kérdezgették, mert a diákok egy híd elfoglalásáról beszélgettek egy korábbi fórumukon. A hozzánk eljutott kihallgatási jegyzőkönyvből kiderül, hogy a hatóság szervezett hídfoglaló csoportot vizionált, noha egy hídon is ugyanolyan jogi keretek közt lehet demonstrálni, mint más közterületen.

lanchid_nemenyimarton_hir24.jpg

Alkotmánymódosítás ellen tüntetők hétfőn a Lánchídon
fotó: Neményi Márton, Hír24

Az események azért vettek új lendületet február közepén, mert ekkor derült ki, hogy a kormány alkotmányba fogja foglalni a hallgatói szerződéseket és az egyetemi autonómia csorbítását.

Önmagában az, hogy nyomozók lepték el az egyetemet, megfélemlítő jellegű. Az intézkedés és a nyomozók jelenléte indokolatlan és túlzó volt. Az egyik egyetemfoglaló a kihallgatás során nem kívánta megadni a telefonszámát. A nyomozó ekkor azzal fenyegette meg a hallgatót, hogy egyenruhást hív, lopás gyanújával elkobozzák a telefonját és megszerzik a számot. Fenyegetését végül nem váltotta be, kénytelen volt megelégedni egy email címmel. - Az NNI vegzálja az egyetemfoglalókat

Váradi Nórát az Astoria metróaluljáróban várták az NNI-sek, akik autóba ültették, majd arról kérdezgették 5 órán keresztül, hogy milyen hídfoglalásra készülnek, illetve az ELTE-n résztvevő többi diák neveit akarták megtudni. A lány - aki mellett a most hétfői tüntetést követően úton hazafelé állt meg egy rendőrautó és ajánlotta fel a benne ülő civil ruhás, hogy hazaviszi - egyelőre nem tett jogi lépéseket az ügyben. A Magyarleaks szolgáltatásunkon keresztül hozzánk eljuttatott kihallgatási jegyzőkönyvet az ő beleegyezésével közöljük.

Pár idézet a lent olvasható jegyzőkönyvből (melyet a beágyazásra kattintva kinagyíthat, de le is tölthet innen):

"Az, hogy mi bárhol a városban összegyűlnénk nagyobb társasággal, mindig figyelembe vesszük, hogy be tudjuk jelenteni, nekünk is érdekünk, hogy a rendőrséggel együtt tudjunk működni, hogy ne kövessünk el szabálysértést és ezt minden fórumon el szoktuk mondani."

"Több felvetés is jött, hogy utcai megmozdulások szintjén hogy hívjuk fel a köz figyelmét."

"Egészen más, aki szavazásra bocsájtja a kérdést és egészen más, aki felveti az ötletet.

Eljáró: Ezt ki bocsátotta szavazásra?"

"Akár még szórólapot is osztogattunk volna."

"Az egyik felvetés az volt, hogy fél órás időtartamra vonuljunk föl egy hídra, de ezt tudtommal elvetettük. [...] A másik felvetés az volt, hogy tíz percre próbáljuk meg lelassítani a közlekedést."

"Megpróbáltam az elhangzottakat összegezni [...] A helyzet az, hogy ez a kérdés nyitott kérdés maradt."

"Eljáró: Ön mit ért hídfoglalás alatt?

Tanú: A hídfoglalás mindenképpen az, hogy bizonyos időre akadályozzuk a forgalmat."

"Eljáró: Ön hogyan nevezné az Önök által a hidakkal kapcsolatos tervezett megmozdulást?

Tanú: Utcai figyelemfelkeltő akciónak, de igazából nem tudom mi lett a kimenetele, mert két napja nem kommunikáltam velük."

"Eljáró: Volt-e olyan csoport, ami a hidakkal kapcsolatos teendőkkel foglalkozott, annak kik voltak a tagjai?

Tanú: Ilyen csoport nem volt, utcai akciócsoport volt és ez ennek keretén belül merült fel. Ennek a csoportnak én is a tagja voltam, voltunk vagy tízen, voltak közte diákok és civilek. [...] Nem kívánom őket megnevezni. A  moderátorokkal kapcsolatosan azt szeretném elmondani, hogy ők abszolút pártatlanok, véleményt nem formálhatnak, ők tulajdonképpen a fórum többségének álláspontját képviselik, [...] őket sem szeretném megnevezni."

"A hidak kérdésében a végső szavazás [...] annyira későn volt, hogy nem vártam meg. Pénteken mondták, hogy csak arról szavaztak, hogy továbbra is téma, erről még beszélnünk kell és hétfőn legyen utcai valami. A csütörtöki napra nem emlékszem, Valentin- nap volt, nagyon máshol járt az eszem. [...] Pénteken egy fiú csinált eseményt a facebook-on a mai napra, hétfőre, szigorúan a Trefort-kert területére, ahol az eseményen résztvevők számától és sikerétől tették függővé, hogy mi legyen a következő lépés. [...] A facebook-on tudomásom szerint semmi olyan nem volt, ami bármilyen megmozdulásra utalt volna. Az oldal nyilvános, tehát ez önök előtt is nyitott, ellenőrizhetik."

A jegyzőkönyvet 20 óra 50 perckor zárták le. Az idézés fél 6-ra szólt, azt is letöltheti innen.

 

süti beállítások módosítása