Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: szerelem a korrupció idején

Kacér feleségekben, felszarvazott férjekben, sértett szeretőkben bízhatnak csak az antikorrupciós harc aktivistái, mert egyelőre kevés a Horváth András, aki lelkiismereti okból fordul a nyilvánossághoz. Mong Attila heti lapszemléje.

banksy.jpgBanksy: Bristol lovers, Bristol


Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi email-hírlevelünk audió változatával. Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi email hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem. Kattints ide!

Egy flörtölő feleség okozta a vesztét a nyelvvizsgamaffiának, amelynek a kliensei között több tucat rendőr, adóhivatali dolgozó, sőt polgármester is akadt. A feleséget – a Blikk szerint – egy nyomozó hálózta be, a nő elmondott neki mindent, ami tudott a férje ügyleteiről, majd azt nyilatkozta, hogy a mai napig nem tudja, hogy csak az információk miatt udvarolt-e neki a rendőr, vagy tényleg szerette. Szerelem a korrupció idején.

Nagyjából tényleg csak a megcsalt férjekben, feleségekben lehet bízni, máskülönben nálunk a jelek szerint alig történik valami a korrupció ellen. Sokat elárul a magyarok értékrendszeréről a Tárki most bemutatott új kutatása. Ebből kiderül, hogy nagyon sok mindent a politikai kötődésen keresztül értékelnek az emberek, így azt is, hogy mennyire korrupt az ország. A politikailag vagy akár családilag hozzánk közel állókat máshogyan látjuk, az ő kicsi vagy nagy korrupt ügyleteiket elfogadjuk.

Kevés az olyan ember, mint Horváth András, akit – legalábbis az eddigi nyilatkozatai alapján – az elemi felháborodás vezetett. A kiugrott adóellenőr már évek óta próbálkozott: levelekkel, feljegyzésekkel bombázta előbb a feletteseit, majd fideszes politikusokat, akik most nem akarnak erre emlékezni, vagy egyenesen letagadják. A tavaly októberi levelét az Átlátszó teljes terjedelmében ismertette. Szerinte egyébként a szálak nagyon magasra vezetnek, oligarchák (akik a Heti Válasz szerint régiós versenytársaikhoz képest valósággal „koldusok”) és politikusok védhetik az adócsalókat. A 444 remek írása azt taglalja, ahogyan a NAV-botrány a magyar állam teljes működésképtelenségét mutatja be, és azt, ahogyan szép csendben szétrohad az ország.

A Világgazdaság szerint tavaly összesen 27 milliárd forint értékű ingatlant és ingóságot foglalt le a NAV gazdasági bűncselekmények miatt, és 8,5 milliárd értékben különféle termékeket. Többek között ötszáz autó vár a sorsára. De mindez valószínűleg csak aprópénz az üzemszerűen működő csalások mellett.

Közben újabb igazolásaként, hogy Horváth igazat mond, a szlovák sajtó számolt be arról, hogy Szlovákia tavaly 156 ezer tonnával több cukrot exportált, mint amennyije volt importból és saját termelésből. Az adóellenőr korábban pont fél kiló cukor példáján érzékeltette azt, hogyan utaztatják papíron a cukrot országok között az áfacsalók. A nyomtatott HVG-ben pedig az egyik nyomozásban érintett közvetítőcég vezetője alátámasztotta, hogy az áfacsalási praktikák valóban nagyüzemben mennek, és a NAV tehetetlen.

Horváthnak amúgy hirtelen nem várt támogatója akadt, bár egy korábbi fórumon tett utalást arra, hogy lesznek követői. Újabb adóellenőr pakolt ki az Átlátszónak. A névtelenül nyilatkozó egykori magas rangú NAV-vezető megerősítette, amit korábban társa mondott arról, hogy az adóhatóságnál messze nem tettek meg mindent az áfacsaló hálózatok leleplezése érdekében. Azt mondja, olyan speciális csoportok munkáját lehetetlenítették el, amelyeknek lett volna esélyük a csalárd ügyletek felgöngyölítésére, ő is azért jött el, mert akadályozták a munkáját. Ugyanezt taglalta az Átlátszó rendezvényén is, szerinte mindaddig, amíg az adóhatóság nem különül el a mindenkori kormányzattól és a pártoktól, nem lehet elkerülni a maffiaszerű adócsalást. Az Indexnek részletes nyilatkozatot tett a problémákról.

