Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: itt vannak a tuti fideszes nyerőgépek!

Lottón nyert tízmilliót az egyik fideszes képviselő a vagyonbevallása szerint, de ő a lúzerek közé tartozik a Fideszben: közülük az igazi nagymenők a rezsipókeren, a reklámruletten, a közbeszerzési bingón nyernek, vagy egyszerűen csak Kerényi Imrével játszanak. Mong Attila lapszemléje.

nyerogep.jpg

Nyilvánosságra hozták a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozatait, amelyekből kiderült, hogy az egyik fideszes képviselő – legalábbis saját bevallása szerint – lottón nyert tízmillió forintot. Ezzel Tóth Gábor bagi honatya a lúzerek padjára került a saját frakciójában, hiszen az igazi fideszesek a lottónál sokkal nagyobb nyerési eséllyel és potenciális nyereményekkel kecsegtető játékokban utaznak. Íme néhány ezek közül, a múlt hét mutyista hírei alapján.

A rezsipóker

Hivatalosan a rezsiháború azt a célt szolgálja, hogy szegény magyaroknak csökkenjenek a havi kiadásaik, valójában viszont a jelek szerint egészen más az egésznek a tétje. Kiderült, hogy egyszerűen offshore cégeknél landoltak a rezsimilliárdok. Az Index írta meg, hogy miközben a kormány a nagy rezsicsökkentéssel korrumpálja a választókat, hiszen a következő nagy hullámot csak akkor hajtják végre, ha rájuk szavaznak az emberek, eközben szépen offshore cégeket juttatott olcsó gázhoz az állami MVM kereskedőcége, a szálak pedig kajmán-szigeteki, ciprusi, svájci cégekhez vezetnek. Az Átlátszó ehhez annyit tett hozzá, hogy a fehérvári labdarúgócsapat tulajdonosa, nem mellesleg a miniszterelnök fiának főbérlője, valamint a Wallis-cégbirodalom alapítója is szerepel a feltehetően a magyar állam jóvoltából is rendkívül nyereséges energiakereskedő céget tulajdonló offshore céghálóban. Az oknyomozó portál az offshore-adatbázisok alapján derítette ki, kik lehetnek a háttérben. A kormány persze megvédte az offshore-os ügyletet, ez most nem gond, sőt egyenesen nemzeti érdek.

Az állami reklámrulett

A HVG arról cikkezett, hogy közel 70 milliárd forintot költött a kormány 2010 óta a saját reklámjára, és Simicska Lajos érdekeltségei természetesen a kedvezményezettek élmezőnyében állnak. Furcsa újdonság, hogy Simicskáék csurrantanak-cseppentenek baloldali lapoknak is: nyilvánvalóan aprópénzt, de lehet érvelni a külföldiek előtt, hogy itt minden rendben van, az állami reklámköltés kiegyensúlyozott. Az aprópénzhez képest jobban tesszük, ha a milliárdokra figyelünk: a legújabb, hogy egymilliárdos megbízást kapott a Simicska-közeli tévés produkciós cég is, amely a különböző lottósorsolásos műsorokat készítheti ezért a rengeteg pénzért. Tavaly 1,6 milliárd áramlott ugyanoda. Közben a Népszabadságot megvásárló titokzatos bécsi befeketető cég vezetője nyilatkozott arról, hogy stróman-e. A reklámrulett járulékos haszna, hogy a választásokhoz közeledve (az Ígyírnánkmi blogon a legfontosabb tudnivalók a voksolás szabályairól) a reklámszabályok változásával sikeresen lehet az ellenzéket kiszorítani a médiatérből. Miközben a Fidesznek még egyetlen választási plakátja sincs az utcákon, és a CÖF hirdetéseivel tele az ország, a közmédia máris bejelentette, hogy a Duna TV-re és a közszolgálati rádiókba száműzi majd a politikai hirdetések kétharmadát. Marad az ellenzéknek a Facebook: a Blikk eközben azt szedte össze, hogy mennyit költenek a közösségi médiában a magyar politikusok reklámra.

