Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: indul az Országos Pénzszivattyú Bajnokság

Ki tud percenként több közpénzt kiszivattyúzni a rendszerből, Mészáros Lőrinc vagy Kálomista Gábor? Melyik a leghatásosabb, leginnovatívabb szerkezet: az úthenger, a második és a harmadik paksi atomblokk, vagy egy tévécsatorna? Nézze meg, ki hogyan készül az első Országos Pénzszivattyú Bajnokságra! Heti lapszemle Mong Attilától.

szivattyu.jpg

Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi e-mail hírlevelére, a Napi Mutyimondóra, akkor már reggel olvashatod az aznapit. Kattints ide!

A hét ígéretes szivattyúkezelője: Kálomista Gábor

A rendszer kedvenc filmproducere a héten feladta a leckét a többieknek, az általa feltalált pénzszivattyú percenként akár 6,5 millió forint kifolyatására is képes, persze csak akkor, ha csúcsra járatják, és Kerényi Imre rendezi be a szivattyú közvetlen környezetét, vagy Pokorni Zoltán tart a közelben lakossági fórumot arról, hogy ebben a rendszerben senki sem lop. Furcsa szerződésre bukkant ugyanis az Átlátszó az MTVA alvállalkozói szerződései között, amelyeket csak maratoni pereskedés után kapott meg a lap, és közzé is tette azokat. A 2011 nyarán kötött megállapodás szerint Kálomista Gábor fimproducer cége, a Mega Film Kiadó Kft. nettó 6,5 millió forintot kapott azért, hogy legyártson egy mindössze egyperces anyagot a közmédiának. Végül ezért megcsinálták a déli harangszót, és azt, amikor Schmitt Pál aláírta az alkotmányt.

A producer az Átlátszónak nyilatkozva megvédte a megállapodást, szerinte nem túlzás két percért ennyi pénzt számlázni, hiszen nem egy perc, hanem majdnem két perc volt a két anyag, ráadásul az Alkotmány aláírását ő rendezte. Ehhez képest semmiség az, hogy összesen 14 millió forintba került a devizaadósoknak épített ócsai lakóparkról szóló köztévés propagandaműsor, persze nem is Kálomista csinálta. A producer mögött egyébként szorosan itt vannak az építőipar ászai, a szektorban a megszokott nevek mellett vannak újak is.

Az Átlátszó egy olyan cég hátterét tárta fel, amely rendszeresen nyerte a közbeszerzéseket az olyan nagyokkal, mint a Közgép vagy a Swietelsky. Kiderült, hogy a West Hungária Bau nem újonc az építőiparban, de nevét ritkán hallani. Tulajdonosa, Paár Attila ott van a leggazdagabb magyarok között, jó kapcsolatokat ápol a Fidesszel, és a sportélet sem ismeretlen számára. És persze tovább tart a felcsúti polgármester cégének nyerő szériája: 25 milliárdért Békéscsabán csatornázhat, valamint ne felejtkezzünk meg a Rogán-féle díszburkolattrükkről sem. Érdekesség, hogy az Európai Bizottságnál megerősítették, hogy vizsgálják a magyarországi útépítési pályázatok kiírásának körülményeit, összesen 170 milliárd forintnyi támogatás kifizetését tartanák vissza szabálytalanságok miatt.

A hét innovatív szivattyúja: két új atomreaktor

Több ezer milliárd forint kiszivattyúzására képes, igazi erőgép – igaz, nem túl gyors, hosszú évek kellenek majd hozzá, de a teljesítménye kétségtelen. Nem is véletlen, hogy a Munkáspárt mellett a kormánypárti Békemenet szimpátiatüntetést szervez a paksi atomerőmű bővítésére megkötött orosz megaügylet védelmére, és egyáltalán a megbonthatatlan orosz–magyar barátságért, főleg, mert az EU-val gondok lehetnek. Az ügyletet egyébként annyira nagyon előkészítették, hogy az atomenergia-hivatalnak elfelejtettek szólni, igaz, ilyen kötelezettség nem volt, de azért mégis érdekes. Az olcsó paksi áram pedig csak mítosz. A több ezer milliárd forintos adósság árán nyélbe ütött megállapodás egyébként hol jó üzletként jelenik meg a kormány hivatalos kommunikációjában, hol csak a szuverenitás miatt fontos, nem is csoda, ha a döntés után hangoztatott kormányzati érvek legtöbbje összeomlott.

