Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

18,5 millióért népszerűsítik az alaptörvényt az általános iskolákban

Összesen bruttó 18,5 millió forintért küldte ki a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium az általános iskolások részére a Nemzeti Hitvallás, illetve a Magyarország Alaptörvénye zsebfüzeteket – derült ki abból a válaszból, amelyet a KiMitTud közadatigénylő rendszeren keresztül küldött közérdekű adatigénylésre kaptunk.

alaptorveny.jpg

Kép: csepel.info

Kerényi Imre szeptember közepén értesítette az iskolaigazgatókat arról, hogy október 6-a alkalmából az ötödik osztályos diákok megkapják a Nemzeti Hitvallást, a nyolcadikosok pedig az új alaptörvényt, zsebfüzet formájában. Nem ez volt az első népszerűsítő intézkedés: a kormány 2011 októberében is kiküldött egy, az alaptörvényt ismertető kiadványt az 5. és 8. osztályos gyerekeknek. Kerényi október elején, furcsa módon, egy Bolgár Györggyel folytatott interjúban tagadta, hogy ő írta a levelet, mondván, hogy sok benne a helyesírási hiba, ő pedig tud magyarul. Csak aláírta.

– Na akkor még egy dolgot hadd kérdezzek, és ez az alaptörvény népszerűsítésére tett komoly és nagyszabású kísérletet, hát nem is csak kísérlet, mert azért sok minden történt, az alaptörvény asztalától az iskolákba eljuttatott alaptörvényekig. Látom, itt most már az Index kipécézte, hogy egy magyarul nem tökéletesen megfogalmazott levelet küldött Ön az iskolaigazgatóknak azzal, hogy…

– Kicsoda? Kicsoda?

– Az Ön nevében két héttel ezelőtt ment ki. Hát biztos Ön írta.

– Én tudok magyarul.

– Hát akkor valószínűleg egy hivatalnok fogalmazta meg azt, hogy – idézek – „amennyiben a postacsomagban található zsebfüzetekből mégsem nem volna elég példány...”

– Ácsi, ácsi, ácsi. Ezt nem én írtam.

– De Ön van aláírva.

– Jó, hát ez előfordul ilyen tévedés, de nem én írtam.

– Meg azt mondja még, hogy…

– Vegye elő, minden középiskolai iskola igazgató számítógépében ott van az én levelem, az igazán az én levelem. Ez egy adminisztratív értesítés.

– De az Ön aláírásával. Tehát „ az aradi vértanúkról való megemlékezéshez kapcsolódóan megküldésre kerülnek az alaptörvényt bemutató...”

– Nem én írtam.

– Jó.

– Nem én írtam Bolgár úr.

Előbb az oktatási államtitkárságnak is helyet adó Emberi Erőforrások Minisztériumát kerestük meg, ám ők továbbították a kérést a KIM-nek. A válasz (PDF) értelmében a Nemzeti Hitvallás példányonként 14 forintba került és 137 ezer darabot nyomtattak belőle.  A Magyarország Alaptörvényéből ugyanennyi példány készült, darabonként 55 forintért. A Kerényi Imre által szignózott miniszterelnöki megbízotti levelet 20 példányban küldték szét, darabját 61 forintért, és az oktatási intézmények is kaptak egy levelet (2378 db). Az iskolák számára összesen 2378 csomagot postáztak ki bruttó 2,2 millió forintért, de 20 kormányhivatal is kapott a küldeményből.

És a népnevelésnek itt még nincs vége. Kerényi Imre szervezi Az Alaptörvény illusztrációi - vándorkiállítást, többek között Tormay Cécile-ről, Kós Károlyról, Bethlen Istvánról készült szobrokat avatnak, illetve az úgynevezett Nemzeti Könyvtárban "a magyar írott kultúra legjavát gyűjti egységes sorozatba". 

>>> Igényeljen ön is közadatot a KiMitTudon

Kimittudbanner600x80.png

süti beállítások módosítása