Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Oroszországban megint az internet cenzúrázásával kísérleteznek

Az Oroszországi Föderáció egy közigazgatási egysége olyan „kísérletre" készül, melynek célja az internet cenzúrázása.

A Kosztromai terület kormánya és a Liga a Biztonságos Internetért nevű civil szervezet közös vállalkozása hasonló szellemben működne, mint Oroszország új internetes feketelistája és az egyéb cenzori eszközök, amelyekért a Liga a gyermekek védelmének nevében küzd. (A Kosztromai terület kormányzója, Szergej Szitnyikov történetesen a Szövetségi Információs Technológiai és Kommunikációs Ellenőrző Ügynökség, a Rosszkomnadzor előző vezetője.)  League Chairman of the Board, religious businessman Konstantin Malofeev. November 20, 2012. CC 3.0 Wikimedia Commons.

A Liga igazgatósági elnöke Konsztantyin Mafoljejev, 
a vallásos üzletember. 2012. 11. 20. CC 3.0 Wikimedia Commons

Ebben a furcsa esetben az élet utánozza a művészetet, mert a Liga legújabb vállalkozása beteljesíti azt a szatirikus jóslatot, amelyről a Runet Echo múlt decemberben cikkezett. Akkor a RiNet nevű apró moszkvai internetszolgáltató bejelentette a „Tiszta Internet" elnevezésű „egyedi fizetési tervet", amely garantálja, hogy a felhasználók csak az „illedelmes honlapokat" látogathatnák meg. A terv szerint a felhasználóknak csak az internetszolgáltató által megvizsgált és jóváhagyott oldalakhoz lenne hozzáférésük. A lista olyan érdekfeszítő oldalakat tartalmazott, mint a www.kremlin.ru, www.gov.ru, www.government.ru, de nem sok mást. Sajnos a RiNet abszurd és szatirikus sajtónyilatkozata, amelynek az egyetlen célja az internet cenzúrázására tett erőfeszítések kigúnyolása volt, erős hasonlóságokat mutat azzal, ami a kosztromai internetezőkre vár, olyannyira, hogy még a neve is ugyanaz. Január végén a Liga egy képviselője magyarázta el egy riporternek, hogy miről szól új projektjük.

„A tesztelt régió felhasználói csak azokat a weboldalakat és honlapokat érhetik majd el, amelyeket a liga szakértői jóváhagytak."



Egy ilyen cenzúra következményei súlyosabbak lennének, mint egy munkahelyi internetkorlátozásnak. Hiszen ahhoz, hogy bármilyen honlap (a honlapok százmilliói közül) elérhető legyen, egy emberi „szakértőnek" kell ellenőriznie. Vagyis a Liga, mely szorosan kötődik a Kremlhez és az Ortodox Egyházhoz, egyoldalúan letilthat bármilyen oldalt. A népszerű technikai fórum, a Habrahabr felhasználói amellett érveltek, hogy ez különösen az idegen nyelvű oldalak esetében jelent majd problémát. Mások ennek a lépésnek a lehetséges anyagi indítékaival viccelődtek:

stenogriz: [...] Még arra is lehetne használni, hogy az ember keressen egy kis mellékest. Előfizetői csomagok! „Alap" csomag - 5 honlap, „Családi" csomag - 10 honlap, most YouTube-bal! „Profi" csomag - 100 honlap. [...] „Troll" csomag - ebben választható a születési névtől eltérő felhasználónév és jár hozzá kommentelési lehetőség (maximum napi három kommentig) [...]!


Valószínűleg a legzavaróbb rész az, hogy a Liga képviselőinek a nyilatkozatai alapján úgy tűnik, a szatirikus „Tiszta Internettel" ellentétben itt a felhasználók abba automatikusan bekerülnek és külön ki kell lépnük a programból, ha ellenőrizetlen honlapokhoz akarnak hozzáférni

A kísérlet lényege az, hogy a pornográf oldalak le lesznek tiltva, és a felhasználónak, aki hozzá akar férni azokhoz is, kapcsolatba kell lépnie a szolgáltatóval és szerződnie vele, amihez pedig szükséges az összes személyes adat megadása.


Egy LiveJournal felhasználó a programból való kilépés akadályainak a lehetséges gyalázatos következményein gondolkodott el:

Az embernek a személyes életének minden aspektusáról be kell számolnia. Bekerül egy adatbázisba és máris nem lesz „megbízható". Egy igazi polgár és hazafi nem néz pornót, csak a híreket, az elnököt és a pátriárkát.


Amikor a kosztromai kormányzó irodáját kérdezték ezekről az aggasztó lehetőségekről, akkor azt állították, hogy a felhasználóknak valójában jelentkezniük kell ahhoz, hogy részt vegyenek ebben a kísérletben. Mivel a Liga képviselőinek ezzel ellentétes nyilatkozatait nehéz félreérteni, úgy tűnik, hogy belső félreértés vagy véleménykülönbség van a projekt méretével és feladatával kapcsolatban. A RuNet továbbra is figyelni fogja ezt a történetet, hogy megtudja, hogy reagálnak a felhasználók, ha az internetjük többé nem lesz már olyan szabad. Néhányan már most pesszimisták:

Ha a vk.ru és a mail.ru [közösségi oldalak] rajta lesznek a [fehér] listán, akkor a többség semmit sem fog észrevenni.

Andrej Celikov bejegyzését a Global Voices és az atlatszo.hu közötti együttműködés keretében tesszük közzé. A poszt eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg Szalay Tünde fordításában.

süti beállítások módosítása