Közben a Transparency International nemzetközi korrupcióellenes szervezet a honlapján figyelmeztet arra, hogy immár két hete alapvető kérdésekre nem ad választ a kormányzat a botránnyal kapcsolatban. Az ügyben a hivatalos szinten alig történik valami. Az ügyészség az időt húzza, feljelentéskiegészítést rendelt el. Az adóhatóságnál egy hétvégén lezavart vizsgálattal elintézték az egészet, mondván, hogy az ilyen gyors belső ellenőrzést a számítástechnika (!) fejlettsége lehetővé teszi. Még az Állami Számvevőszék sem vizsgálódik, mint a vezetője fogalmazott, azért, mert „nem olyan, mint a tűzoltóság, amely szirénázva kivonul tűz esetén”. Egyedül a nemzetgazdasági tárca jelentett be valamit, módosítanának egy rendeletet.

A Parlamentben a fideszes képviselőket nem érdekli, mi megy rosszul az adóhatóságnál a szervezett áfacsalások ügyében, a kormánypárt szerint itt csak az ügyészségnek van tennivalója, politikai felelősség nincs az ügyben. (Közben a 444.hu szépen összeszedte azokat a nagyságrendileg sokkal kisebb ügyeket, amelyeket a párt képes volt az ülésterembe vinni, Gyurcsány Ferenctől a Gripenekig.) A vizsgálóbizottsághoz is csak nyögvenyelősen gyűlnek az ellenzéki aláírások, a szocialisták ugyanis kétlelkűen viszonyulnak a feltáró vizsgálathoz. Összesen egy albizottsági ülést sikerült tartani (a fideszesek nélkül), ezen Horváth egy zöld dossziét mutatott fel, amely állítása szerint az adócsaló cégekről szóló konkrét adatokat tartalmazza.

A legszebb az egészben, hogy a kormányszóvivő szerint nem szabad az adófizetőket olyan hírekkel zaklatni, hogy a nagyhalak ezermilliárd forint értékben csalnak adót, a kormányzati propagandagépezet inkább hozzálátott az adóhatóságot elhagyó egykori alkalmazott személyének hiteltelenítéséhez, mindenféle eszközzel. A volt adóellenőr szerint mindez várható volt. Az ügy tétje könnyen lehet, hogy a jövő évi választási győzelem lesz – az ellenzéknek vagy a kormánypártnak.

A milliárdos adócsalók vígan működnek, persze, de a NAV a legnagyobb eréllyel jár el a kisemberek ellen: az adóellenőrök képesek voltak Budapesten lakást bérelni, hogy házhoz hívjanak szerelőket, szőnyegtisztítókat, ételszállítókat, és jól leleplezzék őket, hogy nem adtak számlát.

Jó lenne persze, ha az államigazgatás más bugyraiból is előjönnének Horváth Andráshoz hasonló emberek. Lenne onnan is mit jelenteni, főleg, ha olyan híreket olvasunk, mint az Átlátszó által módszeresen feltárt botrányos napelemtender ügye. A pályázatot éppen az újság eddigi cikkei miatt függesztették fel. A múlt héten a lap meghökkentő összefonódásokról számolt be: listára ugyanis saját cégével felkerült az LMP pénzügyi vezetője, a miniszterelnök vejének üzlettársán keresztül pedig egy olyan céghez lehetett eljutni, amelyben a NAV informatikai elnökhelyettesének volt érdekeltsége. Az LMP bejelentette, vizsgálatot indít, hiszen az ellenzéki párt hevesen támadta a tendert, közben pedig egyes vezetők benne voltak a buliban. Az egyik érintett máris távozott a párt legfőbb vezető testületéből.

De ha se kacér feleség, se felszarvazott férj, se Horváth András nincs a láthatáron, akkor alig derül ki valami a legnagyobb simlikkel kapcsolatban.

További érdekességek itthonról és külföldről:

A HVG cikke szerint Gyöngyösön a város tizenhét dohánytrafikjából tizenhármat olyan cégek működtetnek, amelyek valamennyien a fideszes kormánymegbízotthoz köthető ügyvéddel állnak szerződésben. A kormánymegbízott a helyi kézilabdaklub társadalmi elnökeként is kapcsolatba hozható a trafiknyertesekkel. A cégeket – úgy tűnik – közvetlenül egymás után, egy kaptafára alapították.

