Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

TAO-pénzek: jövőre is megéri felcsútinak lenni

A jelek szerint jövőre is Felcsút fog a legjobban járni a látvány-csapatsportágak támogatására szolgáló társasági adókedvezményből (TAO) lehívható pénzekkel, ugyanis a Magyar Labdarúgó Szövetség 2,2 milliárd forintos támogatást javasol A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány számára. Ez azt jelenti, hogy a 2011/2012-es időszakhoz képest mindössze 600 millió forinttal fog kevesebbet kapni, de még így is messze megelőzi a többi támogatást kérő egyesületet és alapítványt. Az atlatszo.hu az Országgyűlés Sport- és Turizmusbizottsága számára készült jelentésekből szemezgetett.

Mintegy 20 milliárd forintnyi támogatást hagyott jóvá az MLSZ a 2011/2012-es időszakban, ebből kb. 12 milliárd forintot hívtak le az érintett egyesületek 2012. december 31-ig – áll a birtokunkba jutott MLSZ-jelentésben. Ezek az adatok azonban nem tartalmazzák labdarúgó szövetség saját sportfejlesztésében szereplő számokat. A végleges határidőig 1330 darab kérelem érkezett be, 58 milliárd forint értékben, a legtöbben 3 millió forint alatti összeget igényeltek. Az igényelt összegből 28 milliárd köthető hivatásos, NBI-es és NBII-es sportszervezetekhez, akadémiákhoz, a maradék 30 milliárdos igény az amatőr szervezetek részéről érkezett - olvasható a dokumentumban.

Amint arról már korábban beszámoltunk, bár a kormányzat célja az volt, hogy több csapatsportágat is támogassanak a TAO-val, egyértelműen a focicsapatok profitáltak belőle a legtöbbet. Azon belül az Orbán Viktor kedvenc csapatának, a Videotonnak utánpótlásbázisául szolgáló felcsúti fociakadémia nagyságrendekkel több támogatáshoz jutott, mint a versenytársai - és ez jövőre sem lesz másképp. Ahogy azt a mellékelt infografikán is ábrázoltuk, az MLSZ 2,2 milliárdos támogatást javasol a stadiont építő Felcsútnak, ezzel messze kiemelkedik a mezőnyből, bár a Szigetszentmiklósi TK sem panaszkodhat a maga 839 milliós előirányzatával - a csapat két évvel ezelőtt szerződött le a Fradival, hogy részt vesz annak utánpótlás-nevelésében.

És hogy mi a helyzet a többi sportággal? Érdemes megnézni a 2011/2012-es időszakban igényelt és jóváhagyott támogatások arányait. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által készített felmérés szerint a Magyar Jégkorongszövetség 11,8 milliárd forintot kért, ebből 2,4 milliárdot hagytak jóvá (20,85%). A Magyar Kézilabda Szövetségnél már jobb az arány, közel 66 százalékos (igénylés: 12,1 milliárd, jóváhagyott: 7,9 milliárd). 4,2 milliárd forintot hagytak jóvá a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének 6,5 milliárdos igényéből (64,23%). A két végletet a Magyar Vízilabda Szövetség és a Magyar Labdarúgó Szövetség jelenti: előbbi számára az igényelt 24,8 milliárd forintból csak 2,2 milliárd forintot hagytak jóvá (10,73%), míg utóbbi az igényelt összeg (38,7 milliárd forint) 70 százalékát megkaphatja, vagyis 27,4 milliárd forintot.

süti beállítások módosítása