Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: lesz-e Lázár János Fácánkert?

Elkezdődött az új év, az első hét máris számos leget produkált: volt itt egy 913 fácán életét kioltó luxusvadászat, a Közgép több mint 300 milliárdot nyert, és egy euró ellenében majdnem eladtak egy óriásbankot. Ha lemaradtál a mutyihírekről, íme az elmúlt hét legérdekesebb kérdései.

lazar.jpg

Mennyit „simicskásítottak” el?

328 és 431 milliárd közötti összeget 2013-ban, a különböző számítások szerint. Ennyi áramlott közbeszerzéseken keresztül a Közgéphez. Érdekesség, hogy az építőiparban egyébként meglehetősen ínséges időkben alig indult el valaki Simicska Lajos cégével szemben. A cég és partnerei által megnyert 74 közbeszerzési eljárásból 41 esetben nem volt másik ajánlattevő, 23 esetben egy, 10 esetben pedig két ellenfelet kellett a Közgép-csoportnak legyőznie.

Class FM országos kereskedelmi rádiót, és valószínűleg a TV2 is – lapértesülések a Fidesz háttéremberét sejtik az eladás mögött, bár a készpénz nélküli felvásárlást névvel vállaló üzletemberek tagadnak.

(Majdnem) a Raiffeisen Bankot. Egyelőre nem jött össze az egyik fideszes oligarchának („a legnagyobb magyar hivatalnokoligarcha”) az a terve, hogy egyetlen euróért megvegye a Raiffeisent, az osztrák tulajdonosok ennyiért mégsem adják el a bankot. Túl nagy veszteséggel tudnának csak kiszállni a pénzintézetből, amelyet egy részben állami, részben egy Fidesz-közeli üzletember kezében lévő törpebank nézett ki magának.

A CBA-nak viszont még sikerülhet felvásárolni az egyre romló üzleti körülmények miatt kivonuló üzletláncokat, feltéve, ha az egyre romló körülményekről továbbra is gondoskodnak a CBA-tulajdonosok elvbarátai.

Szijjártó futsalcsapatának szponzoránál a NAV elnézhette néhány tízmillió forintnyi áfa és társasági adó befizetésének elmulasztását.

Mit kaptak a fidesznyikek?

Milliókat a veszprémi csókosok. Navracsics Tibor igazságügyi miniszter amolyan földesúrként zömmel a saját, veszprémi választókerületéhez tartozó szervezeteket támogatja a tárca szabadon használható keretéből. A választókerületében 25 település található, a Blikk összesítése szerint közülük húszan nyertek valamilyen formában támogatást 2013 első tíz hónapjában, összesen több mint félszáz alkalommal, 23 milliót kapott például egy veszprémi alapítvány, amelynek elnöke a Fidelitas korábbi városi vezére volt.

Fociklubot a Deutsch család. Egy olyan befektető cég vehette meg az MTK-t, amely mögött a Deutsch család áll. Tavaly év végén volt hír, hogy ennek és több másik nagy fociklubnak vállalta át az adósságát az állam, természetesen az adófizetők pénzéből.

Újságot Kerényi Imre. Kiszivárgott hírek szerint a miniszterelnöki megbízott a Demokrata című hetilap főszerkesztőjével együtt májusban Magyar Krónika néven indít újságot, amelyben a miniszterelnök is rendszeresen ír majd. Több mint száz jobboldali szerzőt kértek fel közreműködésre, becslések szerint pedig évi 100 millió forintból lenne új kedvenc újságja – a többi mellé – a kormányfőnek. Ennyi pénze persze bőven van Kerényi Imrének, akinek a tavalyi költségvetésből több mint 300 milliót, az ideiből pedig majdnem ugyanennyit utaltak ki saját használatra.

Hány fácánt lőtt Lázár János?

Pontosan nem tudjuk, de a vadásztársaság, amiben részt vett, összesen 913-at. A politikus egyik barátnéja osztotta meg képekkel egyetemben a Facebookon azt, hogy nemrégiben „fantasztikus” vadászaton vett részt főhercegekkel és egyéb arisztokratákkal, amelyen szerinte a Miniszterelnökséget vezető államtitkár volt a vendéglátó. A kormányszóvivői iroda szerint a Miniszterelnökséget vezető államtitkár csak vendég volt, és ki is fizette a soponyai vadászat árának rá jutó részét. A kabinetfőnöke még azzal is elbüszkélkedett, hogy az állam kifejezetten jól járt a vadászattal, mert méltóztatták az adót is befizetni a fácánok után. Azt viszont továbbra sem tudjuk, pontosan ki volt a vendéglátó, és annak személye nem összeférhetetlen-e Lázár politikusi megbízatásával. Az államtitkár egyébként nyilvánosságra hozta a friss vagyonnyilatkozatát is.

