Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója: így csalnak a multik Afrikában

Ez a 9 perces videó azt mutatja be, hogyan tud egy nagy nemzetközi cég adót csalni a fejlődő országokban. A Tax Justice Network és a Christian Aid filmje szerint számtalan multinacionális vállalat egyáltalán nem adózik, vagy csak kevés adót fizet a szegény országokban, az ásványi anyagok és az olcsó munkaerő kihasználásával termelt pénzt pedig offshore adóparadicsomokba mentik ki.

Az érintett államok emiatt alig jutnak adóbevételekhez, melyekből a szegénység ellen küzdhetnének, vagy utakat, iskolákat, kórházakat építhetnének. A filmben megszólalók szerint a nemzetközi átláthatósági szabályok szigorítása lenne az egyetlen megoldás a globális adóelkerülés ellen.

Több százmillió euró áramlik a világ leggazdagabb országaiban lévő titkos bankszámlákra, valamint offshore országokba azokból a fejlődő országokból, ahol a legnagyobb szükség lenne a befizetett adóra. A javak szegény országokból a gazdagok felé irányuló szabálytalan újraelosztása, valamint ennek mértéke jóval nagyobb a gazdagok szegényeknek nyújtott, amúgy is csökkenő állami fejlesztési forrásainál – írja egy decemberben megjelent nemzetközi jelentés. Teljes cikk: Globális adóelkerülés: Így húzzák le a gazdag országok a szegényeket

süti beállítások módosítása