Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Milliárdos jutalom az állami vállalatok vezetőinek

Január végén a polgármestereknek kifizetett jutalmak ügye egészen a miniszterelnökig, Orbán Viktorig jutott, aki azt kérte a polgármesterektől, hogy fizessék vissza vagy ajánlják fel a jutalmukat jótékony célra. A feladattal megbízott Kocsis-Kubatov párosnak 114 polgármester jelzett vissza, hogy kaptak jutalmat. Ennél sokkal nagyobb összegek kerültek kifizetésre az önkormányzati tulajdonú cégeknél, de nekik Orbán Viktor megkegyelmezett. Ám a polgármestereket és az önkormányzati cégek vezetőit is lekörözték az állami cégek vezető beosztású munkatársai, mivel nekik összesen több mint 2 milliárd forint prémiumot és jutalmat számoltak ki a 2012-es évre. Közzétesszük a listát.

Az RTL Klub Híradó kikérte a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól az állami cégeknél a 2012-es évre vonatkozó jutalom és prémium kifizetéseket, a teljes listát elkértük az RTL-től (köszönjük!) és közzétesszük:


A 2012. évre összesen 2,2 milliárd forint prémiumot állapítottak meg a listában található 31 állami vállalat vezető beosztásban lévő munkatársainak. (A 2011-es évre megállapított, de már 2012-ben kifizetett összegeket nem számoltuk bele),

A legjobban a liberalizált piacra kilépő Magyar Posta vezetői jártak, itt közel 540 millió forint kerül kifizetésre a 150 vezetőnek. Utánuk a MÁV-csoport (455 millió, 209 vezető) és a Szerencsejáték Zrt. következik (425 millió forint, 63 vezető).


cegvezetok_premiumok.jpg
Az állami cégek vezetői közül négyen is az élen végeztek 19,2 milliós prémiummal.  A Fidesz még 2010-ben megszavazta a 2 millió bérplafonról szóló törvényt, ám ez a részben vagy egészben állami tulajdonú vállalatokra nem vonatkozik, de a az állami cégeknél is igyekeznek ennek megfelelni, így a legtöbb cégvezető alapbére havi 1,9 - 2 millió forint, amely mellé megkaphatja az éves alapbérének 80%-át jelentő prémiumot. 

Egyszerű matematika: 12*2 millió = 24 millió aminek a 80%-a éppen 19 200 000 forint.

A prémiumokra vonatkozó kérdéseket általában azzal hárítják el, hogy 
a, szerepel a munkaszerződésben (amiket már az Orbán-kormány ideje alatt kötöttek)
b, csak meghatározott eredmények elérése után kapják meg (amelyek nem publikusak).

A lista nyilvánosságra kerülése után a kormány leállította a prémiumelőlegek kifizetését, és ígéretet tettek a béren felüli prémiumok és jutalmak rendszerének a felülvizsgálatára.

Update (2013.02.19.): Korábbi táblázatunkban tévesen állítottuk, hogy Török Judit, mint a Belvárosi Kaszinó Kft. ügyvezetője részére 2012. évre 13,760,000,- Ft. prémiumot állapítottak meg. Török Judit ügyvezetői jogviszonya a Belvárosi Kaszinó Kft.-ben 2010. december 31. napján megszűnt.

 

süti beállítások módosítása