Közben a Blikk birtokába került egy panaszos levél, amelyben egy állami gazdaság erdészeti dolgozói állítják, állami vezetők munkaidőben vadásznak, ingyen. A levélben konkrét időpontok és helyszínek is szerepelnek, azonban a dolgozók nem merték aláírni, nehogy kirúgják őket.

Lázárról még az is kiderült, hogy több mint 1300 hektár állami földet nyert el egy hódmezővásárhelyi agrárcég, melynek a legnagyobb tulajdonosa a politikus anyai nagybátyja, de pár százalékos részesedése van neki is.

Kik buktak le vagy meg? (Jó sokan)

A Terrrorelhárító Központ, mert továbbra sem stimmelnek a számaik az árvízi védekezéssel kapcsolatban. Az Átlátszó írta meg még tavaly, hogy 110 millió forintot kapott a TEK a közreműködéséért, a szervezet pedig azt állítja, emberei a rendes napi munkaidejükön túl több mint 20 ezer órát töltöttek a gátakon, miközben a médiában megjelent képek és tudósítások alapján ennek a lázas ténykedésnek alig volt nyoma. A terrorelhárítók helyreigazítást kértek, sőt fel is jelentették a lapot, de az általuk frissen szolgáltatott dokumentumokból továbbra sem látszik, tényleg ott és annyit dolgoztak, mint amennyit elszámoltak.

Egy szolnoki áfacsaló hálózat, amely tejjel ügyködött. Nagyjából már lehet tudni tehát, hogy miért ennyivel olcsóbb a szlovák tej, de Horváth Andrást, a NAV-tól kiugrott adóellenőrt továbbra is hitelteleníteni igyekszik a kormány.

Egy fideszes önkormányzati képviselő, akinek a cége úgy nyert el állami földbérleteket, hogy székhelye fiktív volt. Most vádemelést javasolnak ellene.

Egy záhonyi hivatalnok, aki a gyanú szerint 700 euróért segített magyar állampolgárságot szerezni.

Az állam által 9,5 millió forintért szerződtetett profi ügyvédi iroda, amelynek a feladata az lenne, hogy semmiképpen se kelljen kiadni az egyébként a közre tartozó információkat a tavalyi trafikmutyiról. Első fokon elveszítették a pert. A bíróság kimondta: az államnak ki kell adnia a trafikkoncessziós bíráló bizottság tagjainak nevét.

Horvátországban több száz orvos és gyógyszertáros, akiket egy kiterjedt kenőpénzügyben vádoltak meg. A gyanú szerint megvesztegették őket, cserébe pedig felírtak receptre kapható gyógyszereket.

Az LMP, amely ellen a Fővárosi Főügyészség folytatja a vizsgálatot, miután az Állami Számvevőszék nem tudta elvégezni a kétévenkénti kötelező ellenőrzését az ellenzéki párt teljes számviteli fegyelemsértése miatt. Az MSZP-nél és a Jobbiknál is találtak hibákat, de azok nem voltak ennyire súlyosak.

A Sólyom Airways irányítójaként ismert üzletember, akit filmbe illő csalással vádolnak Panamában. A vádirat szerint a kalandos életű férfi magyarok érdekeltségében álló offshore cégeket nyúlt le. De míg a panamai hatóságok villámgyorsan léptek, addig a magyar rendőrség hónapok óta csak ül az ügyön.

Majdnem tucatnyi irodaszer-forgalmazó cég, amelyeket kartellezés miatt összesen 1 milliárd forintra bírságolt a Gazdasági Versenyhivatal. Egy informátor bejelentése alapján indultak el, és sikerült bebizonyítaniuk, hogy 2008 és 2011 között 19 közbeszerzésen egyeztették ajánlataikat.

A magyar határrendészek, akikről egy brit lap írta meg, hogy háromszáz eurós „díjat” követeltek egy román munkavállalókat szállító, London felé tartó busz utasaitól. A Nemzeti Védelmi Szolgálat most a Népszava szerint bejelentette, nyomozást indítottak, ami azért érdekes, mert magyar lapbeszámolók alapján általában nem szoktak megmozdulni a hatóságok.

A volt román kormányfő, akit újból elítéltek egy korrupciós ügy miatt. Ő az egész eljárást igazságtalannak tartja, de bevonult a börtönbe, ezúttal négy évre.

Az Alcoa, amely hatalmas bírság ellenében megegyezett az amerikai tőzsdefelügyelettel és az ügyészséggel egy bahreini kenőpénzbotrány lezárásáról.

350 rendőr Törökországban, akiket az egyre terebélyesedő korrupciós botrányban rúgtak ki. Az ügy politikai következményei is jelentősek. Az ottani médiahatóság pedig megbüntetheti azokat a tévéállomásokat, amelyek túl bátran számoltak be a korrupciós vizsgálatokról.