A vita hevében a kormánypárti közvéleménykutató vezetője véletlenül igazat mondott egy orosz lapnak nyilatkozva Orbán pálfordulásáról Moszkvával kapcsolatban, kénytelen is volt helyreigazíttatni a mondatait. A Pravda mindenesetre üdvözölte, hogy Magyarország végre leszámolt a zavaros európai álmaival, és keblére öleli Oroszországot, illetve pontosabban a Roszatomot, ami állam az államban. A volt köztársasági elnök, Sólyom László pedig arról beszélt, hogy évekkel ezelőtt hogyan gyötörte őt Putyin az atomerőmű ügyében.

Újdonságok az Átlátszó Rádión

Hallgass bele az Átlátszó új szolgáltatásába, vagy töltsd le, és szörnyülködj kocogás közben azon, hogy egy kisteherautó sofőrjének hídpénzt kellett fizetnie a Lánchídon, vagy hogy szuper oknyomozó díjat kapott az Átlátszó újságírója, vagy, hogy már a csapból is Orbán Viktor folyik.

A hét érdekes próbálkozásai: TV2 és a többiek

Számos érdekes pénzszivattyú-építő vállalkozás jelentkezett újdonsággal a héten. Ezekből még mindig lehet valami. Itt van például a második legnagyobb kereskedelmi tévécsatorna, amelynek decemberi eladása mögött sokan kormánypárti oligarchákat sejtettek. A VS.hu kinyomozta, hogy újabb közvetett bizonyíték igazolja ezt az elméletet. A TV2-s üzletet tető alá hozó ügyvédi iroda vezető partnere ugyanis két másik olyan ügyletnél is segédkezett, amelyek a Fidesz gazdasági holdudvarának terjeszkedését célozták a médiában. Az egyik a Class FM kereskedelmi rádióadó alapítása, a másik pedig az RTL Klub felvásárlási kísérlete volt. De az ügylet természetesen teljesen makulátlan volt, a TV2 mindenkit perel, aki mást állít.

Aztán ott van a közterületi média, ahol Simicskáéknak sikerült kiszorítani a versenytársaikat a választási hirdetési piacról. Nem mellesleg pedig a Fidesznek kedvezhet az, ahogyan a kormány módosította a reklámhordozókról szóló rendeletet. Eszerint nem lehet kihelyezni választási plakátot villanyoszlopokon vagy közutak melletti plakáthelyeken. Pont ott, ahol Simicskáék közterületi cégeinek kisebb volt a piaci részesedése. A foci továbbra is versenyben van a pénzcsapversenyben: a Pesti Imre kormánymegbízott által elnökölt fradis kézilabdacsapat felé vezetnek egy elmarasztalt zuglói közbeszerzés szálai.

A hét pénzszivattyúművésze

Avagy a lopás esztétikája. Nem elég, hogy ronda, teljesen történelemhamisító (lásd erről Ungváry Krisztián remek cikkét), még drága is, ráadásul gyanús körülmények között építik meg azt a szobrot, amelyet a kormány Magyarország német megszállásának emlékére akar a Szabadság téren felállítani. A szobrászt és az emlékmű terveit pályáztatás nélkül rohamtempóban választották ki, nem volt történészszakmai vélemény, a végszámla pedig 269 millió forint lesz. A kiválasztásban fontos szerep jutott Kerényi Imrének, kinek másnak. Ugyanúgy a művészi lopás minősített esete az is, hogy 2 milliárdból toporognak a parlamenti őrök.