Elvarrják a trafikmutyi még elvarratlan szálait. Egy kormányrendelet szerint a benzinkutakon és a hipermarketekben lévő trafikok legfeljebb jövő májusig működhetnek csak, még több bevételhez juthatnak tehát azok, akik a Fidesszel ápolt jó kapcsolataik miatt jutottak engedélyhez.

A Napi.hu arról ír, hogy újabb üzlettel gazdagodhatnak a trafikmutyi nyertesei, a nemzeti dohányboltok. Egyelőre csak lapértesülés, de elképzelhető, hogy lóversenyfogadás is bekerülhet az üzletekbe, a trafikokban lévő terminálokon elindulhat a szerencsejáték.

Legújabban a kaszinópiacon körvonalazódik annak a lehetősége, hogy a trafikmutyi know-how-ját alkalmazzák majd. A HVG cikke szerint korábban arra hivatkoztak kormánypárti politikusok, hogy a szerencsejáték nem helyes dolog, ezért a játéktermeket be kell zárni. Most újra lehetőséget biztosítanak a kaszinóknak, ráadásul vonzó adózási feltételekkel. Újraosztják tehát a piacot, ráadásul könnyen lehet, hogy pályáztatás nélkül.

Megvan az autópálya-építés kőröshegyi völgyhídja. Egy most induló, alig 29 km-es autópálya-szakasz építése mintegy 110 milliárd forintba kerül majd, vagyis mindegy egyes kilométer 3,8 milliárdba. Az Abony és Fegyvernek között épülő szakaszról van szó, a kivitelezők között pedig természetesen ott a Közgép is. A HVG összeállítása szerint az ár még a közelmúlt hasonló építkezéseivel összevetve is szembetűnően magas, amit alig indokol valami az építés különleges körülményei közül. Az illetékes miniszter szerint az ugyan felfelé húzhatta az árakat, hogy a projekthez az utolsó pillanatban hívják le az uniós támogatást, de Némethné szerint ezen a beruházáson nincs mit vizsgálni.

Eddig semmit sem lehetett tudni arról, hogy milyen kiemelt ellátásban részesítik, és pontosan mennyiért az állami vezetőket. Az Átlátszó azonban egy közel három hónapon át tartó adatigénylés-sorozattal kiderítette, hogy jelenleg több száz állami vezető jogosult VIP-kezelésre, amit igénybe is vesznek. Sokan a fogászati kezelésre járnak, de volt, aki plasztikai sebészhez ment közülük.

A vagyonnyilatkozatán bukott le a kirúgott kecskeméti bíró, akinek három év alatt gyanúsan megnőtt a vagyona, emiatt vizsgálat indult ellene, végül pedig felmentették az állásából, mert nem tudta megmagyarázni, hogyan gazdagodott. A bíró nem a létra legalján állt: másodfokú eljárásokban ítélkezett, polgári ügyekben.

Az Index ír arról, hogy egy fóti mikrovállalkozást bíztak meg azzal, fotókkal dokumentálja az új testnevelési koncepció megszületését. A szerződésben az az érdekes, hogy a naponta több diplomáciai és közéleti eseményen részt vevő miniszterelnök fotózása is jóval olcsóbb az adófizetőknek. Orbán Viktor fotósának tavaly nettó tízmillió forint körüli összeggel kellett megelégednie, erre a szerződésre 24 millió forintot áldoztak, ráadásul ezt a szolgáltatást és egy halom hasonlót közbeszerzés nélkül rendelték meg, mert pont a 25 milliós határ alatt maradt az értéke. Egyébként bőven van miből, a testnevelési koncepció megírására nem kevesebb mint 2,2 milliárd forintot költenek az adófizetők pénzéből.

Uniós pénzből hirdetik magukat ember nagyságú posztereken Újbuda fideszes vezetői. A Móricz Zsigmond körtér felújítására kapott uniós összegek egy részét a kerület lakosainak tájékoztatására kell használni, ebből a forrásból kerültek ki a személyes plakátok.

