Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója - Fizetés nélkül toloncolták haza a Szocsi Olimpia vendégmunkásait

Régi - új barátaink, akiket kormányunk bőszen véd a nyugati szankcióktól, nem kecsegtetik szívélyes fogadtatással azon kétkezi munkásokat, akik hozzájuk mennének dolgozni. Akár a rabszolgák által felépített dubaji beruházásokról is beszélhetnénk, de a hasonló módszerek ellenére Oroszországról van szó.

A szocsi téli olimpia minden idők legdrágább és legkorruptabb téli játékaként vonul be a történelembe. A rekord összegű, 51 milliárd dolláros (11000 milliárd forintos) beruházás árának jó része putyinista oligarchák és korrupt politikusok zsebében landolt. A játékok befejeztével üresen kongó, már most omladozó olimpiai városrészek felépítése sem volt botrányoktól mentes - a deportált helyiek ritkán kaptak kárpótlást elvesztett otthonaik után. A Mother Jones riportja viszont azokra a vendégmunkásokra hívja fel a figyelmet, akik az építkezéseken dolgoztak - majd pénz nélkül ki lettek utasítva az országból.

Az idén már Forma 1-es futamnak is otthont adó város építkezésein dolgozó 96000 munkásból becslések szerint 16-20000 volt a migráns hátterű dolgozó. A javarészt volt szovjet tagállamokból származó emberek jobb megélhetésben reménykedve utaztak a krasznodari régióba, de az ügyeikkel foglalkozó emberi jogi szervezetek szerint kb. 90%-uktól tagadtak meg valamilyen juttatást.

A nehéz lakókörülmények között elhelyezett munkások közül ezres nagyságrendben tudnak olyan esetekről a Memorial-nál és Human Rights Watch-nál, akiket fizetés nélkül deportáltak. A rendőri és idegenrendészeti szervekkel is összejátszó építőipari vállalatok jellemzően visszatartották a munkások dokumentumait, majd amikor elkészült egy-egy építkezés, akkor rájuk hívták a hatóságokat. Olyan esetről is beszámol a riport, mely során az építési terület és a lakhelyük közti úton fogták el őket, a cégek pedig széttárták a kezüket, hogy "hát mi nem tudjuk hova lettek az embereink". Többeket napokig tartottak élelem és fekvőhely nélküli rendőri fogságban, sokakat bántalmaztak is, ha reklamálni mertek.

Híradások szerint ősszel és idén februárban is ezres nagyságrendben deportáltak a Szocsi Olimpián dolgozók közül. Úgy tűnik Oroszországban megtalálták a hasznát a külföldi munkásoknak, akiket egyébként az idegenellenes lakosság és a velük foglalkozó hivatalok sem néznek jó szemmel.

süti beállítások módosítása