Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Besült a gyanús központi papírtender

Korábban a nyertesre szabott, a nagykereskedés weblapjáról kimásolt feltételekről írtunk egy 4,5 milliárd forint keretösszegű, 1850 magyarországi állami intézmény a következő 3 évre érvényes papír és irodaszer beszerzéseire vonatkozó központi papírtender kapcsán. A tender eredménytelenül zárult, a választások után megismétlik.

papir.jpg

Emlékeznek még arra az „irodai papírok, papíráruk, író- és irodaszerek szállítása” címmel kiírt közbeszerzési eljárásra, melyről tavalyi decemberi cikkünkben azt írtuk, a tenderkiírás több mint gyanús? A tender kiírója például egyes termékek műszaki paramétereit szó szerint az egyik nagykereskedő vagy annak viszonteladójának weboldaláról másolta, vagyis testre szabták a pályázatot. A tender azért bír nagy jelentőséggel, mivel az ország szinte valamennyi állami intézményének ellátásáról van szó, és 36 hónapon át juttatta volna biztos megrendeléshez az egyik vállalkozást.

Cikkünkben akkor azt írtuk: „előre borítékolható, hogy ha az iparágon belüli felzúdulás ellenére a tenderen mégis eredményt hirdetnek, a budapesti székhellyel és dunakeszi fiókteleppel működő nagykereskedő, a Corwell Kft., illetve annak valamelyik viszonteladó partnere lesz a nyertes, mások ugyanis labdába sem rúghatnak a kiírás sajátosságai miatt.”

Pedig a Corwell Kft. egyik legnagyobb viszonteladójaként a tendernyertességre általunk igencsak esélyesnek nevezett I-COM Kft. ügyvezetője, Szabó Zsolt különösen érzékeny a papírtenderek tisztaságára. 2006-ban, szocialista kormányzat idején a Magyar Nemzetnek panaszkodott az akkori központosított papírpályázatra, egyebek mellett amiatt, hogy csak egy nyertest kívántak hirdetni, illetve hogy a választások előtt hosszú időre szóló tendert írtak ki. Hasonlóan ahhoz, mint ahogy most is történt.

Egyszereplős kiírás, a nyertesre szabott feltételek a 4,5 milliárdos papírtenderen

Úgy fogalmazták meg az „irodai papírok, papíráruk, író- és irodaszerek szállítása” címmel kiírt közbeszerzési eljárás műszaki paramétereit a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságon, hogy a kiírásnak maradéktalanul alighanem csupán egyetlen nagykereskedés termékei felelhetnek meg. A látszatra sem ügyeltek: a kiíró minden jel szerint a nagykereskedés weblapjáról másolta ki az igényelt termékek műszaki paramétereinek egy részét. Tovább a teljes cikkre.

A cikkünk okozta felháborodás után – no és az időközben az I-COM-ra (és több más papírszeres cégre) kiszabott súlyos GVH-bírság miatt - nem kis zavar támadhatott, mivel ezután több mint három hónapon át nem történt meg a tender eredményhirdetése, arra egészen néhány héttel ezelőttig kellett várni. És hogy az Átlátszó nem dolgozott hiába, arra mi sem jobb példa annál, mint hogy egy  március 7-i összegző dokumentum tanulsága szerint a tenderen végül nem hirdettek eredményt. A szöveg indoklása szerint azért, mert kizárólag érvénytelen pályázatok érkeztek be.

Összesen négyen próbálkoztak a tenderen. Önállóan indult az Office Depot; közösen próbálkozott az APIS, az Exicom, a Morgen Red, a Profil-Copy 2002 és a Renomé-Print; együtt indult a PBS Hungária és a Pátria; valamint természetesen a már említett Corwell viszonteladója, az I-COM, aki az Ecoroll Hungáriával, a Wondex-szel, a Printker Office Landdel fogott össze.

Utóbbi cégeket – tehát az általunk előzetesen legnagyobb esélyesnek nevezett I-COM-os csapatot – hivatalosan azért zárták ki, mert nem nyújtották be a 132. és 133. sorszámú termékmintákat, a hiánypótlás során pedig olyan termékeket nyújtottak be, melyek mérete nem felelt meg a kiírásnak. Forrásaink azonban azt mondják, a tender eredménytelensége inkább a médianyilvánosságnak köszönhető, valamint annak is szerepe volt, hogy a Gazdasági Versenyhivatal kartellezés miatt épp a tender időszakában elmarasztalta az I-COM-ot. A választási kampány hajrájában már nem merte felvállalni a kormányzat azt a kockázatot, hogy egy olyan cégnek adja az óriási megbízást, amelyik előzőleg tetemes bírságot kapott a GVH-tól.

Még nem dőlhetünk hátra, hiszen a választások után feltehetőleg újból kiírják majd a tendert. A kiíró, ha ki akar fogni rajtunk, talán legközelebb már jobban figyel arra, hogy ne copy-paste módszerrel állítsa össze a tenderfelhívást.

Szalay Dániel

 

süti beállítások módosítása