Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Nyelvvizsga csak kenőpénz fejében

Hiába készül fel valaki a nyelvvizsgára, ha a központ csak kenőpénz ellenében engedi át, és hiába kér valaki betegszállítást, ha nem fizet érte, órákon keresztül várakoztatják. Nem is beszélve arról, aki szabványos kéményt épít, de csak csúszópénz fejében írja alá az engedélyt a kéményseprő. A Fizettem.hu-ra érkezett bejelentésekből válogattunk.

1472778_576521715756681_30260746_n.jpg

Mindenki csal

A budapesti bejelentő nyelvvizsgát szeretett volna letenni: az írásbelinek négyszer futott neki, de minden alkalommal néhány ponttal lemaradt. Meg szerette volna nézni a feladatlapot, hogy lássa, milyen hibákat követett el, ezért bement a nyelvvizsgaközpontba. Ott közölték vele, hogy telefonon kell időpontot kérni és a dolgozat megtekintése pénzbe kerül, amelyet előre kell kifizetni. Az illetékes nem volt elérhető telefonon, ezért a bejelentő a portán, személyesen próbálkozott. Ott megtudta, hogy már nincs időpont, de az illető, akivel beszélt, felajánlotta, hogy 20 ezer forintért meg tudja mutatni a dolgozatot. A bejelentőnél csak tízezer forint volt, de ez is elég volt. A nyelvvizsgaközpont alkalmazottja elmondta azt is, hogy egy vesszőhiba vagy elírás is elég a lepontozáshoz, és ugyan lehet írásban fellebbezni, de az is pénzbe kerül és nem is szoktak neki helyt adni. Viszont 300 ezer forintért segít átmenni az írásbelin. Az összeget előre ki kell fizetni, majd egy meghatározott helyen és időben kell vizsgázni. A vizsga előtt egy héttel megkapta a vizsgafeladatokat és kapott három egyforma tollat, hogy azokkal írja meg a tesztet. Betanulta a megoldókulcsokat, gond nélkül puskázott a vizsgán: meg is lett, igaz, csak 2 ponttal lett több a minimálisnál. A hálózat tavaly lebukott, ekkor egy tanárnő a nyelviskolából felhívta a bejelentőt, hogy ő fedett nyomozó és némi pénz ellenében eltünteti a bejelentő nevét a listáról, hogy őt ne zaklassa a rendőrség. A bejelentő belement, mert úgy gondolta, nincs más választása: ebben az országban mindenki csal.

VIP-betegek

A bejelentő egy budapesti kórházba ment vissza kontrollra, lábtöréssel. Fekvőgipsze volt, nehezen tudott volna lépcsőzni, lift nincs a házában, ezért betegszállítót kért. A kórházba történő megérkezést követően az egyik betegszállító azt mondta, hogy megadja a számát és ha VIP-ellátással szeretne hazamenni a bejelentő, akkor csak hívja. Nem hívta, nem akart pluszban fizetni, ráért várni egy-két órát. Ennél azonban többet várt, négyet, miközben látta, hogy jönnek-mennek a betegszállítók, akik 1-1 beteget vittek, ezért a kórháztól 10 percre lakó bejelentő azt gondolta, hogy ő is beférne az egyik járműbe. Végül kiderült, hogy a többiek VIP-szállítást kértek, velük más beteget nem visznek. A bejelentő aztán inkább hívott egy taxit és a szomszédjai segítségével feljutott a lakásába is.

Lakáscsere ráfizetéssel

2007-2008 környékén a budapesti bejelentő másik lakásba szeretett volna költözni. Önkormányzati bérlakásban éltek, amelyet azonban nem tudtak megvenni, más lakás árára pedig nem futotta. Több éven keresztül próbálkoztak az önkormányzatnál, hogy nagyobb, vagy megvásárolható bérlakáshoz jussanak, de mindig elutasították őket. Találtak aztán egy partnert, aki egy feleakkora, de saját tulajdonú lakást ajánlott cserére, némi ráfizetéssel. Erre a bejelentők rögtön találtak is volna vevőt, így ők egy nagyobb lakásba tudtak volna költözni. Egy darabig minden fórumon engedélyezték az ügyletet, mígnem kaptak egy indoklás nélküli elutasító levelet. A cserepartner megadta egy ügyvéd számát, aki elmondta, hogy 500 ezer forintért tudna segíteni és garantálta volna, hogy az illetékes ügyintéző engedélyezni fogja az eljárást. A bejelentő 1 hét gondolkodási időt kért, majd amikor újra felhívta az ügyvédet, az közölte, hogy már nem tud segíteni.

Rendhagyó illeték a hivatalnak

A Somogy megyei bejelentő cégénél EU-s pályázat keretében számítógépeket, szoftvereket és egyéb irodai berendezéseket vásároltak a valódi árnál lényegesebben magasabb áron, amelyből a különbözetet a pályázatot író, a döntésnél kapcsolatokkal rendelkező szervezetnek kellett visszaosztani. Egy másik projekt keretében ipari tanulók képzésére nyertek pénzt, ahol először elég volt a megfelelő politikai oldalon állni, a következő évben azonban már a döntőbizottság egy tagja szólt, hogy a siker érdekében az egyik sportklub pályáján kellene venni hirdetési felületet, a szokásos hirdetési díjak mellett. A cég kifizette a díjat, a nevük sohasem került ki a pálya mellé, de a pályázaton nyertek 3 millió forintot. Egy harmadik esetben a cég százmilliós értékben vásárolt ingatlant és az illetékhivatal kiment, hogy megvizsgálja, valóban annyit ér-e az épület. A cég piaci áron vásárolta az ingatlant, nem tartottak a szemlétől. Az illetékhivatala munkatársa mégis finoman felhívta a figyelmet, hogy nem köteles tényként elfogadni a bejelentő cége által feltüntetett értéket, de ha valami felajánlanának cserébe neki és a kollégájának, akkor belátóbb lenne. Kaptak egy-egy céges esernyőt.

Szabványos kémény plusz pénzért

A Nógrád megyei bejelentő és felesége teljesen új házat építettek, egészen az alapoktól kezdve, mindent megterveztettek, mindenről kértek számlát, erre a lakáshitel miatt is szükség volt. Az építkezés előtt a közműcégektől be kellett szerezni minden elvi hozzájárulást az építési tervek alapján, így a kéményseprőktől is. Ez megtörtént, a ház felépült. A használatbavételi engedélyhez ismét kellett egy ellenőrzés a kéményseprők részéről. Kimentek szemlét tartani és közölték, hogy nem szabványos a kémény. A bejelentő mutatta az elvi engedélyt, az építési engedélyt és a kémény műbizonylatát, de a kéményseprők nem engedtek. Azt mondták, hogy vissza kell bontani, de az építtető ebbe nem akart belemenni, hiszen már volt festés, burkolás. Végül megkérdezte, hogy mennyiért lenne szabványos a gyári, szerelt kéménye, és az egyik kéményseprő habozás nélkül rávágta, hogy 10 ezer forintért fejenként, neki és a kollégájának. A bejelentő fizetett, a kémény szabványos lett.

Ha téged is meg akartak már vesztegetni, vagy úgy érezted, hogy kenőpénz nélkül nem fogsz előbbre jutni, írd meg a sztoridat névtelenül a Fizettem.hu-ra és segíts összeállítani Magyarország kenőpénztérképét!

süti beállítások módosítása