Aztán majdnem művészet az, ahogyan a térképek fontos szerepet játszanak egy több százmilliós ügyletben. A Debreceni Egyetem 6,5 milliárd forintért készítené el Magyarország digitális térképészeti adatbázisát. A hatalmas összegből azonban csak 150 millió lenne a légi fotózás költsége, a többi az egyetem fejlesztéseire kell. A projektet ráadásul nemzetbiztonsági okokra hivatkozva mentesítették a közbeszerzési eljárás alól. Legutóbb 2010-ben volt egy hasonló terv, akkor 5 milliárd forintért mérték volna fel az országot – mikor is a kormány a projektet lefújta. A művészeti kategória érdekessége az is, hogy Kaszás Gergő színésznek tuti receptje van arra, hogyan lehet ma Magyarországon színházpályázaton nyerni.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Fehérgalléros ügyek

A horvát alkotmánybírósághoz fordult a MOL vezérigazgatója, akit ottani korrupciós vádak miatt akarnak kihallgatni. Hernádi Zsolt ügyét gyorsított eljárásban tárgyalják.

Hűtlen kezelés miatt nyomozás indult a Gyermekrák Alapítvány ügyében. Az elnök szerint csak a szokásos éves rutinvizsgálat zajlik náluk, de valószínűleg megint csak ködösít.

Megkezdődött a bundabotrány pere a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint 2010–11-ben Törökországban, Olaszországban, Latin-Amerikában és Magyarországon manipuláltak mérkőzéseket.

Megszüntette a Szegedi Püspökség elleni nyomozást a NAV: még júliusban indult nyomozás a püspökség ellen költségvetési csalás gyanújával. A feljelentésben szereplő állítások azonban végül nem bizonyultak valósnak.

Eltűnt 120 millió doboz cigi Magyarországon: csaknem 2,7 milliárd szállal fogyott kevesebb cigaretta a legális piacon tavaly.

Lecsapott az egyik olcsó cukorra: az Index értesülései szerint néhány héttel a cukorpiacon használt áfacsalásos trükköt bemutató cikkük után a NAV lecsapott az áfacsaló társaságra.

Nyomozást indított a rendőrség az ellen a kuponcég ellen, amely több száz csalódott ügyfelet hagyott hátra, mielőtt eltűnt volna.

Még nem fizették be a Gazdasági Versenyhivatalnak a bankok a kartellezés miatt kiszabott 9 milliárd forintos bírságot, mert a pénzintézetek egyike a végrehajtás felfüggesztését kérte.

Véget ért a világ leghülyébb és nyilvánvalóan politikailag motivált nyomozása, aminek tétje az volt, hogy a Simor-féle jegybank üzleti titkokat „csempészett” volna ki szabálytalanul a Nemzetközi Valutaalapnak, amelynek egyébként tagjai voltunk. A rendőrség lezárta az ügyet.

Nyomozásokról is súgtak a rendőri vezetők Vizoviczkinek: így már minősített és személyes adatokkal való visszaéléssel is gyanúsítja az ügyészség a Nemzeti Nyomozó Iroda két egykori vezetőjét, amiért bizalmas információkat adtak ki az éjszaka császárának.

Letartóztatták Monsignor 500-at, a vatikáni pénzmosoda egyik főszereplőjét, akit kedvenc bankjegyéről neveztek el.

Megkezdődött egy korábbi cseh védelmi miniszter vesztegetési pere.

Egy olasz örökösnő állítólag több mint 1200 ingatlant „bújtatott el” az adóhivatal szeme elől, most 17 millió euró elmaradt adóbevételt kérnek rajta számon.

Berlusconi volt olasz miniszterelnököt bírósági korrupciós ügy miatt vonhatják újabb eljárás alá.

A török korrupciós botrány újabb fordulata, hogy a bundaügyeknek is közük lehet az eseményekhez. A Fenerbahce elnöke nyilatkozott.