A Blikk szerint egy kamupárt elnökeként zsebelt valaki be százmillió forintot. A férfi különböző indokokkal, többek között azzal, hogy 2014-ben újból megméreti magát a választásokon, kölcsönkért vállalkozóktól. A rendőrség nyomozást indított.

Érdekes új frontot nyitott a sajtó ellen a jegybank, amely tiltott piacbefolyásolás miatt 3-3 milló forintra büntette a Napi Gazdaság Kiadót és a napi.hu hírportált. A lapban még hetekkel ezelőtt azt taglalták, hogy a norvég állami olajalap mérlegelheti a Mol-részesedésének eladását, mivel etikai szabályzata alapján nem tarthat olyan cég részvényeiből, amely korrupciós ügybe keveredett, márpedig a Mol vezetője elleni, horvátországi korrupciógyanú ilyen. Az olajcég részvényei akkor nagyot zuhantak a hírre, az értesülést azóta nem erősítette meg senki, igaz, egyértelműen nem is cáfolták. Kérdés, ezek után minden olyan sajtóterméket megbüntetnek-e, amely beszámol, mondjuk, egy-egy fideszes politikus (pl. Kósa Lajos) forintárfolyamot befolyásoló nyilatkozatáról.

Közben a Porfolio arról számol be, hogy a devizaárfolyamok és a jelzálogpiaci manipulációk után egy újabb világméretű pénzügyi botrány rengetheti meg a pénzintézeteket: manipulálhatták az arany árfolyamát is. Az egyik brit pénzügyi felügyelet és az amerikai határidős piaci felügyelet is vizsgálódik az ügyben.

Próbapert nyert az Átlátszó a Fővárosi Törvényszéken. A bíróság elfogadta a lap érvelését, miszerint közérdekű adat, és ezért nyilvánosnak kell lennie, hogy a Magyar Államkincstár kinek, miért és mennyit fizet.

Az Átlátszó által elindított kenőpénzfigyelő oldalra, a Fizettem.hu-ra kívánkozik az a sztori, ami a hétvégén történt meg az M5-ösön. A rendőrök vasárnap hajnalban az inárcsi pihenőhelynél úgy bírságoltak meg egy autóst, hogy a büntetés összegét zsebre tették. Őrizetbe vették őket, és hivatali vesztegetés megalapozott gyanúja miatt indítottak eljárást ellenük.

Miközben a fizettem.hu portálon szépen gyarapodnak azok a történetek, amelyekben az emberek hálapénzélményeikről számolnak be, a Kórházszövetség elnöke szerint nem lehet egy tollvonással büntethetővé tenni a hálapénz adását és elfogadását, de a paraszolvencia kérdésében mindenképpen jogértelmezés szükséges. Mondta ezt azután, hogy a Magyar Nemzet szerint mégis büntetőjogi kategória lehet a paraszolvencia adása és elfogadása.

A Magyar Narancs arról cikkezik, hogy a közszférára vonatkozó beszerzési tilalom idején több millió forintért vásárolt eszközöket a Corvinus hallgatói önkormányzata, így több százezer forintért fényképezőgépet, vagy kolbász- és hurkasütő készletet, sőt, még két doboz gumióvszert is kifizettetett az egyetemmel.

Az Index írta meg, hogy a rektor vezetésével népes küldöttség utazott a Pécsi Tudományegyetemről Brazíliába, hogy az ottani diákokat győzködjék, érdemes a magyar városba jönni tanulni. Tették ezt akkor, amikor az egyetemen nemrég épp a szűkös pénzügyi keretekre hivatkozva jelentettek be csoportos létszámleépítést.

Rekordgyorsasággal építettek meg uniós pénzből egy kutatóközpontot a Pécsi Tudományegyetemen, mostanra járdák, utak süllyedtek meg a másfél éve átadott épületnél, belül pedig repedezik a padló, és üvegtáblák is tönkrementek. A végösszeg hétmilliárd forint volt, de a jelek szerint nem jutott belőle arra, amire kellett volna.

Tagadta bűnösségét a Pécsi Közlekedési Zrt. volt vezérigazgatója a pécsi helyi járatú autóbuszok bérlése ügyében a tegnap kezdődött perben. A vád szerint olyan, 11 évre szóló megállapodást kötött, amely független piaci szereplők áraihoz képest a cégnek 600 millió forint többletköltséget jelentett, és 2019 végéig 6,8 milliárd forint pluszkiadással járt volna.