A közbeszerzési bingó

Nagy nyerési eséllyel kecsegtet aztán, ha a fideszesek a különböző uniós és hazai közbeszerzési, valamint mindenféle egyéb pályázatokon teszik meg a tétjeiket. Csak egy árulkodó adat: a Korrupciókutató Központ számításai szerint évente 335 milliárd forint, azaz négy év alatt mintegy 1340 milliárd forint uniós forrás elköltésére kerülhetett sor részrehajló, tehát korrupt módon. (A Napi összeszedte a trükköket is.) Ez 2009–2011 között évente átlagosan az éves GDP 1,15 százalékára tehető. Ez az arány magasabb, mint Csehországban (0,94 százalék), de alacsonyabb, mint Szlovákiában (1,61 százalék). A kutató arról is beszélt az Átlátszónak adott interjújában, hogy teljesen használhatatlan a közbeszerzési adatbázis, amiből kiderülhetnének a mutyik. Az ügyek persze magukért beszélnek. A szegedi szuperlézer-állomás megépítésére kiírt 27 milliárd forintos tenderen például hiába volt olcsóbb is, és helyi, tehát szegedi is az a vállalkozás, amelyik versenybe szállt, mégis az az osztrák Strabag vitte el a pályázatot, a drágább ajánlatával, amely előszeretettel hirdet a jobbos médiában, és elég jó nyerési aránnyal büszkélkedhet az utóbbi időben a hazai nagy tendereken. A cég számos közös beruházást nyert el a Közgéppel együtt. 2013-ban a Simicska Lajos nevével fémjelzett cégcsoport legnagyobb megbízását is egy konzorcium vezetőjeként, a Strabaggal közösen kapta. A magyar közbeszerzési bingó lassan Brüsszelnek is szemet szúrt, megint vissza akarnak tartani 170 milliárdot a gyanús ügyletek miatt. Lázár kénytelen ismét az uniós illetékesekkel alkudozni. A hét vicces, mutyista pályázatát a 444 derítette ki: a lap azért kezdett nyomozásba, mert túl rondák voltak az olimpiai ruhák, és nem véletlenül.

Játsszon Kerényivel!

A legtutibb szerencsejátékos viszont a miniszterelnök kedvenc kultúrfelelőse, Kerényi Imre, aki – a Magyar Narancs számításai szerint – eddig összesen 1,5 milliárd forintot költhetett el. Magyar Krónika folyóirat, Nemzeti Könyvtár, az Alaptörvény asztala és festménypályázat, hogy csak a legemlékezetesebbeket idézzük vissza. Hol van ehhez képest a bagi lottónyerő fideszes képviselő?

További érdekességek itthonról és külföldről:

A hét bukói

Milliós lelépési összegek, kamarai pénzből kifizetett gyorshajtási és parkolási bírságok, magas ügyvédi és hirdetésszervezői számlák miatt az Emberi Erőforrrások Minisztériuma bejelentette, hogy vizsgálat indul a MOK ellen.

Összesen mintegy 8500 magánszemélynek és közel 1500 vállalkozásnak tud fizetni az Országos Betétbiztosítási Alap a Körmendi Takarékszövetkezet bedőlése után, de van körülbelül 900 millió forintnyi betét, amely miatt le kell nyelniük a kárt a betéteseknek. Az ÁKK közben bevédte saját vezetőjét: a szervezet szerint Töröcskei nem felelős a körmendi buktáért.

Az Átlátszó cikke szerint rémálomszerű fordulatot vett a gabonatermelő gazdák élete, akiket büntetőeljárásban vonnak éppen felelősségre, miután a vádhatóság szerint évekkel ezelőtt úgy adtak el gabonát egy olasz bűnszervezetnek, hogy tudniuk kellett, az áru soha nem hagyja el majd az országot, csak az áfavisszaigénylés miatt kell. Egy másik ügyben jogerősen ítéltek el Szegeden áfacsaló gabonakereskedőket.

Azonnali készpénzt és kedvezményes törlesztésű hitelt ígértek, megbízási díjat is kértek, ám hitelt már nem folyósítottak azok az emberek, akik ellen most vádat emelt az ügyészség. Tevékenységüket újságokban hirdették, több mint háromezer, nehéz helyzetben lévő ügyfelet csaptak be 700 millió forinttal.

Megvan a pénztárgépbotrány felelőse: kirúgták az Engedélyezési Hivatal vezetőjét.

Végül gyanúsított lett, sőt ki is hallgatták a volt esztergomi polgármestert, fideszes képviselőt, Meggyes Tamást is egy hűtlen kezeléses ügyben.

New Yorkban 35 év után elkapták a Scorsese-filmből, a Nagymenőkből ismert gengszterbanda tagjait, akik ma már öregemberek.