Vesztegetés, kenőpénz

Hídpénz a Lánchídon, szándékosan félrefúrt fog és egyéb rémtörténetek kenőpénzről a Fizettem.hu portálról.

Jogilag eléggé zavaros a helyzet a hálapénzzel kapcsolatban, a kormány szerint azonban szabad.

Egyre durvább a görög vesztegetési ügy: a hadiipari konszernek által fizetett milliós kenőpénzekkel kapcsolatban csaknem naponta tárnak elő új tényeket és bizonyítékokat.

Kínai pártfunkcik offshore vagyona. Folytatódik az Átlátszó által is számos alkalommal közölt OffshoreLeaks cikksorozat, amely az offshore-paradicsomokban felhalmozott vagyonokat tárja fel. Most a kínai pártfunkcionáriusok vannak soron, no meg a gyerekeik. A korábbi cikkek kifejezetten rosszat tettek a Brit Virgin-szigeteki ügyeknek.

Halálra ítéltek egy kínai hivatalnokot kenőpénzügy miatt. A nagy amerikai bank, a JP Morgan pedig a kínai ügyletei miatt számíthat otthoni eljárásra.

Foglyul ejtett állam

Egy szerencsejáték-szervező cégcsoport több mint 8 milliárd forintra perelte be az államot, mert szerinte jogszabályok útján ellehetetlenítették a vállalkozásukat.

Állami milliárdok a nyelviskolapiacra: miután az állam sikeresen átszervezte a nyelviskolák piacát, kiszorítva a kicsiket, milliárdokat pumpál a szektorba.

Hangfelvétel bizonyítja, hogy az új bukaresti magyar nagykövet mégis beszélt állami földvásárlási programról Erdélyben.

Az Átlátszó birtokába került szerződés tanúsága szerint a tatai önkormányzat közpénzből segített meg többször egy tisztán magánkézben lévő vállalkozást azzal, hogy a cég által működtetett ipari parkban telket és közművet vásárolt több mint 200 millió forintért. Az önkormányzat szerint ez a város érdekeit szolgálja.

Gyanús a fürdőbérlet-pályázat: a nyugdíjasok háborognak, mert egyszer csak berekesztették a kedvezményes bérletpályázatot, 15 ezren kaptak, de valahogy nem jönnek ki a számok.

Csobánkán közel egy éve a falu saját hírlevelének felelős kiadója a polgármester. Pedig az önkormányzati törvény világosan kimondja: a két poszt összeférhetetlen.

Demján Sándor bepöccent, és pereli a magyar államot, amiért elvették tőle a takarékszövetkezeteit.

Itt a Tüzépes Kati újabb változata: a környezetvédelmi főfelügyelőség főigazgatója után újabb, a Vidékfejlesztési Minisztérium által kinevezett vezetőről derült ki, hogy nincsenek rendben az iskolai papírjai.

Putyin tagadja, hogy a világ legdrágább olimpiájára fordított 50 milliárd dollár egy jelentős része korrupciós csatornákon keresztül folyt el.

Hogyan súlyosbította az amerikai korrupció a Haitin bekövetkezett földrengés utáni helyreállítást.

Átláthatóság, média, oknyomozás

Fontos döntést hozott a Kúria január elején a magánélet védelméről: jogellenes, ha a munkáltató a munkavállaló hozzájárulása nélkül gyűjt helymeghatározó adatokat annak telefonja segítségével.

Nyilvánosak lesznek az EoN-anyagok. A Fővárosi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú ítéletet, így most a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 15 napon belül köteles az Átlátszónak kiadni azt az előterjesztést, amelyet az állami tulajdonban lévő MVM közgyűlésére az EoN földgázcégeinek megvásárlásához készítettek.

Az Ígyírnánkmi-blog a Szabadság-térre tervezett vitatott emlékmű esete miatt arról értekezik, hogy mennyire elszaporodtak a nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházások.

