Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Mr. 20 százalék a minisztériumban

A pár ezer forintos tételek mellett nagyobb összegek is gazdát cserélnek teljesen hétköznapi emberek kenőpénzes sztorijaiban. Százezres nagyságrendű részesedést kér magának a minisztériumi tisztviselő, az áruház árubeszerzője, a vízmű dolgozója, a kirendelt ügyvéd és a polgármester is. A Fizettem.hu-ra beérkezett bejelentések közül válogattunk.

1509808_602641396478046_1560158738_n.jpg

20% az államtitkár-helyettesnek

Egy induló, kicsi informatikai cégnek egy 3,4 millió forintos informatikai fejlesztési projektet sikerült megnyernie. Ennek keretében megvalósíthatósági tanulmányt kellett készíteniük az egyik minisztérium számára. Az előzetes négyszemközti beszélgetésen az államtitkár-helyettes mélyen a bejelentő szemébe nézett és azt mondta, hogy 20 százalék. Fizettek 720 ezer forintot, mert figyelmeztették őket, hogy ez az első projektjük és ha nem fizetnek, több munkájuk ott nem lesz. A 20-25 százalékos jatt az informatikai fejlesztéseknél azóta is teljesen általános, szinte minden projektben ennyi, a milliárdos nagyságrendű EU-s pályázatok esetén is. Sőt, a bejelentő hallott már 50 százalékos visszaosztási arányról is. Az eset 2004-ben történt, utána minden egyes állami megrendelésért fizetni kellett, hat éven keresztül. Kötelező alvállalkozó sem volt soha, csak vinni kellett a pénzt borítékban. Az ilyenfajta üzletelést befejezték azóta, és a céget is megszüntették.

Jattolj az áruháznak

Egy budapesti mezőgazdasági cég munkatársa arról számolt be, hogy a konkurensük 4 millió 400 ezer forintot fizetett multinacionális áruházlánc vezető osztályos beszerzőjének, hogy az ő termékeit listázzák be a tavaszi szezonra. Ez egy normális eset a bejelentős szerint, mert minden beszerző minden esetben a beszállítási összeg 2,5 százalékát kéri. A bejelentő cége ezt nem volt hajlandó teljesíteni, ezért továbbra is marginális szereplők, 20 millió forint alatti beszállítói forgalommal. A bejelentő mellékesen azt is megjegyezte, hogy az iparágukban vezető politikai szereplők is jelen vannak, akiknek nem kell fizetniük jattot, hatalmi szóval el tudják ezt intézni.

Harmadolt számla

A budapesti bejelentő vízóraaknájában szétjött egy csatlakozó. Nem nagyon jött a víz, sokáig a talaj elszívta, így nem is vették észre, hogy szivárog. Az éves leolvasás miatt nem nyitogatták az aknát, csak a téli elzáráshoz. A számla a csatornával együtt fél milliós tétel lett volna, de a kiérkező vízműves „megoldotta okosba”. Azt mondta, hogy a felét szokták kérni, de mivel már korábban dolgoztak ennél az ügyfélnél (legálisan), ezért 150 ezer forint is elég volt.

Ügyvédi közbenjárás

2013 nyarán a bejelentőt vezetés közben megállították a rendőrök, megszondáztatták és nyolc ezreléket mértek. Feljelentették, a jogosítványát nem vették el, de beidézték a rendőrségre. Kapott egy kirendelt ügyvédet, aki négyszemközt közölte, hogy 200 ezer forintért elintézi, hogy a legkevesebb büntetéssel megússza, különben „sorsára hagyja”. A bejelentő kétségbeesésében belement az üzletbe. Felvették a vallomását, az ügyvéd pedig közölte, hogy neki köszönheti, hogy néhány dolog nem került bele, például a szállított személyek veszélyeztetése. Azt mondta, elintézi, hogy legyen enyhítő körülmény és ne vegyék el a jogosítványát. A bíróság figyelembe vette az ügyvéd nélkül is fennállt enyhítő körülményeket és 150 ezer forintra bírságolta a bejelentőt, egy évre elvették a jogosítványát, ezért kb. plusz 100 ezer forint kára keletkezett az új vizsga miatt. A kirendelt ügyvéd azt mondta, hogy ha nem fizetett volna neki a bejelentő, sokkal rosszabbul járt volna. A bejelentő csak annyit kérdezett magában: „Kivégeztek volna?”

A polgármester haszna

Egy két évvel ezelőtti projektről van szó, amelyet EU-s pénzekből finanszíroztak. A település polgármesterének aláírása szükséges a szerződés életbe lépéséhez, hiszen a pályázó konzorcium egyik intézménye önkormányzati fenntartású. Igaz, az aláíráson és a projekt lezárásakor rendezendő ünnepségen való beszéden felül a polgármester szerepe és felelőssége nulla. A pályázat szerződésének aláírásakor a polgármester megkérdezte: „És mi ezen az én hasznom?”, és addig nem írta alá, ameddig nem kapott zsebbe 500 ezer forintot. Nekiállni vádaskodni a szigorú pályázatindítási határidő miatt nem lett volna idő. A bejelentő szerint az átadott 500 ezer forint az intézmény fenntartására, fejlesztésére, az alkalmazottak esetleges bérrendezésére szolgált volna, de ezekre kevesebb maradt, ez utóbbira semmi.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

süti beállítások módosítása