Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Papíron egyre kevesebb az embercsempészet

Egy hónapja a Kelet-Európából nyugatra és olajhatalmakhoz csábított és prostitúcióra kényszerített fiatal lányokról szóló dokumentumfilm kapcsán a Kimittud szolgáltatáson keresztül közérdekű adatigényléssel fordultunk az Országos Rendőrfőkapitánysághoz, hogy megtudjuk, Magyarországon hány embercsempészet bűncselekmény történt az utóbbi 10 évben. A válaszból kiderült, hogy Magyarországon az elmúlt tíz évben meredeken csökkent a regisztrált embercsempészet bűncselekmények száma.

Az ORFK válaszolt az igénylésünkre. A megkapott adat az Ügyészség és a NAV (VPOP) által lefolytatott nyomozásokat és a még folyamatban lévő ügyeket nem foglalja magában, a 2002 és 2011 közötti évekről viszont elég egyértelmű tendenciát olvashatunk le. A számok szerint az utóbbi tíz évben folyamatos csökkenés tapasztalható a magyarországi regisztrált embercsempészet ügyekben, a legnagyobb visszaesés 2002 és 2003 között volt tapasztalható, 2004 és 2005 között viszont volt egy minimális emelkedés. A 2002-es 3607 bűncselekmény 2011-re 153-ra olvadt, ami a korábbi szám 4%-a.

Az adatokból nem derül ki, hogy hány esetben volt szó menekültek szállításáról, vagy hányszor derült fény durvább bűncselekményekre, de kiindulási pontnak nem rossz.

Nézze meg videónkat a közérdekű adatigénylések fontosságáról és a folyamat egyszerűségéről!

 

süti beállítások módosítása