A titkosszolgálatnak sem lehetnek titkai, jobban mondva, még a nemzetbiztonság sem titkolózhat saját belátása szerint.

A TEK elbukta a helyreigazítási pert az Index ellen. A lap az Átlátszó cikke alapján mondta, hogy nem stimmelnek a terrorelhárítók árvízi védekezéssel kapcsolatos elszámolásai.

Egy finoman szólva sem túl világos tulajdonosi szerkezettel rendelkező bécsi befektetési csoportnak adja el az Axel Springer és a Ringier a Népszabadságot és a Nemzeti Sportot. Mögöttük sejtették már Simicskáékat is, és most is sok a fideszes szál.

Márciusban közölhetik az offshore-gyanús átláthatatlan cégek listáját: az eddig megvizsgált 15 ezer, uniós forrást elnyert cég közül mintegy 600 esetében van szükség további adatokra.

LMP kontra MVM és LMP kontra NGM: pert indít az MVM ellen a párt, hogy hozzájusson a cég médiaszerződéseihez, a gazdasági minisztériumtól pedig olyan statisztikai adatokat kér, amelyek az áfacsalásokhoz kapcsolódó vizsgálatokról árulnának el részleteket.

Kocsis Máté az amerikai titkosszolgálati botrány kirobbantóját, a Moszkvában bujkáló Edward Snowdent is meghallgatná.

A TASZ kisokost adott ki a január elsejétől érvényes új, közérdekű bejelentőket védő törvényről.

Nem hajlandó elárulni a Civil Összefogás Fórum (CÖF) nevű kormányközeli szervezet, hogy pontosan mennyi pénzből és milyen forrásból kampányolnak óriásplakátokon az ellenzék ellen. Csak annyit mondtak, hogy a kampányt – amit ők civil ismeretterjesztésnek neveztek a sajtótájékoztatón – magánszemélyek adományaiból finanszírozzák.

Az Átlátszónak sikerült újabb bizonyítékot szereznie arra, hogy a csapból is Orbán Viktor folyik. Egy adatigénylés kiderítette, hogy az állami hírügynökség, az MTI dömpingáron adja a kis vidéki rádióknak a kormánypropagandát.

Antikorrupció, korrupció általába

Zavargások korrupció miatt a spanyolországi Burgosban

A Transparency International interaktív szájbarágója a különböző szakkifejezésekről a pénzmosástól az adóparadicsomig.

A fejlődő világban évi 500 milliárd dollárba kerül a magánszektorban tapasztalható korrupció.

Globális adóelkerülés: egy nemzetközi jelentés azt mutatja meg, hogy hogyan húzzák le a gazdag országok a szegényeket. A davosi Világgazdasági Fórumon pedig azt vitatják meg, hogy hogyan lehetne Afrikában csökkenteni a korrupciót.

Az illegális elefántcsontkereskedelem központja – New York.

Antikorrupciós aktivisták új terveket jelentettek be olyan adatsztenderdek létrehozására, amelyek megkönnyítenék a közbeszerzési adatok nyilvánosságát, kutathatóságát, elérhetőségét.

Az Európai Számvevőszék szerint a korrupció miatt nem hatékonyak eléggé az EU fejlesztési projektjei Közép-Ázsiában.

Az Európai Bizottság bírálta Romániát és Bulgáriát, mert a két ország nem tesz meg mindent a korrupciós ügyek felderítésére, főleg a korrupt politikusokat nem akaródzik börtönbe csukni.

Mong Attila 

Ha egyetértesz céljainkkal, add nekünk adód 1 százalékát, és mi kiderítjük, mire költik a többi 99-et. Ha adód 1%-át az Átlátszó számára szeretnéd felajánlani, személyi jövedelemadó bevallásodon az Asimov Alapítvány adószámát tüntesd fel: 18265541-2-43. Letölthető nyomtatványt itt találsz a rendelkező nyilatkozatról.

süti beállítások módosítása