Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: be van fejezve a nagy mű

Elkészült a 4-es metró és hazakerült a családi ezüst, de ez a hét sem telhet el anélkül, hogy megemlékeznénk az adóhatóságról.

viktor.jpg

Fotó: innen.

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide! Támogasd adód egy százalékával az Átlátszót, hogy felvehessük a harcot a Kétfarkú Kutya Párt ellen is! Támogatási lehetőségek itt.

Legyőztük a 4-es metrót
A nép nagyon örül a végre elkészültnek mondott beruházásnak, amely közel ötszázmilliárd forintba került. A gép forog, de az alkotó biztos nem pihenhet még meg egy darabig; maga Budapest főpolgármestere, Tarlós István a pénteken átadott, tízmegállós zöld vonal használatához sok örömöt és minél kevesebb bosszúságot kívánt. Dicséretes ez az őszinteség, ne áltassuk magunkat, lesz még itt min korrigálni. Kezdve azzal, hogy a főpolgármesteri köszöntő szórólapokon a beruházás költségvetésének majdnem felét álló Európai Unióra szimplán Kohéziós Alapként hivatkoztak, nehogy feltűnjön az embereknek, hogy az ötszázból 180 milliót a közösből kaptunk. Sokat tudna erről mesélni valószínűleg a volt főpolgármester-helyettes, Hagyó Miklós, aki a többi fővárosi metróturistához hasonlóan megtekintette, amit neki építettek, és közben az Egyenlítő blog szerzőjével szelfizett. Még az ő idején indult meg a 4-es metró építése, jelenleg is zajlik a per azzal kapcsolatban, hogy a vezetésével működő bűnszervezet másfél milliárd forint kárt okozott a BKV-nak. És ha ez még nem elég mutyi a 4-es metró margójára, az új metrókocsikat szállító francia Alstom elleni vizsgálat az egyik legnagyobb korrupciós ügy lehet, amelynek a végére az amerikai, külföldön elkövetett korrupciós cselekményeket büntető törvény alapján próbálnak járni. A cég Indiában, Indonéziában és Kínában fizetett csúszópénzeket energiaberuházásokban való részvételért. Az Alstom által gyártott kocsikért mi 65 milliárd forintot fizettünk.

Szétvertük az adóhatóságot
Nyilvánosság elé állt a NAV volt főosztályvezetője, aki eddig N. úr néven szivárogtatott az adóhatóság ügyeiről. Dr. Vancsura István szerint a NAV kiemelt ügyekért és adózókért felelős felső vezetői 2010 őszétől kezdődően fokozatosan verték szét azt az ellenőrzési rendszert, amely képes lehetett volna eredményesen felvenni a harcot a hálózatos áfacsalásra specializálódott bűnözői körökkel. Míg korábban Horváth András a be nem hajtott áfabevételekre igyekezett felhívni a figyelmet, most Vancsura István arra mutat rá, hogy ezzel párhuzamosan az adóhatóságot belülről, szisztematikusan fosztották meg attól a képességtől, hogy reagálni tudjon a Horváth András által felvetett problémákra. Az Átlátszó birtokába került dokumentumok bizonyítják, hogy a kiemelt ügyekért és adózókért felelős főigazgató megakadályozta egyes áfacsalásgyanús ügyekben a felderítést. Somos Katalin, a 2010-ben a Kiemelt Ügyek Igazgatósága (KÜIG) élére került főigazgató hat vezető beosztású alkalmazottnak és a 240 fős állomány körülbelül felének mondott fel egyik napról a másikra. Majd a vidéki egységeket is felszámolták. 2013-ban pedig a Kiemelt Ügyek Igazgatósága is elolvadt egy kormányrendelettől. Eközben a NAV szóvivője bejelentette, hogy március 28-ától költözés miatt teljes üzemszünetet vezetnek be az adóhatóság valamennyi informatikai alkalmazásában, majd a költöztetés napján arról értesítettek, hogy elmarad a leállás.

