Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Maszkos fegyveresek a krími oknyomozó újságíró központban

A Krím-félsziget hétvégi orosz megszállásával egy időben maszkos fegyveresek törtek be a térség fővárosában, Szimferopolban működő független médiaközpontba. Nagyjából harminc, felségjelzés nélküli katonai ruhába öltözött maszkos férfi betörte a több irodának otthont adó Információs és Újságíró Központ (IPC) épületének ablakát és bejáratát. Az egyenruhások lefoglalták a Krími Oknyomozó Újságíró Központ irodáját, de az ott dolgozóknak sikerült kimenekíteniük a dokumentumaik és eszközeik egy részét, a honlapjukat pedig továbbra is frissítik.

krimi.JPG

Az orosz zászlóval is felszerelt csoportot vezető Konstantin Knyrik a betörést azzal magyarázta, hogy „az épületből hamis információkat terjesztettek”, majd bejelentette, hogy a lefoglalt irodák ettől kezdve a „Krími Front” központjának adnak helyet. A fegyveresek vezetője óva intette az újságírókat a történések eszkalációjától és hozzátette, hogy bejöhetnek dolgozni, majd ők szereznek nekik új finanszírozókat, hogy „az események korrekt feldolgozásán dolgozhassanak.”

A 2012-ben alapított, elsősorban korrupciós és nemzetbiztonsági ügyek felderítésével foglalkozó Krími Oknyomozó Újságíró Központ a tényfeltárás mellett ukrán és fehérorosz újságírók képzésével is foglalkozik. A Global Investigative Journalism Network tagjaként működő szervezet fő támogatói között olyan nyugati szervezetek vannak, mint az International Renaissance Fund, az Open Society Foundations, a U.S. Agency for International Development és a dán SCOOP.

A GIJN és az Archive.org munkájának köszönhetően a Krími Újságíró Központ eddig megjelent anyagairól biztonságosan elérhető másolatok maradtak fenn.

Az oknyomozó szervezet irodájának megszállása nem az első újságírókat ért atrocitás a Krímen az orosz beavatkozás kezdete óta. Fegyveresek vették körbe az állami tévé és rádió szimferopoli központját és több újságírót zaklattak az utakon felállított katonai ellenőrzőpontoknál is.

(David E. Kaplan cikke nyomán)

süti beállítások módosítása