Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Tanúként idézte a kurucinfós Vargát egy kaliforniai bíróság

Tanúként idézte a kurucinfó domain-bejegyzőjét és szerverszolgáltatóját a San Francisco-i kerületi bíróság, miután az antiszemitizmus ellen fellépő Tett és Védelem Alapítvány az Egyesült Államokban is eljárást kezdeményezett, hogy kiderüljön, kik a felelősök a nemzeti radikális portálon elkövetett jogsértésekért. 

vargabé.PNG

A Tett és Védelem Alapítvány (TEV) kezdeményezésére a San Francisco-i kerületi bíróság tanúként idézte meg Varga Bélát – a kuruc.info domain tulajdonosát – és a neonáci portálnak anonim szerverszolgáltatást nyújtó CloudFlare internet-szolgáltatót. Az Átlátszó értesülése szerint az amerikai jogi eljárás célja „a gyűlöletkeltő, holokauszttagadó, gyűlöletre uszító tartalmak szerzői és szerkesztői kilétének tisztázása, valamint a kuruc.info köré kiépült szerteágazó bűnszervezet és pénzmozgatások felgöngyölítése” lesz.

A TEV-hez közel álló, neve elhallgatását kérő forrásunk szerint a magyarországi antiszemitizmus elleni küzdelem céljából életre hívott, a magyar zsidóság érdekeit képviselő Tett és Védelem Alapítvány számos neves amerikai ügyvédi irodával, jogvédő civil szervezettel és zsidó szervezettel összefogva több jogi és civil folyamatot is elindított az Egyesült Államokban, amelyek közül ez csak az első lépés. „A folyamatok célja véget vetni annak a kurucinfós berögződésnek, hogy az inkognitó védelmében és az amerikai jogrendszert kihasználva, bármit meg lehet tenni és következmények nélkül lehet gyűlöltre uszítani, rágalmazni, fenyegetni Magyarország területén” – mondta forrásunk.

Az anonimitásban szerkesztett és internetes anonimitás-szolgáltatók mögé rejtőző neonáci portálról az Átlátszó írta meg először, hogy a Kaliforniában élő, magyar származású borász, Varga Béla a valódi tulajdonosa, mert ő jegyeztette be és birtokolja ma is a domain nevet, és amerikai bankszámlát is nyitott a szerkesztőségnek. Varga akkor közleményben ismerte el hogy támogatja a kuruc.infót, „hogy az igazság kimondható legyen legalább ezen underground-médiumban”.

Bemutatjuk a kuruc.info tulajdonosát

Ez hivatalos: a kaliforniai Healdsburg-ben élő Bela Varga a kuruc.info valódi tulajdonosa. Július 20. óta ugyanis a domain regisztrációs adatbázisokban a kuruc.info internetcím valódi tulajdonosát a portál indulása, 2006 óta rejtegető cég, az anonim domain-szolgáltatásra szakosodott Domains by Proxy helyett a valódi tulajdonos neve és lakcíme szerepel. Ő pedig nem más mint a kaliforniai Sonomában élő volt borász, akit már korábban is többször összefüggésbe hoztak a gyűlöletbizniszben utazó hírportállal, de eddig nem volt erről konkrét bizonyíték. Tovább a teljes cikkre.

Magyarországon mégis rendre kudarcba fullad a kuruc elleni feljelentések nyomán induló rendőrségi nyomozás, a magyar hatóságok álláspontja szerint ugyanis az elkövető kiléte nem megállapítható. Az Országos Rendőr-főkapitányság többször is úgy nyilatkozott, hogy “tekintettel arra, hogy a kuruc.info olyan szerverről üzemel, amely az Amerikai Egyesült Államokban található, a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel. Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen.”

Az Átlátszó már korábban felhívta a figyelmet arra hogy a magyar rendőrség álláspontja vitatható. Az Egyesült Államokban a szólásszabadság alapvető jog, amely valóban rendkívüli védelmet élvez, de a szólásszabadság nem jelenti azt, hogy annak védelme megfélemlítésre, vagy illegális tevékenység folytatására is kiterjed. A kuruc.info-n megjelenő tartalmat valóban védik az amerikai törvények, de ha azok személyes fenyegetettséget okoznak, például ha az ott megjelenő információk fenyegető telefonhívásokat, személyes támadásokat, vagy éppen munkahelyi diszkriminációt eredményeznek, akkor az az amerikai törvények alapján is büntethető.

Ez képezi az alapját a Tett és Védelem Alapítvány jogi érvelésének is, amely nemzetiszocialista vagy kommunista rendszerek bűneinek nyilvános tagadása, holokauszttagadás, nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás, és zaklatás bűncselekménye miatt is feljelentette a rendőrségen a nemzeti radikális portál ismeretlen szerkesztőit.

A zsidó alapítvány a tengerentúlon is eljárást indított, és elérte hogy egy kaliforniai bíróság Varga Bélát tanúként hallgassa meg arról, mit tud a kuruc.info készítőiről. Az egykori borásznak eskü alatt kell vallania erről a jövő hónapban a San Francisco-i törvényszék előtt. A bírósági meghallgatás során a hírportál szerverszolgáltatója is nyilatkozik arról, hogy a hírportál megsértette-e a felhasználói feltételekben rögzítetteket, aminek a következménye a felhasználó azonosítására vonatkozó adatok titkosságának feloldása lehet.

A TEV amerikai jogászai szerint ebben a jogi eljárásban egyértelművé válhat majd a Jobbik egyes vezetői és a kuruc.info szerkesztői közötti kapcsolat is, és a továbbiakban nem lehet akadálya a magyarországi konzekvenciáknak az „elkövető személyének fellelhetetlensége” sem. 

süti beállítások módosítása