Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Lázár János visszavonta kommentelők ellen tett feljelentését

Másfél éve húzódó ügy végére került pont azzal, hogy Lázár János visszavonta internetezők ellen tett feljelentését. A miniszterelnökséget vezető államtitkár kipécézte magának egy hírportál hozzászólóit és még balesetének éjjelén eljárást indíttatott ellenük a legfőbb ügyésszel. Később az egészet letagadta, de amikor az ügyészség elállt a vád képviseletétől, a feljelentettek megkapták Lázár beadványát.

lázár.jpg

kép forrása: kormany.hu

“Csalánba miért nem üt már a mennykő?”, “Lázár elpusztíthatatlan - lézerjani:lézerblokkoló 1:0”, “Nyilván a halottat hozzák majd ki felelősnek” - ilyen kommentek érkeztek a Délmagyarország cikkéhez 2012. október 24-én, ami arról számolt be, hogy Lázár János egy halálos kimenetelű baleset részese volt az M5 autópályán. Ezek még egészen enyhe szitkok azokhoz képest, amik nap mint nap érnek bármilyen közszereplőt az interneten, de akik az emberek életét sokszor negatívan is befolyásoló döntéseket hoznak, azok kénytelenek beletörődni abba, hogy indulatosan nyilvánítanak róluk véleményt. Ezt rendkívül veszélyes korlátozni, mert azt eredményezheti, hogy senki nem meri majd kritizálni a döntéshozókat a következményektől félve. Talán csak az szabhat gátat a véleménynyilvánításnak, ha valakinek a zaklatására, bántalmazására uszítanak.

Tavaly tavasszal édesapám gyanúsítotti idézést kapott a szegedi nyomozóügyészségre, aminek indokát nem közölték. Nyilván felzaklatta a családomat annak a lehetősége, hogy meghurcolnak bennünket (éljen a jogbiztonságba vetett bizalom), elképzelésünk sem volt arról, hogy mire kellene egyáltalán felkészülnünk. Nagyjából egy hét idegeskedés után, az ügyészségi kihallgatáson derült ki, hogy Lázár János tett feljelentést ismeretlen tettes ellen becsületsértés miatt, és apám az egyik gyanúsított, mivel az ő internet-előfizetéséről érkezett a következő komment: “Lázárt sem érdekli senki és semmi, engem sem érdekel Lázár. Nem hiába használt lézerblokkolót és nyomták a közpénzt abba, hogy minél biztonságosabb autó védje a seggét, mert tudta, hogy állat módjára közlekedik. És igenis sajnálom, hogy nem ő maradt ott.”.

Apám a gyanúsítás ellen panasszal élt, mert nem állapítható meg egyértelműen, hogy ő írta a hozzászólást. Többen is használjuk a nevén lévő előfizetést, ráadásul úgy véltük, hogy a hozzászólás nem is bűncselekmény, így az egész hercehurca értelmetlen. Az első dolgom volt a nyilvánossághoz fordulni a történettel, ezt javaslom mindenkinek, aki hasonló túlkapással szembesül. Érdekes módon nem az ügyben érintett Délmagyarország volt az első, aki foglalkozott a témával (egyébként a Cink volt az), mert mint kiderült, a kiadó ellen Lázár polgári pert indított. A Lapcom peren kívül megállapodott az államtitkárral, ezzel jogosnak ismerve el követelését, és kifizetett 500 ezer forintot. Érdekes, hogy a Délmagyarral konkuráló jobboldali SzegedMa portálon a mai napig olvashatóak a balesetről durvább hozzászólások is, ellenük viszont Lázár nem érezte fontosnak, hogy feljelentést tegyen.

“A politikus közölte, a kommentelők közül senkit nem jelentett föl, a személyét, emberi méltóságát sértő hozzászólások miatt a szerkesztőség és a kiadó ellen indított polgári peres eljárást” - írta a Miniszterelnökség portálján, csakhogy ez nem igaz. Az ügyészségen csaknem egy évig húzódott az eljárás, majd idén januárban az ügyész úgy döntött, hogy eláll a vád képviseletétől. Ez azt jelenti, hogy ettől kezdve az ügy magánvádas eljárásként folytatódik a bíróságon, illetve azzal is járt, hogy megkaptuk a feljelentést, amit Lázár János eredetileg Polt Péter legfőbb ügyésznél tett. Az országgyűlési képviselői fejléces, “Lázár János - Fidesz - Magyar Polgári Szövetség” aláírással végződő irat idéz a Lázár által sérelmezett kommentekből. A feljelentés kelte a baleset napja, 2012. október 24-e. Lázár arra hivatkozik, hogy a tragédia mérhetetlenül megviselte, ami tökéletesen érthető. Az viszont furcsa, hogy a történtek hatása alatt, az arról szóló kommenteket olvasva még aznap feljelentést tett, melyben az utolsó komment, amire hivatkozik, 23 óra 56 perckor született.

Lázár becsületének megsértésével egyébként több kommentelőt is vádoltak, ők nem fordultak a nyilvánossághoz. A Szegedi Járásbíróság március 12-re tűzött ki személyes meghallgatást, de előtte két nappal kaptunk levelet arról, hogy ezt elhalasztják, indokot és új időpontot nem közöltek. Március 31-én újabb levelet kaptunk, ami szerint Lázár János a feljelentését visszavonta, így a büntetőeljárás megszűnt. Ezt mondjuk - már ha Lázár valóban nem akart kommentelőket vegzálni - hamarabb is meg lehetett volna tenni az igazságszolgáltatás értelmetlen túráztatása és állampolgárok büntetéssel fenyegetése helyett. Kissé aggódom, hogy vannak-e olyan eljárások, ahol a meggyanúsítottak nem fordulnak a nyilvánossághoz és el is marasztalják őket csip-csup ügyekben.

Az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért és az Átlátszó nyújtott számunkra jogi segítséget - köszönöm.

Medvegy Gábor

süti beállítások módosítása