Az utolsó szó jogán mondott beszédében ragaszkodott ahhoz, hogy nem követett el bűncselekményt a szocialisták egykori újbudai vezetője, aki 2010 tavaszán egy rejtett kamerás felvétel miatt bukott le, ezen állítólag kenőpénzt vett át. Ítélet januárban.

Az Index egy részben magyar származású skót bankárról ír, aki négyszázezer fontot – közel 150 millió forintot – lopott el a Morgan Stanley befektetési bank skóciai székhelyén, most letartóztatták. A magas rangú befektetési szakember állítólag nagyon jól ismerte a számlák kezelésének folyamatát, így sokáig észrevétlenül szívhatta le a pénzeket. Mire behívták a bíróságra, már elköltötte a pénz nagy részét: egy olcsó szobában lakott Glasgow egy kevésbé rangos negyedében. A felesége is elhagyta, és visszatért Budapestre.

Mire jó az igazságszolgáltatás, már persze ha olasz: az Origo cikke szerint szaftos részleteket lehet megtudni a volt olasz miniszterelnök, Berlusconi ellen meghozott egyik ítéletből, a dokumentum ugyanis tartalmazza azoknak a szexpartiknak a részleteit, amiket számára szerveztek. Többek között arról, hogy mit kellett tenniük a lányoknak az idősödő politikus nemi ösztöneinek ingerlésére.

Adócsalás vádjával négyévi börtönre ítélték hétfőn a spanyol kormányfő egyik közeli munkatársát, a korrupció és a befolyással való üzérkedés vádja alól viszont felmentették. Az adócsalás miatt a felesége is kapott kétévi börtönt.

Új eljárást rendelt el az osztrák legfelsőbb bíróság Ernst Strasser ügyében. A volt osztrák néppárti politikust brit újságírók buktatták le, és négy év börtönt kapott korrupció miatt, de a legfelsőbb bíróság nem találta elég megalapozottnak a vádat.

A Reuters azt mutatja be, ahogyan a német adóhatóság lopott adatokat használt fel arra, hogy nyomást gyakoroljon a svájci partnereire, és még több adatot csikarjon ki tőlük az adóelkerülő németekről.

Ausztriában pénzmosási és törvénytelen kampányfinanszírozási ügyben kezdtek vizsgálatot az ügyészek a konzervatív Néppárt ellen, amelynek képviselői azt mondják, hogy ez egy régi vád, de állnak a vizsgálat elé.

A volt indonéz elnök legfiatalabb fia tagadta a vádakat, hogy kenőpénzt fogadott volna el egy brit repülőmotor-gyártó cégtől, amiért beajánlotta a termékeit az indonéz kormánynak.

A korrupcióellenes ENSZ-egyezmény aláírói találkoznak Panamában, a konferencia témája, hogy milyen módszerekkel lehetne jobban érvényt szerezni az elveknek.

Az OECD elítélte a Seychelles-szigetek és a Brit Virgin-szigetek mellett Luxemburgot is, azért, mert ezek az országok fittyet hánynak az adózási rendszer átláthatóságának érdekében tett vállalásaikra.

Az Átlátszó-blog cikke szerint évente csaknem 100 újságíró hal meg munkavégzés közben, Mexikótól a Fülöp-szigetekig, legtöbbjüket olyan országokban gyilkolják meg, ahol a korrupció és a lefizetés az államigazgatás szerves része. A nemzetközi korrupcióellenes szervezetek szerint szoros összefüggés van a korrupció szintje és az ilyen, újságírók ellen elkövetetett cselekmények következményei között. Minél inkább büntetlenek maradnak az újságírók elleni támadások kivitelezői, annál magasabb a korrupció.

Szolgálati közlemény: kicsiben, de nagy ambíciókkal indult el az Átlátszó rádiós kiadása a Soundcloud közösségi portálon, napi email-hírlevelünk audió változatával. Még nem késő feliratkozni az Átlátszó napi email hírlevelére, a Napi Mutyimondóra sem. Kattints ide!

Mong Attila

süti beállítások módosítása