Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Hipszter háború: drónok az Instagramon

Egy londoni szabadúszó jóvoltából mobilon is lehet követni, hol csaptak le az újraválasztott amerikai elnök robotrepülői.

Fotó: Booktwo.org

Barack Obamát rengeteg kritika érte amiatt, hogy elnöksége alatt nagyobb hangsúlyt fektetett a drónokkal, azaz pilóta nélküli repülőkkel folytatott harcra, mint elődei. Egy újságíró azt írta róla, „Amint azt a megerősített drón hadjárat mutatja, Barack Obama egy szteroidos George W. Bushsá változott.” Gyanítható, hogy újraválasztása nem fog lényeges változást hozni az Afganisztánban, Pakisztánban, Jemenben és Szomáliában folytatott drónhasználatába. (Számos esetben Obama személyesen hozza meg a végső döntést a pilóta nélküli repülők bevetéséről.)

James Bridle az Instagram mobilos fényképmegosztón Dronestagram felhasználónéven próbálja meg felhívni a figyelmet arra, hogy hol, mikor és milyen hatékonysággal vetettek be pilóta nélküli repülőket. (A Dronestagramot a Tumblren és a Twitteren is lehet követni.) Az Instagram amellett, hogy egy trendi fényképmegosztó mobil alkalmazás, ahová az emberek gyakran arról posztolnak képet, amit esznek, egy könnyen használható hírmegosztó, sőt mozgósító eszköz is. Több amerikai kormányzati intézmény mellett például magának Barack Obamának is van Instagramja (@barackobama).


Egy november 7-i csapás helyszíne, Szanaától negyven kilométerre Jemenben.
A Dronestragram szerint az éjszakai akcióban egy gyermek és két felnőtt civil sebesült meg.

A szabadúszó író, újságíró, művész és tech szakértő James Bridle főként a Bureau of Investigative Journalism oknyomozó újságíró szervezet pilóta nélküli repülőkkel végrehajtott műveletekről gyűjtött adataival dolgozik, fotóit a Google Mapsről, a Wikipédiáról, a médiából, a helyi kormányzatok honlapjairól gyűjti össze, tehát nem a drónok felvételeiről vagy saját felvételekről, hanem kvázi illusztrációkról, a helyszín megjelöléséről van szó.

„A drón csapások politikai és gyakorlati lehetőségei a láthatatlan, elidegenítő technológiákból és a technológiától elszakadt médiából és társadalomból fakadnak. A külföldi háborúk és a külföldiek holttestei mindig kevésbé számítottak, de a technológiát, amelynek közel kellett volna hoznia minket egymáshoz, ködösítésre és zavarkeltésre használják. Olyan katonai technológiákat használunk munkára és játékra, mint a GPS és a Kinect; ezeket továbbra is használják katonai célokra, hogy [embereket] nyomorítsanak meg és öljenek velük, egyre távolabb [tőlünk], és egyre kevésbé láthatóan” – írja Bridle.

Megoszlanak a vélemények arról, hogy az évek során csökkent vagy nőtt-e a távvezérelt gyilkológépek csapásaiban elhunyt civilek száma. (A New America Foundation szerint, a nyilvánosan elérhető adatok alapján a támadások egyre pontosabbak lettek, és az évek során csökkent a civil áldozatok száma.) Mindenesetre éppen az az egyik legnagyobb vád velük szemben, hogy teljesen személytelenné teszik a háborút. Nevük magyarul „pilóta nélküli repülő” (PNR), angolul UAV „unmanned aerial vehicle”. Az angol név tükörfordítása, az „ember nélküli légijármű” azonban sokkal többet elmond a Bridle által is hangsúlyozott személytelenségről.

süti beállítások módosítása