Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója: tönkreteszi a Niger deltáját az olajbányászat

Évek óta pusztítja az olaj a Niger folyó deltáját. A szennyezés nyomait senki nem takarítja el, a helyben lakók senkitől sem kapnak kárpótlást az elpusztított környezetükért. Hivatalos nigériai források szerint napi 400 000 hordó olaj folyik el illegális kitermelés során, ami a Niger-delta hozamának 20%-a. Ez évente 20 milliárd dollár veszteséget jelent évente a cégeknek és az államnak.

A kitermelésben élen járó Shell olajtársaság az évente százszámra történő olajömléseket követő, saját maguk által szervezett "nyomozásaik" végén rendszerint szabotázsakciókra és lopásokra hivatkozik, ez pedig lehetővé teszi számukra, hogy törvényesen kerüljék el a kárpótlások kifizetését. Az olajtársaságok viszont nem tesznek meg mindent a vezetékek biztonságáért, inkább próbálják másra kenni a felelősséget, állítja többek közt az Amnesty International.

A Guardian őszi videóriportja szerint a korrupció is segít abban, hogy a Niger folyó deltájának egyre nagyobb területét falják fel illegális olaj-kitermelők telepei és egyre nagyobb területeket borít el a fekete folyadék. Miközben a cégek a helyi lakosokat vádolják lopással, a riport szerint pénz híján a falusiak képtelenek lennének az ehhez szükséges technikai eszközök hadrendbe állítására és a hatóságok megvesztegetésére. Az utóbbi pedig elengedhetetlen az illegális kitermelés folytatásához. A filmben bemutatnak egy nyári vezetékrobbanást, mely egy olyan illegális fúrásnál történt, ami mindössze száz méterre található egy egy katonai állomástól.

A film szerint a Shell annak a pénznek a tizedéből, amit új vezetékek építésére költ, segíthete a helyieken, akik semmi hasznát nem látják az alattuk elterülő olajmezők kihasználásának.

süti beállítások módosítása