Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Az NNI vegzálja az egyetemfoglalókat

Egy tüntető hallgató arról számolt be társainak és tudósítónknak, hogy a metróaluljáróban kapcsolták le a nyomozóiroda emberei, majd körülbelül öt órán keresztül faggatták a 6. kerületi kapitányságon - neveket akartak hallani, illetve a diákság által tervezett utcai akciók részletei felől érdeklődtek. 

02-18-szabihid.jpg
Spontán egyperces cipőkötés a Szabadság-hídon.
fotó: HaHa

Érdekes fordulatot vett az egy hete tartó egyetemfoglalás és hallgatói demonstráció sorozat hétfőn. A délután 5-re bejelentett demonstráció előtt nem sokkal a Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai jelentek meg az ELTE BTK kampuszán, ahol ismeretlen tettes ellen indított nyomozás miatt diákokat hallgattak ki. Az ok „közérdekű üzem megzavarásának előkészítése volt, mert a diákok egy híd elfoglalásáról beszélgettek”, írja az Index.

Az NNI nyomozói nem mindennapi eszközöket is bevetettek, melyekről a diákok így számoltak be közleményükben: „Önmagában az, hogy nyomozók lepték el az egyetemet, megfélemlítő jellegű. Az intézkedés és a nyomozók jelenléte indokolatlan és túlzó volt. Az egyik egyetemfoglaló a kihallgatás során nem kívánta megadni a telefonszámát. A nyomozó ekkor azzal fenyegette meg a hallgatót, hogy egyenruhást hív, lopás gyanújával elkobozzák a telefonját és megszerzik a számot. Fenyegetését végül nem váltotta be, kénytelen volt megelégedni egy email címmel.”

Ennél is jobban megijedt Váradi Nóra, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem első éves hallgatója. Őt elmondása szerint a metróból kiszállva állította meg az NNI civil ruhás munkatársa, akinek a kezében a lány nevét tartalmazó papír volt. Miután bemutatkozott, oda lépett hozzá egy másik NNI-s munkatárs, autóba ültették és kezdetét vette egy nagyjából 5 órás kihallgatás a 6. kerületi rendőrkapitányságon. A hallgató az atlatszo.hu-nak elmondta, hogy a kihallgatása alatt a nyomozók „neveket akartak hallani”, illetve azt akarták megtudni tőle, milyen hídfoglalásra készülnek a diákok.

Váradi nem kapott jegyzőkönyvet a kihallgatásról, mely során állandó téma volt az egyetemi fórum bázisdemokratikus döntéshozatali mechanizmusa, és a felmerült „utcai akciók” – mondta a lány. A hallgató, aki részt vett az akcióötletek felvetésében de szervezőként nem vett részt a hétfői eseményekben, nem kapott információt arról, hogyan találták meg pont őt, pont a kettes metró megállójában.

süti beállítások módosítása