Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Becsülni bárki tud

Az legyen a legkisebb bajunk, ha nem sikerül pontosan megállapítani, hogy egy politikai demonstráción hányan vettek részt. Sőt, ha ez kinek-kinek kell a boldogságához, akkor teljesen felesleges kiábrándítani abból a hitből embereket, hogy ő és elvbarátai sokan voltak, ellenfeleik viszont kevesen.

tilde.png

Felkeltette viszont az érdeklődésünket az a gyakorlat, hogy a tüntetéseket és állami rendezvényeket biztosító rendőrséget irányító Belügyminisztérium ad ki közleményt (pl. ezt és ezt) a rendőrségre hivatkozva rendezvények létszámáról, hiszen ezeket a számokat utóbb igazán nem nehéz hivatalos adatként interpretálni. Így azok kedvéért, akik szeretnek térképekkel és a tömeg becsült sűrűségével piszmogni, megkértük a BM-et a KiMitTud-on, hogy küldje meg nekünk a 2012. október 23-ai tömegrendezvények, így különösen a Békemenet és a Milla-tüntetés résztvevőinek számára vonatkozó belügyminisztériumi közleményeket megalapozó becsléseket alátámasztó számításokat és módszertant.

A BM Sajtóosztálya határidőben és érdemben válaszolt, bár számításokról és módszertanról azért túlzás beszélni. A közleményekben közölt számadatok levezetéséről a válasz a következőket tartalmazza (a Békemenet és a Milla-tüntetés szervezői által bejelentett létszám egyaránt 100 ezer fő volt):

A rendőrség a rendezvények biztosításának tervezésekor ezeket a számokat veszi alapul. A helyszíni tapasztalatok bizonyos esetekben igazolták a szervezők várakozásait, más esetekben a valóban megjelentek becsült létszáma jelentősen eltért az előzetesen bejelentettől. Szeretnénk felhívni a figyelmüket, hogy a Belügyminisztérium október 23-án kiadott közleményei minden esetben becslésekről szóltak, amiknek alapja a szervezők előzetes bejelentései és a rendőrség által a helyszínen tapasztaltak voltak.

Ezek alapján megállapítható, hogy a Milla szervezőinek várakozásait tükröző megadott létszám erősen túlzó volt, tekintettel a helyszín befogadó képességére, valamint arra, hogy a tömeg a Szabad sajtó utat követő Kossuth Lajos utcát félig sem töltötte meg.

A Békemenet szervezői ugyanakkor a várható tömeget alábecsülték. A sajtó által közölt képeken is jól látszik például, hogy a tömeg vonulás közben teljes terjedelmében megtöltötte a Margit-hidat, sőt, túl is lógott azon.

Az állami ünnepség szervezőit nem terheli létszám bejelentési kötelezettség, de érdemes megemlíteni: amellett, hogy a Kossuth tér megtelt, a tér Parlamenttel szemközti kapcsolódó közterületein is nagy tömeg volt.  Ezen felül, a térre vezető Alkotmány utca szinte teljes terjedelmében megtelt, valamint az Alkotmány utca mellékutcáiban is sokan kísérték figyelemmel a rendezvényt.

Mindezek alapján, hangsúlyozva még egyszer, hogy a Belügyminisztérium közleményei becslésekről szóltak, amihez nem szükséges pontos számításokat végezni, újból megerősítjük ezeket a becsült számokat. Ezek szerint a Békemeneten több mint 150 ezren, a Milla tüntetésen csaknem 20 ezren, a Jobbik demonstrációján néhány ezren, a Demokratikus Koalíció rendezvényén több százan vettek részt. Az állami ünnepségen, a Kossuth téren a Békemenettel együtt közel 400 ezer ember vett részt.

Nem volt szó tehát légifotók, informatikai eszközök vagy pontos területmérések alkalmazásáról, a BM éppen ugyanúgy becsült, ahogy az a sajtó vagy politikusok szokták. Ahogy a válaszlevél zárul: "Felhívjuk arra is a figyelmüket, hogy az eseményekkel a magyar és a nemzetközi sajtó kiemelten foglalkozott, az egyes helyszíneken rengeteg videó- és fényképfelvétel készült. Ennek alapján ma is meg lehet becsülni a résztvevők számát." Azt már mi tennénk hozzá, hogy pontosan olyan (esetleg jobb) találati aránnyal, mint azt a BM tette.

süti beállítások módosítása