A JP Morgan befektetési bank, amely összesen 2 milliárd dolláros bírságot fizet a Madoff-féle piramisjáték miatt.

Nyolcvan nyugdíjas New York-i tűzoltó és rendőr, akiket megvádoltak, mert csaltak. Úgy jutottak 400 millió dollár összértékben mindenféle kedvezményhez, hogy azt állították, a szeptember 11-ei terrortámadás során szenvedtek lelki traumát.

A Forma–1 vezér, Ecclestone, aki újra pereskedhet, pedig még a kenőpénzügyének sincs vége.

Merkel kancelláriájának egykori főnöke, akit azért támadnak, mert inkább zsíros fizetésért lobbista lesz a részben állami tulajdonban lévő vasúttársaságnál.

Az egyik francia humorista, aki pénzmosásügybe keveredett, miután furcsa pénzátutalásai voltak Kamerun irányába. Franciaországban tavaly számos olyan intézkedést fogadtak el, amellyel az ország sikeresebben veheti fel a harcot a korrupcióval szemben.

Spanyolországban Krisztina hercegnő, akit beidéztek a bíróságra a férje adócsalási ügyében.

Csaknem 40 ezer kínai hivatalnok, akiket valamilyen korrupciós vád miatt rúgtak ki tavaly. Egyiküket azzal vádolták meg, hogy smaragdokkal vesztegették meg.

Ugyanitt pszichológiai teszttel akarják kiszűrni a korrupcióra hajlamos állami alkalmazottakat, és nem túl sikeres a pártlap korrupcióellenes online játéka.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Nem megy valami fényesen a magyar oligarcháknak Romániában.

Az Átlátszó Oktatás szerint a szegedi adóhival épületétől pár méterre zavartalanul működik egy zugkocsma, adószám nélkül.

A Transparency nemzetközi blogja a magyar Átláccó fesztiválról ír.

Az Átlátszó által létrehozott Fizettem.hu kenőpénzfigyelő portálon sorakoznak a kisebb-nagyobb visszaélésekkel kapcsolatos történetek. Az egyik bejelentő egy közlekedési alkut írt le, amelynek a végén a rendőr még jól ki is oktatta, hogyan kell átadni a csúszópénzt.

A másutt piaci alapon és egyébként is nyereségesen működő popzenére milliókat költenek az adófizetők pénzéből, a támogatást a miniszter gyakorlatilag zsebből osztogatja. A lényeg, hogy kapott belőle a Fidesz kampánydalának szerzője.

A svájci hatóságok az ottani bankok szerepét vizsgálják a fegyverkereskedelmet érintő görög kenőpénzbotrányban. Egy görög európai képviselő pedig az uniós országok fellépését bírálta, szerinte az egyes tagországokban nem tesznek meg mindent az ügy feltárása érdekében.

Lettországban a bankszövetség illetékesei visszautasították azokat az állításokat, hogy az ország eurócsatlakozásával a nemzetközi pénzmosás számára kínálhat új lehetőségeket (főként az orosz szervezett bűnözés számára).

Érdekes cikk arról, hogy a nemzetközi műkereskedelem a pénzmosás központja.

A Transparency International azt elemzi, mennyire nem működik jól az EU tiltólistája, amelyre elvileg a korrupt cégek kerülnének föl, kizárva azokat a közbeszerzésekből. Pedig hatékony eszköz lenne. A szervezet blogja szerint a jól működő vagyonbevallás hatékony eszköz a korrupcióellenes harcban. A hangsúly a jól működőn van.

Az Európai Parlament videón szeretné meghallgatni az amerikai whistleblowert, Edward Snowdent.

Delhiben korrupcióellenes segélyvonalat állítottak üzembe.

Egy érdekes blogbejegyzés azt taglalja, hogy miért annyira korrupt Latin-Amerika.

Olaszországban az öt évvel ezelőtti földrengés utáni helyreállítás pénzeivel csalhattak. Mondjuk az se semmi, hogy a hatalmas haiti földrengés segélyeivel sem számolt el senki rendesen.

A Microsoft arra kötelezi üzleti partnereit, hogy antikorrupciós tréningeken menjenek keresztül.

A dalai láma szerint a korrupció olyan, mint a rák.

A közelgő oroszországi téli olimpiával kapcsolatban jó tudni, hogy egyetlen vasútvonal többe került, mint a legutóbbi kanadai rendezvény teljes költsége. A vasutat persze Putyin egyik barátja építette.

Egy szép hosszú cikk a Wall Street Journalban arról, hogy hogyan küzd a brit pénzügyi felügyelet a bennfentes kereskedelemmel.

A Transparency nemzetközi antikorrupciós szervezet tavalyi éve, képekben.

Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi e-mail hírlevelünk audió változatával. Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem. Kattints ide! Elindult az Átlátszó rezsiharca is, te is támogathatod!

Mong Attila

 

süti beállítások módosítása