Pénzmosásgyanú miatt őrizetbe vették a BitInstant, egy bitcointőzsde vezetőjét, egyben a Bitcoin egyik alapítóját. Az alapító letartóztatása után kérdés, merre halad tovább az internetes pénz ügye. Egy amerikai illetékes szerint a potenciális haszon nagyobb a kockázatoknál. Engedélyezésre viszont szükség lehet.

A Versenyhivatal lecsapott a kamuorosz pezsgőre. Milyen világ az, amelyben már a Szovjetszkoje Igrisztojét is hamisítják?

A FIFA egy életre eltiltott egy bírót, aki nem pénz, hanem szex ellenében bundázott.

Kenőpénzügyek miatt kapott börtönbüntetést egy volt román sportminiszter.

Lemondott az FC Barcelona elnöke, miután kiderült, korrupciógyanús módon vették meg Neymar brazil focisztárt.

Kizártak a kommunista pártból egy kenőpénzbotrányba keveredett egykori polgármestert Kínában.

Fehérgalléros ügyek

Az Átlátszó egy érdekes magyarországi vállalkozásról ír, amely egykori, ciprusi offshore cég tulajdonosán keresztül a horvát INA olajtársaság megvásárlását övező korrupciós ügyhöz is kapcsolódik. Ebbe a ciprusi cégbe csatornázták állítólag azokat a kenőpénzeket, amelyekkel a Mol horvátországi terjeszkedését, az INA megvásárlását olajozták. A pénzzel nagyságrendileg egyező összeg kölcsön formájában a ciprusiak magyarországi érdekeltségébe folyt, a pénzből nagy értékű ingatlanokat vásároltak, majd a papíron ciprusiak papíron buktak egy nagyot.

A zuglói polgármestert is nyaldosó korrupciós botrány körvonalazódott tavaly, amikor egy helyi vállalkozó az önkormányzati vagyonkezelő cég volt vezetőjéről beszélt egy, az internetre feltett hangfelvételen. Azt állította, hogy „húsz százalékot kellett letennie” a megbízásokért, 100 millió forintot „hordtak ki” a kerületből, és minderről a zuglói polgármesternek is „tudnia kellett”. Most egy bírósági jegyzőkönyv szerint elnézést kért.

Az Alkotmánybíróság szerint a korrupcióval vádolt és állásából felfüggesztett szegedi bírónak jár a fizetés, bár a Kúria korábban ezzel ellentétes döntéseket hozott.

Hat év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Szolnoki Törvényszék első fokon Martfű volt jegyzőjét, a vádlottat többrendbeli hivatali befolyással üzérkedés és hivatali vesztegetés elkövetőjeként marasztalta el a bírói tanács. A vicces, hogy az alperes máshol jegyzőként jelenleg is dolgozik.

19 ezer doboz adózatlan ukrán cigarettát találtak a NAV-osok egyetlen igazoltatással. Mennyi lehet, amit nem találnak meg?

A görög korrupciós botrány elérte a bankárokat is.

Oroszországban átszövi a korrupció a hadiipart is.

Egy ausztrál vizsgálat göngyölített fel egy olyan pénzmosó hálózatot, amely a Hezbollahot segítette.

A BalkanInsight érdekes cikket közöl a Magyar Telekom/Deutsche Telekom macedóniai korrupciós kalandjának utórezgéseiről. Szegény Straub Elek benne van a cikkben, és nem a jó oldalon.

Átláthatóság, oknyomozás, vizsgálat, kiszivárogtatás

Rengeteg bejelentés érkezik a Fizettem.hu kenőpénzfigyelő portálra arról, hogy kinek mennyit kellett a zsebébe csúsztatni egy gyerekszülésért a szülésznőktől a nővéreken keresztül az orvosokig. Az kiderül, hogy 140-150 ezer forint alatt aligha lehet megúszni.

A térfigyelő kamera felvételei alapján nem a magyar határőr gyűjtött csúszópénzt azon busz utasaitól, akiknek kálváriájáról egy brit lap számolt be. Marad kizárásos alapon a román.

Az Index megszerezte azt az átvilágítási jelentést, amelyet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) elnökének tevékenységéről írt a miniszteri biztos, miután hetekig vizsgálta az államosított közoktatás legfőbb irányító szervét.

Visszatámad a Gyermekrák Alapítvány vezetője, akit még az Index videózott le, hogy a gyerekmentővel furikázik magánügyben. Most azt állítja, igaz, különösebb bizonyíték nélkül, hogy összeesküdött ellene a média.

