Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Tömegközlekedés: kenőpénzzel olcsóbb

A Fizettem.hu-ra több olyan bejelentés is érkezett, amely arról számol be, hogyan lehet megúszni a tömegközlekedési eszközökön a jegyvásárlást, vagy legalábbis hogyan lehet olcsóbban, persze nem legálisan jegyet venni sofőröktől, kalauzoktól, ellenőröktől. Több minta rendszeresen ismétlődik, ezekből az esetekből mutatunk be néhányat.

bkv.jpg

Helyközi közlekedés – autóbusz

Egy Pest megyei bejelentő arról számolt be, a hogy az egyik Volán-társaság járatain a hivatalos összeg feléért lehet utazni, ha nem kell nyomtatott jegy. Ez azért érdekes, mert a busztársaságok a hivatalosan eladott jegyek alapján statisztikát készítenek és ebből következtetnek arra, hogy egy vonalon mennyi járműre van szükség. Ugyanerről a jelenségről számolt be egy Nógrád megyei bejelentő is, aki zavarában el is fogadta az ajánlatot.

Szintén fél áron utazott egy másik Pest megyei bejelentő, de itt az eljárás kicsit más volt. Kapott jegyet, azt azonban leszálláskor vissza kellett adnia. Így, ha jött az ellenőr, fel tudták mutatni neki. Ez a bejelentő is kitért arra, hogy ez csak rövidtávon éri meg, mert hosszútávon a busztársaság arra fog következtetni, hogy nincs elég utas, nem kell ott járatot működtetni.

Van olyan, aki egyáltalán nem bánja, hogy így kevesebbet kell fizetni az utazásért, mert a buszok elhanyagoltak és túlzsúfoltak. Egy Nógrád megyéből Budapestre és visszafelé utazó bejelentő legalább 5 alkalomra emlékszik, amikor jegy helyett csak egy cinkos kacsintást kapott a buszsofőrtől, és 1500 forint helyett csak egy ezrest kellett fizetnie a jegyért.

Azért arra is akad példa, hogy valaki nem akar részt venni ebben a játékban. Néhány évvel ezelőtt a bejelentő Piliscsabáig ment és az egyik ismerősével beszélgető sofőr nem adott neki jegyet. Az utas elkérte a jegyet, majd amikor szállt le, a sofőr és az ismerőse utána szóltak, hogy „még elkapunk”. A többi utas lehajtott fejjel, szótlanul ült.

Vasút

A Veszprém megyei bejelentő általában olyan állomáson szokott vonatra szállni, ahol nincs jegykiadás, így a kalauztól kell vennie. A gyorsvonati pótjegyet feleslegesnek tartja, nem érti, miért kell pluszban fizetni a koszos kocsiban való utazásért, ezért a 150 forintos pótjegy helyett egy százast szokott adni a kalauznak, hogy csak a sima jegyet adja oda. Hozzátette azt is, hogy a 10 km-es távra szóló diákjegy olcsóbb, mint a hozzá kért pótjegy.

Bécsből tartott Győr felé a bejelentő, amikor a kalauz kérte a jegyét. A diákigazolványt is fel kellett mutatnia, az azonban nem volt nála, otthon maradt. A kalauz felajánlotta, hogy vagy fizet helyben 2000 forintot, vagy 10 ezret csekken. A bejelentő az alacsonyabbik tarifát választotta, az azonban csak később esett le neki, hogy nyugtát nem kapott a büntetés befizetéséről.

Néhány évvel ezelőtt diákként utazott haza Budapestről Szegedre a bejelentő. Késett, ezért nem volt ideje előre megvenni a jegyét, és már indult volna a vonat, de bemondták, hogy pótdíjfizetési kötelezettség nélkül is lehet jegyet venni a vonaton, ezért felszállt rá. Ferihegynél jött a kalauz, a bejelentő kérte az 1600 forintos diákjegyet, majd a kalauz szólt, hogy pótdíjat kell fizetnie. Az utas hiába hivatkozott a hangosbemondóra az állomáson, a kalauzt nem érdekelte. A pótdíj 2000 forint lett volna. A kalauz kezelte a fülkében ülő többi utas jegyét, majd a bejelentőt kihívta a két kocsi közti átjáróhoz és mondta, hogy megoldhatják máshogy is a dolgot. A bejelentőnél 2000 forint volt, azt a kalauz eltette és még hozzátette, hogy „nem is találkoztak”.

Helyi közlekedés

A Hajdú-Bihar megyei bejelentő az esti órákban szállt fel a trolibuszra, amikor már alig van utas. Jegye nem volt, ezért a sofőrtől szeretett volna vásárolni egyet. Nem volt aprópénze, ezért egy 500-as adott a sofőrnek, aki visszaadott 300 forintot, és jegy helyett csak egyet kacsintott, hogy rendben van, mehet. Az utas elsőre nem is értette, mit történt, ellenőr szerencsére nem volt.

Azért akkor sem kell feltétlenül büntetésre számítani, ha ellenőr jön, és nincs valakinél jegy. A budapesti bejelentő valamikor a 4-6-os villamos pótlóbuszain utazott és többször tapasztalta, hogy ugyan az ellenőrök felszólítják jegyvásárlásra az utast, a pénzt el is kérik, de jegyet nem adnak hozzá. A pénzt meg a saját zsebükbe teszik.

Pár évvel ezelőtt a vidéki bejelentő egy barátjával a budapesti Keleti-pályaudvar környékén utazott busszal. Nem voltak gyakorlottak a fővárosi tömegközlekedésben, ezért azt hitték, hogy érvényes jegyük van, de csak szakaszjegyük volt. A pályaudvarnál felszállt egy ellenőr, és kérte a jegyeket. Oda is adták, ekkor derült ki, hogy az érvénytelen. A bejelentő úgy emlékszik, hogy a büntetés fejenként 15 ezer forint lett volna, de az ellenőr felajánlotta, hogy ha fejenként fizetnek 5000 forintot, akkor elengedi őket. Kifizették, nyugtát nem kaptak róla.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

süti beállítások módosítása