Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Nyúl úr rokonai, barátai és üzletfelei

Megszereztük és nyilvánosságra hozzuk a 12,5 milliárd forintos hálózatfejlesztési közbeszerzés furcsa nyertesei mögött álló ciprusi offshore cégek nyilvános cégadatait. A tulajdonosi kör a Demján Sándor nevével fémjelzett Gránit-birodalomhoz köthető, de Leisztinger Tamás üzlettársa is felsejlik a tulajdonosi hálózatban.

nyul.jpg

A Mogul Consulting és az Ensen Holdings nyilvános ciprusi cégadatai innen letölthetők (Google Drive)

Február elején elsőként a Varánusz blog számolt be arról, hogy a szélessávú körzethálózati fejlesztésre 2012-ben kiírt húszmilliárd forintos közbeszerzésen 12,5 milliárd forintot nyert öt kft., amelyeket ugyanazon a napon, 2012. június 27-én alapítottak és július 4-én jegyeztek be, ráadásul ugyanarra a címre (1134 Budapest, Váci út 19.) jegyezték be őket. A nyertesek a Micronet Kft., a Pannon Optikai Hálózatfejlesztő Kft., a Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft., a PONET Optikai Hálózatfejlesztő Kft. és a REGIO Optikai Hálózatfejlesztő Kft.

 Az öt cég székhelye megegyezik az EnterNet 2001 Kft. címével, amely ráadásul a REGIO Kft. és a PONET Kft. egyik tulajdonosa is. Az EnterNet 2001 Kft. az Enternet Invest Zrt. tulajdonában áll, amelynek felügyelőbizottságában 2008 júliusától ott találjuk (egy ciprusi állampolgár, Georgios Koufaris mellett) Seszták Miklós KDNP-s parlamenti képviselőt is. Seszták az Országgyűlés Gazdasági és informatikai bizottságának és az Informatikai és távközlési albizottság tagja, valamint a Közbeszerzési és vállalkozásszabályozási albizottságának elnöke.  A politikus állítása szerint már 2012-ben lemondott fb-tagságáról, ugyanakkor a hivatalos és hatályos cégbírósági adatok alapján még mindig érvényes a posztja.

A Privát Kopó bűnügyi portál értesülései szerint az Enternet Investtel kapcsolatban a Budapesti Rendőr-főkapitányság nemrég vizsgálatot rendelt el csalás bűntett gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen. A portál birtokába került feljelentésben az áll, hogy Bauer Róbert vállalta a 2007. március 13-án kelt „szindikátusi szerződésben”, hogy 150 millió forintot fizet az Enternet Invest Zrt. részvénycsomagjának átruházásával összefüggésben Polgár Csabának, legkésőbb 2012. június 30-ig, ez azonban azóta sem történt meg.

A nyertes cégek tulajdonosai között az EQNet Zrt. is felbukkan tulajdonosként: a cégben 2012-ben négy tőkeemelést is végrehajtottak, holott korábban veszteséges volt. A Micronet, a Pátria és a Pannon Optikai Hálózat Kft. tulajdonosa a RubiCom Zrt. a RubiCom Holding Zrt.-hez kapcsolódik. A RubiCom Holding három magánszemély, köztük Albrecht Ottó és a Seychelles-szigeteken található Palladino Enterprises Ltd. cége. Ugyanígy az ő közös cégük a Cashline Befektetési Holding Zrt. is, amelyet Albrecht 1994-ben alapított és amely 2007-ben résztulajdonosa lett a Synergon Informatikai Nyrt.-nek. Az üzletember 2003 második felétől 2004 májusig Leisztinger Tamással együtt a Budapest Árutőzsde Rt. és a Budapesti Értéktőzsde Rt. egyik legnagyobb tulajdonosa volt, egészen a cégek eladásáig.

A Világgazdaság Online  a cégek hátterével kapcsolatban megkereste a Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget (NFÜ), ahol azt mondták: a pályázat nyertesének kiválasztásakor elsősorban a pályázó vállalkozást vizsgálják, és csak másodsorban a tulajdonosi kört. A hírportál megemlítette azt is, hogy közbeszerzésen való induláshoz elég volt a cég létezése, nem volt szükség sem lezárt évre, sem referenciára, csupán egyetlen fő foglalkoztatottra. Az új cégek bejegyzése alig három héttel azelőtt történt, hogy a pályázat beadási határidejét július 31-ről szeptember 15-re változtatták. A VG Online szerint az NFÜ a potenciális pályázóktól érkező visszajelzések miatt változtatta hosszabbította meg a határidőt, ugyanis a cégek nem készültek volna el a projektek megtervezésével. A beérkezett összes pályázat 90 százalékát szeptember 13—15 között adták fel, a későbbi nyertes öt cég is.