Hazahoztuk a családi ezüstöt
Nem kampányfogás, de három hónapig ingyen megtekinthető a Parlamentben a múlt héten Magyarországra szállított Seuso-kincs hét darabja. A Magyar Nemzet világszenzációnak nevezte, hogy 4,7 milliárd forintért hazakerült, Orbán Viktor szavaival élve: „Magyarország családi ezüstje”. A hvg.hu Baán Lászlóval, a Szépművészeti Múzeum igazgatójával készített interjújából kiderül, hogy Magyarország csak birtokolja, nem tulajdonolja a Seuso-kincs felét. A Seuso-kincs néven ismert római kori leletegyüttes hét darabját az Index szerint egy angol testvérpártól béreljük, a velük kötött szerződés részletei pedig még nem nyilvánosak, mert az állam a leletegyüttes maradék darabjait is meg szeretné szerezni. ​A Cink.hu a Seuso-kincs hazakerülésével kapcsolatos, félreérthető kormányzati kommunikáció miatt megszavaztatta olvasóit, ők hogyan értelmezték a szerdai bejelentést a családi ezüst visszaszerzéséről. A szavazáson több mint 3400-an jelölték meg azt a választ, hogy ők vételárnak értették a 15 millió eurós összeget.  

Támogasd adód egy százalékával az Átlátszót, hogy felvehessük a harcot a Kétfarkú Kutya Párt ellen is!

Rövid mutyihírek:

Nézőpont Intézet szerint nem növekedett a politikai híraktivitás a kereskedelmi csatornákon, ezért a magyarok továbbra is főként a köztévéből tájékozódnak a pártok programjairól. Ez alól kivételt képezhet a TV2, ahol a Kúria tiltása ellenére, már másodjára sugározzák a kormány „Magyarország jobban teljesít”-reklámját, csak egy kicsit másként.

Az Index.hu szerint „négyszer kerülte meg a földet” Zsigó Róbert Fidesz-szóvivő. A szóvivő Baja polgármestereként párhuzamosan finanszíroztatta utazásait. Az utazásokra állítólag elhasznált benzin 4,5 millió forintos kiadást jelent.

Defacto blog 72 ezer beadott és 16 ezer nyertes közbeszerzési pályázatból álló adatbázisa alapján azt állítja, hogy a pártokhoz köthető közbeszerzések között a ciklus végére mindkét oldalnak nagyjából 60-40 arányban húz maga felé a keze.

Habony Árpád, Orbán Viktor tanácsadója feljelentette a Magyar Narancs újságíróját, mert megírta, hogy Habony 2006-ban egy szóváltást követően megverte egy házaspár mindkét tagját. A tanácsadó arra hivatkozott indítványában, hogy üzleti kár érte a Rényi Pál Dániel által írt cikkek miatt, sőt, volt olyan ismerős, aki nem fogott vele kezet. Rényi Pál Dániel vasárnap vette át a Pulitzer-emlékdíjat nyomtatott sajtóban végzett munkájáért.

K-Monitor összesítése szerint Simicska Lajos, Csányi Sándor és Leisztinger Tamás érdekeltségei taroltak a területalapú agrártámogatások kiosztásánál.

Klasszikus áfacsaló bűnszervezetet vezetett egy 40 éves Pest megyei férfi. Az EU-ban vásárolt táblás csokival és más édességekkel kereskedett az áfa befizetése nélkül, tizenöt gazdasági társaságon keresztüli csalás révén, számolt be az Index.

Rogán Antal március 21-én kézzel javította vagyonnyilatkozatát arra, hogy nem ötven, hanem száz százalékban tulajdonosa a nyilatkozatban feltüntetett budai ingatlannak, írta a 444.hu. Felesége pedig az egyik V. kerületi alpolgármester nejével osztozik egy budai ingatlanon.

Magyar Naracs szerint nem derült ki, hogyan tűntek el és mikor kerülnek vissza a parkolást gátló oszlopok az Astoriának annak a részére, ahol Orbán Viktor minibusza szokott parkolni, mikor a miniszterelnök fodrásznál van.

A Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kapta a legnagyobb részesedést tavaly a társasági adókedvezményből (TAO) befolyt pénzekből, számolt be az mfor.hu. Az NBI-ben szereplő klubok közül az Újpest kapta a legtöbbet.

Idézhetők:

„Jelentkeztem a jogi egyetemre. Anno elvégeztem négy évet Szegeden – jut eszembe, tudta, hogy másodfokon a volt egyetemi tanárom ítélt el?”
Zuschlag János

„Az átlátszó.hu többet tett az országért 4 év alatt, mint az LMP.”
Puzsér Róbert

süti beállítások módosítása