Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A korrupt bankigazgató

Aki építkezni akar, vagy a már meglévő lakását bővíteni, számítson arra, hogy kenőpénz nélkül igencsak hosszadalmas eljárás elébe fog nézni. A hitelfelvételhez sem árt némi ösztönző erő, de az is jó, ha csak ismerünk egy korrupt bankigazgatót, aki úgyis tud hitelt adni, hogy nem is lennénk jogosultak rá. A Fizettem.hu-ra beérkezett bejelentésekből válogattunk.

1507095_616000045142181_1054388578_n.jpg

Engedély csak hálapénzzel

A bejelentő 2008-ban az építési engedélyre várta a pecsétet, mert már az önkormányzat szerint is minden rendben volt. Már néhány „oktalan” módosításon túl voltak. A törvényes 60 nap helyett már fél éve várakoztak, semmilyen utalás nem történt arra, hogy fizetni kellene. A késést azzal indokolták a hivatalnál, hogy sok a munka, nem érnek rá helyszínbejárásra menni. Az irodában mindig két ember ült, ott nem merte megkérdezni, mi az oka a késésnek. Végül, valószínűleg, amikor már úgy látták, hogy eleget várt az ügyfél, az építésügyi előadó kiment a helyszínre. 50 ezer forintért megadta az engedélyt, 3 nap múlva kész volt a pecsétes papír. Akkor megnyugtatták a bejelentőt, hogy „ne aggódjon, az átvételnél is minden rendben lesz”, de ezt nem tudták beváltani. Az építkezés ugyanis lassan haladt és mire lakhatási engedélyt kellett kikérni, az illető már lelépett az önkormányzattól.

A kapcsolatrendszer ára

15 négyzetméteres melléképület-bővítésre szerettek volna engedélyt kérni a helyi, illetékes önkormányzattól. A tervet már sokadszorra dobták vissza, amikor az ügyintéző végre lépett. Odacsúsztatott egy telefonszámot a bejelentő elé. Egy tervezőé volt. A tervező kiment a helyszínre, és a szemlén mellékesen megjegyezte, hogy „Tudja, hogy nem a tervezést fizeti meg, hanem a kapcsolatrendszeremet?”. A válasz az volt, hogy persze, tudja, a bejelentő kifizetett neki 75 ezer forintot. Két hét alatt lett engedély, az átvétel még hátravan…

Nyári Mikulás

A bejelentő 2012 augusztusában éppen nyaralni készült a családjával, 3 pici gyerekkel. A délutáni órákban pakoltak be az autóba, sok volt a bőrönd, hosszú utazásra készültek. A kocsi és a lakás között hozta-vitte a csomagokat, amikor látta, hogy valaki mikuláscsomagot tett a szélvédőre. Az ellenőr lazán cigarettázott és nevetve mondta, hogy „féláron megoldhatják”. A bejelentő nagyon mérges lett, de közölte, hogy inkább nem kér belőle, az automatánál kifizeti a büntetést.

A bankigazgató

2007-ben a jó ideje külföldön élő bejelentőnek hitelt kellett felvennie egy magyarországi ház kiváltásához, azonban sem Magyarországon, sem külföldön nem volt jogosult hitelre. Hosszas utánajárás után és ismerősök révén eljutott egy bankigazgatóhoz, akitől kapott 30 ezer euró hitelt. Az igazgató azóta már nincs a banknál. A 30 ezer eurós hitelből 5000 euró ment a bankigazgatónak, így sima ügy volt. A hitelt azóta is törleszti, több-kevesebb sikerrel. Egy időben elcsúszott a törlesztéssel és felkerült az ügye a budapesti követelésbehajtáshoz. Behívatták és megbeszélték a további lehetséges megoldásokat a törlesztésre. A bejelentő elmondta, hogy korrupt volt a bankigazgató, mert nem volt jogosult a hitelre, még a fizetése sem volt ellenőrizhető. A behajtók összenéztek, de nem szóltak egy szót sem, nem kérdezték a részletekről, egyáltalán nem lepte meg őket az eset.

Gördülékenyebb ügyintézés

A budapesti bejelentők lakásvásárláshoz vettek fel hitelt, úgy, hogy az lakást eladó hitelét törlesztették a saját hitelükből. Két bankos ügy volt, egyik bankból a másikba rohangáltak, az ügyvédhez, a földhivatalba. Kezdtek kifutni az időből, ha nem fizetnek időben, akkor bukják az előleget és semmissé válik a szerződés. Az adminisztráció „gördülékenységét” segítették elő a kenőpénzzel, mert úgy érezték, hogy direkt szívatják őket. Mindig kellett valami új papír a banknak, amelyet a másik bank addig nem akarta kiadni, amíg az előző bank nem ír alá egy másik dokumentumot. A hitelt nyújtó bankban az ügyintéző mondta, hogy van ismerőse a másik banknál és tud vele beszélni az ügyben. A bejelentők megígérték, hogy hálásak lesznek, így segített leküzdeni az akadályokat: 20 ezer forintot fizettek neki. Azt nem tudják, hogy valóban a pénz segített, vagy anélkül is időben el tudták-e volna intézni a lakásvásárlást.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

süti beállítások módosítása