Az atlatszo.hu által megszerzett ciprusi cégadatok szerint az Enternet Invest korábbi tulajdonosai között található Mogul Consulting Co. Ltd.-t 2003-ban alapította Nyúl Sándor, akinek jelenleg 14 magyar cégben van közvetlen érdekeltsége. Nyúl ugyanis Demján Sándor üzlettársa: az Enternet Invest mellett igazgatósági tag a TriGránit Zrt.-ben, a Gránit Bankban, a Tököl Airport Zrt.-ben, a West End Zrt.-ben és a DAIS Információtechnológiai Zrt.-ben, valamint a Granit Holding és a Granit Invest ügyvezetője, 2008-ban pedig éppen a Mogul Consultingon keresztül vásárolt részesedést az Enternet Invest Zrt.-ben. Nyúl Sándor ma már nem tulajdonosa a Mogul Consultingnak, helyébe Nyúl András, Bugovics Adrienn és egy panamai székhelyű alapítvány, a Musalo Foundation lépett, ez utóbbi többségi tulajdonosként.

Az Enternet Invest másik korábbi tulajdonosa, a szintén ciprusi Ensen Holdings Ltd. Bauer Róbert tulajdonában van. Bauer is a Demján-birodalomban mozgolódik: ő az adóhatósági végrehajtás alatt álló EnterNet 2001 Kft. egyik tulajdonosa. Bauer összesen 13 magyar cégben található meg, többek között az Actel Távközlési Zrt. vezérigazgatójaként dolgozik. Az Actel igazgatósági tagjai között van két ciprusi állampolgár, Georgios Chari és Christos Limnatitis. Az Actel és az Enternet Invest menedzsmentje között több átfedés is van: Limnatitis az Enternet Investben (az Actel egyik tulajdonosában) is ig-tag, ahogy az Enternet Invest fb-tagja, Georgios Koufaris is benne van az Actel felügyelőbizottságában.

Cég neve

Tagok

Micronet Optikai Hálózatfejlesztő Kft.

Graur Tamás Gusztáv, Deák Tamás, EQNet Zrt., RubiCom Zrt.

Pannon Optikai Hálózatfejlesztő Kft.

Graur Tamás Gusztáv, Deák Tamás, EQNet Zrt., RubiCom Zrt.

Pátria Optikai Hálózatfejlesztő Kft.

Graur Tamás Gusztáv, Deák Tamás,  EQNet Zrt., RubiCom Zrt.

PONET Optikai Hálózatfejlesztő Kft.

Graur Tamás Gusztáv, Deák Tamás, EQNet Zrt., RubiCom Zrt., EnterNet 2001. Kft.

REGIO Optikai Hálózatfejlesztő Kft.

Graur Tamás Gusztáv, Deák Tamás,  EQNet Zrt., RubiCom Zrt., EnterNet 2001. Kft.

EQNet Zrt.

Vancskó László, Weisz Donát, Graur Tamás Gusztáv, Deák Tibor, (korábban: Ensen Holdings Ltd.)

EnterNet 2001 Kft.

Weisz Donát, Bauer Róbert, Bauerné Vashegyi Alexandra, Smuk Zoltán, LiberCom Kft., Enternet Invest Zrt.

LiberCom Kft.

Bauer Róbert, Smuk Zoltán, Nagy Konrád, Ensen Holdings Ltd., EnterNet 2001 Kft.

Enternet Invest Zrt.

Nyúl Sándor, Weisz Donát, Vashegyi Zoltán, Bauerné Vashegyi Alexandra, Horváth Pál,Nagy Konrád, Cséve Judit, Christos Limnatitis, Bauer Barbara, Georgios Chari, (korábban: Mogul Consulting Co. Ltd., Ensen Holdings Ltd.)

Actel Zrt.

Bauer Róbert, Vashegyi Zoltán, Bauerné Vashegyi Alexandra, Georgios Chari, Christos Limnatitis, Enternet Invest Zrt.

A Mogul Consulting és az Ensen Holdings nyilvános ciprusi cégadatai innen letölthetők (Google Drive)

Kis Oligarchatározó: Demján Sándor, Leisztinger Tamás

A magyar cégadatokat az Opten, a ciprusi cégadatokat az OCCRP Investigative Dashboard szolgáltatta. Fotó: innen.

 

süti beállítások módosítása