Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Gyülekezési jog újratöltve

Ebben az országban a hatalomnak mindig baja van a gyülekezési joggal: hol nem képes megfékezni a randalírozókat, aztán azonosítószám nélküli rendőröket enged rátörni békés tüntetőkre, mint 2006-ban Gyurcsány Ferenc miniszterelnöksége alatt, hol jogsértően betiltja a melegfelvonulást vagy igazoltatásra berendeli a tibeti emigránsokat, mint 2011-ben az Orbán-kormány idején. A mindenkori ellenzék persze rendre elítéli a kormányoldal machinálásait, aztán hatalomra kerülve ott folytatja azokat, ahol elődei abbahagyták.

Idővel sokat finomodtak a politikai és rendőrségi technikák: tavaly arra hivatkozva nem vette tudomásul a rendőrség az LMP március 15-i Hősök terei demonstrációját, hogy a Fővárosi Önkormányzat (a belváros nagy részével együtt) erre a területre is közterület-használati engedélyt adott - a saját hivatali szervezetének. Nyilvánvaló volt már akkor is, hogy a Főpolgármesteri Hivatal nem fog az egész városban ünnepelni, így aligha lehetett más célja az egésznek, mint a politikai demonstrációk megakadályozása. A bíróság azonban nem volt hajlandó gyors jogorvoslatot szolgáltatni, noha világos volt, ennek hiányában a tervezett tüntetés nem lesz megtartható. Végig kellett járni a szokásos közigazgatási jogorvoslatok rögös útját, hogy fél évvel a bejelentés után végül kimondja a bíróság: jogsértő volt a rendőrség eljárása.

Az Alkotmánybíróság tegnapi döntése aztán helyre tette a dolgokat: jogsértően járt el a Fővárosi Önkormányzat, amikor visszaélésszerűen adott ki közterület-használati engedélyt lényegében saját magának, jogsértően járt el a rendőrség, amikor a közterület-használati engedélyt minden további nélkül a demonstrációt kizáró körülményként kezelte, és jogsértően járt el a bíróság, amikor nem biztosított mindezekkel szemben gyors jogorvoslatot.

Ez az alkotmánybírósági ítélet volt az első "valódi", bírósági határozattal szembeni alkotmányjogi panasznak helyt adó döntés. Büszkék vagyunk arra, hogy a sikeres indítványt az atlatszo.hu csapatát erősítő alkotmányjogászok készítették.


(a kép innen származik)

süti beállítások módosítása