Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Török Márk szelleme a dolgos hétköznapokban

Vidám perceket szerezhetett portálunk olvasóinak a Szegedi Egyetem HÖK-elnök választási procedúrájának jegyzőkönyve. Jelöli magát, elfogadja a jelölést, eredményt hirdet. E történés nem bizarr unikum. Hasonlóképp szürreális, abszurd, a kisembernek nevetséges (vagy épp bicskanyitogató) hatású fordulatok napi rendszerességgel fordulnak elő közhatalmi vagy közszolgáltató intézmények, közművek és köztestületek jegyzőkönyveiben.

710_300_kzgyls_2012.jpg

Hogy az intézmény (s annak vezetője, alkalmazottja), magát jelöli, jutalmazza, kitünteti. Illusztris példája volt ennek, amikor tavaly augusztus 20-án, Fónagy államtitkáron keresztül a kormány lényegében önmagát tüntette ki. Minimum furcsa. A közhatalom által adományozott, közpénzből előállított kitüntetéseknek ugyebár (leszámítva a katonai és rendvédelmi érdemrendeket) az lenne a funkciója, hogy olyan civil emberek mellkasát ékesítsék, akik (nem lévén választott vagy kinevezett tisztviselők, parancsot teljesítő erőszakszervezetek tagjai) nem esküdtek fel a köz szolgálatára, így nem is kötelességük a közérdek beteljesítése, de önként mégis megteszik azt.

A győri önkormányzat 2012. december 19-i ülésének jegyzőkönyvében hasonló gyöngyszemre bukkantunk. "Borkai Zsolt polgármester úr Sági Géza, a GYŐR-SZOL Zrt. elnök-vezérigazgatója részére a Győr városban élő roma nemzetiség folyamatos munkalehetőségének biztosítását támogató tevékenysége elismeréseként Győr Megyei Jogú Város „Nemzetiségekért” díját adományozza." A GYŐR-SZOL Zrt. az önkormányzat által létrehozott szolgáltatócég, amely lényegében közfeladatot lát el. Ennek része a kommunális, köztisztasági, stb. tevékenység ellátása is. (Takarítás, parkgondozás, köztulajdonú ingatlanok rendbe tétele., stb.) Ezen közmunkafeladatokra többnyire alacsony képzettségű (vagy képzettséggel nem is rendelkező) segédmunkásokat alkalmaznak, akik között történelmi, szociális, demográfiai, stb. okokból nyilván felülreprezentáltak a roma származású lakosok. Meg hát a nagy számok törvénye alapján a régió legnagyobb városának egyik legjelentősebb foglalkoztatójánál logikusan akadnak, (nem kis létszámban) romák is. Miért járna azért kitüntetés, hogy egy közcég biztosítja az esélyegyenlőséget a foglalkoztatásban? (Ami egyébként is törvényi kötelezettsége.) Nem lehetne ilyenkor legalább a látszat kedvéért egy pártközeli, de formailag-jogilag mégiscsak független, nonprofit civilt kitüntetni?

De van ennél jobb is. 2013. január 25-i Közgyűlés napirendje. (PDF-dokumentum 11. oldala.) "Javaslat a polgármester aacheni és malmői útjának utólagos engedélyezésére. Előterjesztő: Borkai Zsolt polgármester." Borkai Zsolt előterjeszt, hogy miért volt fontos és elkerülhetetlen Borkai Zsolt útja. Utólag, visszamenőleg. ("Mivel a témához sem kérdés, sem hozzászólás nem érkezett, szavazásra bocsátja az előterjesztés szerinti határozati javaslatot. Megállapítja, hogy a Közgyűlés - melynek létszáma 22 fő - 22 igenlő, egyhangú szavazattal a határozatot elfogadta."  - idézet a jegyzőkönyvből.) Rogán Antal, Lázár János és az antedatált joghatályú egyéni képviselői indítványok többi bajnoka elmorzsol egy könnycseppet. Miért utólag, s ha már úgy, miért nem testálta legalább valamelyik helyettesére, hogy ne emelkedjen Török Márk-i magasságokba közröhej és népharag kategóriákban. Tudjuk, jogilag ez így tök rendben van, nem is kell mondani, törvényesen és tisztességesen, persze. De az ilyen, már előre bejósolható suta magyarázkodások bizonyítják: a hatalomnak nincs életösztöne, fel sem fogja, hogy az ilyen - jelölöm, kitüntetem magam, utólag személyesen jóváhagyatom a saját utazásom - típusú sztorik hogy csapódnak le a nyilvánosságban, az átlagember fejében. Elég csak az újbudai közműcég-vezetők jutalmazására gondolni.

Évek, sőt évtizedek óta tudja a mindenkori helyi és országos közhatalom, hogy ez politikailag védhetetlen. Hogy ebből nem lehet jól kijönni. Különösen válság idején, amikor a kis-és középvállalkozások dolgozóinak jelentős része semmilyen bónuszt, jutalmat, pluszt nem kap. De még a nagyvállalatoknál sem feltétlenül jár. Akkor miért? Miért tolnak ki így magukkal, hisz ha kinevezőik megbuknak, az ő státuszuknak is annyi, s a munkahely elvesztését nem kompenzálja a jutalom. A közpénzek és közügyek átláthatóságával foglalkozó újságírók tudhatják a választ. Aki olvasott már ilyen jegyzőkönyveket, az pontosan látja: a közigazgatási és önkormányzati testületek, intézmények mintha nem is ebben a valóságban léteznének. Nem fogják fel, hogy az a terminológia, szóhasználat, módszer, ami a bürokrácia belterjes berkeiben természetesnek hat, mennyire röhejes, ciki vagy épp dühítő tud lenni, ha nyilvános lesz. De ne mérgelődjünk, örüljünk inkább, hogy Borkai Zsolt Nyizsnyij-Novgorodot már előre leokéztatja. "Javaslat a polgármester nyizsnyij-novgorodi útjának engedélyezésére. Előterjesztő: Borkai Zsolt polgármester" Lásd ugyanott.

Fotó innen.

süti beállítások módosítása