Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Szeretők a kínai korrupció ellen

2012 novemberében kulcsfontosságú elhatározásra jutott a Kínai Kommunista Párt (KKP) 18. kongresszusa: harcolni kell a korrupció ellen. Az elmúlt hetekben két korrupciós ügyet lepleztek le Kínában, de nem a KKP Fegyelmi Ellenőrzési Bizottsága derített fényt ezekre, hanem a korrupt tisztviselők szeretői, második feleségei álltak elő velük.

Két szexbotrány a közelmúltból

Az első ügyben a chongqingi kormányzat egyik tisztviselője, Lei Zhengfu volt érintett. Őt november 23-án rúgták ki, miután megerősítést nyert, hogy ő szerepel a szeretője által felvett szexvideón, melyet egy pekingi mikroblogger, Ji Xuguang (紀許光) osztott meg. A második esetben egy heilongjiangi KKP párttag és közszolga, Sun Dejiang (孫德江) volt érintett . Őt egy újságíró, Wang Dechun (王德春) leplezte le, akit a férfi hatalmával visszaélve kényszerített szexuális szolgáltatásokra.

  Wang uploaded her press card in Weibo to prove that she is determined to expose the corruption case with her real identity. Wang még a sajtóigazolványának fotóját is megosztotta a Weibón, hogy bizonyítsa,
nevét vállalva kíván harcolni a korrupció ellen.

A tény, hogy rengeteg korrupciós ügyet a szeretők szexvideói és a „hús-vér emberek után kutató netezők” [a kifejezés arra utal, hogy a felhasználók tömegesen fésülik át az internetet, hogy valamilyen célból azonosítsanak egy személyt – a ford.] lepleztek le, felpörgette a véleménycserét a kínai interneten. Sokan méltatták a nők kiállását a korrupció ellen, míg mások a KKP-t és a kormányt [az Államtanácsot – a ford.] kritizálták amiatt, hogy nem veszi fel a kesztyűt a korrupció elleni harcban.

A szeretők és a korrupció

Feng Qingyang blogger, közéleti kommentátor nemrégiben megjelent posztjában a jelenség hátteréről ír:

El kell ismernünk, hogy az utóbbi években a második feleségek váltak a korrupt tisztviselők elleni halálos fegyverré. Mostanára rengeteg korrupciós ügyet lepleztek le ők. Vagy azt is mondhatjuk, hogy a korrupt tisztviselők 99 százalékának van ágyasfelesége. A statisztikák szerint a guangzhou-i, shenzheni, zhuhai korrupciós ügyekben érintettek száz százalékának volt. Tehát a szeretők és második feleségek serege óriási lehetőséget jelent a korrupció elleni harcban. [...]

Annak, hogy a korrupcióellenes harcban a második feleségeknek ekkora hatalma van, az az oka, hogy ők már látták és megértették a bűnt. Amint a kapcsolatuk a tisztviselőkkel rossz véget ér, már konkrét bizonyítékokkal rendelkeznek a tisztviselő korruptságáról. A helyzet olyan, mint az ókori Trójában volt, a belső támadás a legalkalmasabb arra, hogy bevegyük a várat. [...]

A szeretők és ágyasfeleségek tartása a korrupt tisztviselők szokása és divatja lett. „Csak a lúzereknek nincsen szeretője, a kulcsembereknek 2-3 van, az állatoknak pedig 5-6.” Az átlagemberek a következő módokon írják le a korrupt tisztviselők életvitelét: „Reggel a kormánynál (irány a külvárosba dolgozni), délben a tányérját pakolja tele (a fogadásokon), délután az asztal fölé görnyed (mahdzsongozik), éjjel a szoknyákkal van elfoglalva (a mulatságokon).” „A cigaretta ajándék, a bor elismerés, a fizetés nem fogy el (a bónuszból futja a napi betevőre), a feleségre nincs szükség (hiszen van szerető).”„A kormányzati tisztviselők három boldog pillanata: előléptetés, nem várt jövedelem, halott feleség.” Mindenki tudja, hogy miről szólnak ezek a viccek.

Sok mikroblogger osztja Feng véleményét, egy „Csalódott asztali lámpa” néven író felhasználó szerint:

Egyeseket az ágyasfeleségük, másokat a szeretőjük buktat le. Az ágyasfeleségeken és szeretőkön keresztül folytatott korrupció elleni harc a hatóságok felügyeletének nagyon hathatós és érdekes modellje lett.

De mi van a női méltósággal?

Másfelől Wang Pang, egy kínai véleményújságíró felhívta a figyelmet arra, hogy a korrupció ellen küzdő szeretőkről szóló vita még inkább áldozati szerepbe kényszeríti azokat a nőket, akiket már szexuálisan kizsákmányoltak a korrupt tisztviselők:

Ezeket a nőket először ágyasfeleség szerepbe kényszerítették, most meg ők a lettek a gyalogsági ezred. Már elvesztették a méltóságukat, amikor szeretők lettek, és most újra el kell veszteniük. Ha minden kormányzati tisztviselő közzétenné, hogy milyen ingatlanokkal és mekkora vagyonnal rendelkezik, akkor nem lenne esély arra, hogy ágyasfeleség szerepbe kényszerítsenek nőket, és nekünk sem kellene a második feleségekre támaszkodnunk a korrupció elleni harcban. Nem kellene a méltóságuktól kétszer megfosztani a nőket. Van fontosabb az emberi méltóságnál? Ha azt akarjuk, hogy az emberek méltóságban élhessenek, akkor a kormányzati tisztviselőknek közzé kell tenniük, hogy milyen vagyonnal rendelkeznek, hogy a nyilvánosság ellenőrzés alatt tarthassa őket.

Egy „Nagy testvért keresem” néven író felhasználó emellett arra panaszkodott, hogy a KKP nem tesz eleget a korrupció elleni harcért:

Már a korrupció ellen harcol a tolvaj, a napló, a második feleség, a prostituált, a Weibo, az építési cégek... De a [KKP] megfelelő részlegének korrupció elleni harcára még várhatunk.Oiwan Lam posztjának fordítását a Global Voices és az atlatszo.hu közötti együttműködés keretében tesszük közzé. A poszt eredetileg a Global Voices Online magyar oldalán jelent meg.

süti beállítások módosítása