Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Beperelték az ELTE-t az átlátható HÖK-ért

Miután közérdekű adatigénylésüket visszautasították, az ÁJK HÖK Figyelő-blog pert indított az ELTE ellen, hogy megtudják, pontosan mennyiből és hogyan gazdálkodik a helyi hallgatói önkormányzat.

elte.JPG

Az ÁJK HÖK Figyelő-blog pert indított a TASZ segítségével az ELTE ellen, hogy kikérjék a Hallgatói Önkormányzat (HÖK) gazdálkodási adatait. A felperes ELTE ÁJK-hallgató G. Szabó Dániel azt szeretné megtudni, hogy mire költ az ELTE jogtudományi karának HÖK-je évente kb. 21 millió forintot. Korábbi bejegyzésük szerint ebből az összegből 7,7 millió forint a jutalomkeret részét képezi, amelynek elosztásáról a hallgatói önkormányzat elnöke lényegében egyedül dönt.

A blogon felidézik, hogy korábban már történtek lépések a HÖK gazdálkodásának átláthatóbbá tételére: az egyik javaslat szerint csak olyan személy kaphatott volna pénzt a HÖK-től, akik beleegyezett volna abba, hogy a neve, a juttatás indoka és az összeg a HÖK honlapján nyilvánosságra kerül.  A javaslatot leszavazták, például olyan indokkal, hogy senkit nem érdekel, hogyan gazdálkodik a HÖK – a hallgatót csak az érdekli, hogy megkapja az ösztöndíját vagy a szociális juttatásokat. Ezt követően az ÁJK HÖK Figyelő közérdekű adatigénylést is beadott a HÖK-höz és az ELTE-hez, a kérést azonban elutasították. Hosszas levelezés után a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalását is kérték, amelyben a NAIH kifejtette, hogy a HÖK gazdálkodásának adatai közadatnak minősülnek, tehát azokat ki kell adni.

A 2012. szeptemberi HÖK-kampány idején plakátokkal igyekeztek nyomást gyakorolni a HÖK-re, a plakátok azonban gyorsan eltűntek. Segítséget kértek az ÁJK egyetemi lapjától, a Jurátustól is, akik bár izgalmasnak találták a témát, mégsem foglalkoztak vele. Ezek után döntöttek úgy a blognál, hogy mivel nem maradt más lehetőségük, pert indítanak az ELTE ellen.

Kép innen.

süti beállítások módosítása