Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója: Alkalmi munka - az új típusú kizsákmányolás

Határozott idejű munkaszerződés, időszaki vagy alkalmi munka, szabadúszó és a többi. Itthon is ismert kifejezések arra az egyre elterjedtebb módszerre, mely a költségek minimalizálásának és a profitok magasan tartásának érdekében egyre több munkavállalót érintenek a tengerentúlon. A Vice videója szerint az USA nagy cégeitől kezdve a kisebb boltokig gyakorlatilag állandósult az alkalmi munka.

A film szerint a határozott időre szerződtetett embereket munkaközvetítő cégeken keresztül veszik fel, a közvetítők pedig egymásra licitálva nyomják lejjebb a munkaerő árát, akik így mélyen az átlag alatt keresnek. Az alkalmi munkások szinte láthatatlanul szolgálják ki az olyan nagy online kereskedőházakat vagy bevásárlóközpontokat, mint az Amazon és a Walmart, mivel nem juthatnak szakszervezeti képviselethez, ha mégis felemelnék hangjukat például a biztonsági hiányosságok ellen, akkor meg kirúghatják őket. A dokumentumfilm szerint a munkaközvetítő cégek diszkriminálják az amerikai fekete szegényeket, hogy olcsóbb és angolul alig beszélő spanyolajkúakat alkalmazhassanak.

A gazdaság pörgetését és az olcsó árakat elváró fogyasztók igényeinek kiszolgálását lehetővé tevő alkalmi munkások rétege mára akkorára duzzadt, hogy nagyobb munkaerő-központok környékén gyakorlatilag önálló településeken élnek a még legális munkaerőpiac alján lévő emberek.

süti beállítások módosítása