Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

A hét videója: Betiltották a női körülmetélést Iraki-Kurdisztánban

katananyanya.png

Tíz évig forgatta "Handful of ash" című dokumentumfilmjét Nabaz Ahmed és Shara Amin kurd dokumentumfilmes. Egy igazi tabutémát feszegettek, a kurd társadalomban hagyományos, de mégis elhallgatott női körülmetélést. Azt a kényszerű beavatkozást, mely során eltávolítják a fiatal lányok csiklóját, vagy nemi szervük nagyobb részét, hogy soha életükben ne élvezzék a szexet, ne akarjanak "anyai kötelességükön" kívül mást is leendő férjüktől, avagy bárki mástól.

A kegyetlen beavatkozás - melyről természetesen nem az érintettek döntésére van bízva - úgy néz ki, hogy jön egy nagyon ijesztő késes öregasszony egy marék hamuval és egyéb fájdalomcsillapításra, fertőtlenítésre alkalmatlan eszközzel és vág. A lányok ezek után napokig, hetekig betegek, fertőzésektől szenvednek, majd egész életükben nem kívánnak nemi életet élni. A kurd nyelven katana névre hallgató beavatkozásra szánt lányokat az anyák adják át a késes öregasszonynak, aki hite szerint ezzel "megtisztítja" a fiatalokat.

Tabutémáról lévén szó, a Wadi nevű civil szervezet segítségével forgatott film évekig készült, míg bemutathatták az iraki kurd parlament női képviselőinek. Ezt követően 2011-ben törvényen kívül helyezték a női körülmetélést, de egyszer sem indult eljárás azóta történt esetek elkövetőivel szemben. Egy felmérés szerint viszont 60%-al esett a katanák száma az országban, melyen sokat segített, hogy társadalmi diskurzus indult a témában és muszlim vallási vezetők is felszólaltak a női körülmetélés ellen. Ez persze nem segít azokon a lányokon, akiket akár barátaikkal ellentétben még mindig megvágnak, de ez azért egy olyan hatás, amire egy dokumentumfilmes büszke lehet.

Az Unicef adatai szerint a világon 30 millió fiatal lányt és nőt fenyeget a női körülmetélés. Becslések szerint összesen 130 millióan élhetnek olyan nők, akiket ilyen módon megcsonkítottak.

A Guardian és a BBC Arabic közösen készített, a filmről és hatásáról szóló videóját valami abszurd oknál fogva nem engedik beágyazni, megnézni a Guardian oldalán lehet.

süti beállítások módosítása