A kormányfő felkérésére a Kehi vizsgálja a Hortobágyi Nemzeti Parkot érintő földhaszonbérleti szerződéseket, miután több ezer család panaszkodott Orbán Viktornál. Az érdekes az, hogy az agrárminisztérium még pár napja is úgy viselkedett, mintha semmi alapja nem lenne a panaszoknak. Az MSZP szerint máshol is érdemes volna körbenézni.

A Magyar Államkincstár minden hónapban úgynevezett kincstári költségvetési jelentést készít, amely arról számol be, hogy mire mennyi ment el. Ezek lényegében a költségvetési kiadások felhasználásáról döntést hozó személyek számára készült havi „számlaértesítők”, de nem nyilvánosak. Az Átlátszó adatigénylésben akart hozzájutni a dokumentumokhoz, megtagadták, most perel az oknyomozó portál.

Az ÁSZ-elnöknek olyan honlapja van, hogy Obamáé elbújhat mellette – csak kérdés, mennyi és milyen pénzből?

Annyi már bizonyos, hogy az amerikai titkosszolgálat magyar vezetőket is lehallgatott, de államtitok, hogy kiket. Az Országgyűlés lehallgatási eseti vizsgálóbizottságának ülésén csak a képviselőket tájékoztatták, hogy kiket hallgathattak le az Egyesült Államok titkos adatgyűjtése során. Lázár János az érkező nagykövetet is meghallgatná.

Az Economist Kelet-Európával is foglalkozó tudósítója kritikus könyvet írt a Snowden-jelenségről, amit különösen a whistleblower feltétlen híveinek érdemes elolvasni: lehet, hogy orosz kém. Még pár napig elérhető online a német tévék vele készített, egyébként nagyon bársonyos-barátságos interjúja.

Egy orosz aktivista minden idők legdrágább olimpiájáról tett közzé dokumentumokat, amelyekből nyilvánvaló, hogy mindent elöntött a korrupció. A riói játékok vezére szerint azonban a brazíliai olimpia korrupciómentes lesz. (Nevetnem kell.)

Szép hosszú cikk a Bloombergen a török korrupciós botrány egyik festői érdekességű főszereplőjéről.

A Newsweek összeszedte, hogy Putyin elnök harcművész cimborái hogyan nyerészkedtek a téli olimpián, az amerikai ABC csatorna videoriportja is ezt a témát mutatja be, és ugyanitt arról, hogy Oroszországban talált menedéket egy korábbi amerikai olimpia korrupciós ügyének egyik főszereplője.

Hackerek az Európai Parlamentben – a hackathon az EP-képviselők munkájának ellenőrzéséről szólt.

Az amerikai és a brit titkosszolgálatok az Angry Birdsön keresztül kémkedtek magánadatok után.

Hogyan taszítja egyre közelebb egy környezeti katasztrófához Malawit egy 50 millió dolláros korrupciós ügy.

Egy videó azt mutatja be, hogyan tud egy nagy nemzetközi cég adót csalni a fejlődő országokban.

Antikorrupció

Az Európai Bizottság a jövő héten adja ki első antikorrupciós jelentését, a Transparency International már most kampányol, hogy fogadjanak el intézkedéseket.

Minden harmadik banki vezető gondolja úgy, hogy gyenge a pénzmosásellenes szabályozás és védelem a bankjánál.

Egy felmérés szerint több befektetés ment a legnagyobb adóparadicsomokba, mint Brazíliába és Indiába együttvéve. Az Economist cikke az új brazil antikorrupciós szabályozásról.

A Világbank elnökhelyettese azon mereng, mit kellene tenni a korrupció ellen. A végkövetkeztetés: valami újat kell kitalálni.

Miért kevésbé tabutéma a korrupció, mint 25 éve?

A korrupció komoly kihívás a világ nagyvállalatai előtt.

A Transparency a kenőpénzellenes OECD-egyezmény betartására hív fel.

Mong Attila

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit:  Kattints ide!  

Ha egyetértesz céljainkkal, add nekünk adód 1 százalékát, és mi kiderítjük, mire költik a többi 99-et. Ha adód 1%-át az Átlátszó számára szeretnéd felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodon az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18265541-2-43. Letölthető nyomtatványt itt találsz a rendelkező nyilatkozatról.

 

süti beállítások módosítása