Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Magyar ingatlancég a hírhedt olajmágnás örökségében

A "belga vonal" a meghatározó Marc Rich magyar ingatlanos cégében. A dollármilliárdos Rich, aki idén nyáron hunyt el, egy időben az FBI által leginkább keresetteket felsoroló "most wanted" listán is szerepelt.

marcrich.jpg

Június 26-i elhunyta után a világ vezető lapjai, köztük a New York Times vagy a The Economist is külön cikket szenteltek a nemzetközi üzleti élet egyik határokon mozgó nagypályájás játékosaként hírnevet szerző Marc Rich mozgalmas, zavaros, de pénzhegyekkel szegélyezett életútjának, ezért nem csoda, hogy az eredetileg belgiumi zsidó családba Marcell David Reich néven született férfi halálhíréről néhány helyen a magyar sajtóban is olvasni lehetett. Arról azonban sem az ellentmondásos üzletembert a "modern olajkereskedés" feltalálójává nemesítő hírügynökségi anyag vagy a Rich tényleg filmvászonra kívánkozó életének különös momentumait megörökítő riport nem tett említést, hogy életének utolsó éveiben Rich cégének tulajdonrésze volt egy Magyarországon bejegyzett ingatlanvállalkozásban is.

Egy kis, kelet-közép-európai ország fényét bizonyára emelik az itt befektető szupergazdagok, ám a hetvennyolc éves korában elhunyt Rich üzleti hírneve közel sem volt makulátlan - legalábbis a második otthonának számító Egyesült Államok hatóságai előtt. Embargókra tekintet nélkül kereskedett kubai cukorral, szovjet és iráni olajjal - ez utóbbival az 1979-es iráni forradalommal párhuzamos túszdráma idején is. Amikor egyszer megbotlott az amerikai olajárszabályozásban, a hatóságok egyszerre hatvannégy gyanúsítást is a nyakába varrtak, ekkor azonban elmenekült. Az ezután még az amerikai szövetségi nyomozóiroda, az FBI által leginkább keresett személyeket felsoroló "most wanted" listán is szereplő Rich 2001-ben kegyelmet kapott Clinton elnöktől, de sosem tért visza az Államokba: új hazájában, Svájban hunyt el idén nyáron.

Szintén Svájcban, az alacsony adókulcsai miatt világszerte ismert Zug kantonban jegyezték be a menedzsment elnökének nevét viselő Marc Rich Real Estate GmbH-t (MRRE), ami 1999-től kezdve terjeszkedik a nyersanyagmágus újabb érdeklődési területének számító ingatlanpiacon - főleg az Ibériai-félszigeten, Kelet-Európában és Kínában. Spanyolországban a MRRE saját nevén és egy leányán, az Andrián keresztül is érdekelt az Isaura 2 Diagonal S.A.-ban. Ez a legutóbbi cég alapította 2007-ben Budapesten az Inmo Hungary Kft. elnevezésű ingatlan-projektcéget, a budapesti Hungária körúti volt kenyérgyár lebontására és a helyén felépülő lakó/bolt/szálloda-célú ingatlanok értékesítésére.


Körülbelül fél éven belül a cégstruktúra átalakult, az alaptőke félmilliósról háromszázhetvenötmillióra nőtt, majd tulajdonosként közvetlenül is belépett az MRRE, valamint egy külsős, az Antwerpenben - Rich szülővárosában - élő, de székelyföldi születésű Oscar Pfeffermann nevével fémjelzett GT Hungária Ingatlanhasznosító Kft. A Marc Rich-csoport tagjai közül az Isaura ekkor 45, a MRRE pedig 35 százaléknyit birtokolt a cégből, a Pfeffermann-vállalat tulajdoni aránya egyötödös volt.

Pfeffermann már évtizedek óta jelen van a magyar ingatlanpiacon, feltűnt a népligeti sportpálya (Megsemmisítő vereség, Magyar Narancs 2005/40.) a ferihegyi ingatlanspekuláció (Földhöz ragadtak, HVG 2005/7.) és egy  hipermarketépítés (Az alberfalvai csata, HVG 2004/35.) körül is. A Pfeffermann és Rich között Antwerpen és a zsidóság is kapocs lehet, emellett a magát egy közösségi oldalon "független ingatlanos"-ként jellemző Pfeffermann belépése a projektbe némi nélkülözhetetlen helyismeretet is biztosíthatott a Rich-csoportnak. Pfeffermann az Isaura által delegált spanyol menedzser mellé beült az Inmo vezetésébe is.

A partnerek 2010-re megtalálták a számításukat, az év májusában százhúszmillió forint osztalék kifizetéséről döntöttek. Különös ugyanakkor, hogy az Inmo 2009-es eredménykimutatása szerint az osztalékfizetésre lehetőséget adó háromszázharmincmilliós "egyéb bevétel" összege pontosan megegyezik a cég 2008-as beszámolójának kiegészítő mellékletében feltüntetett "meghiúsulás miatti követelés" értékével. Az ingatlanos vállalat ebben a évben körübelül negyvenhárommillió forintot fordított üzleti és jogi tanácsadásra; azaz több, mint háromszor annyi pénzt, mint amit ingatlan építésre és ingatlantanácsadásra költött.

A vállalat ma papíron nem tartozik a Marc Rich-csoporthoz. A korábbi tulajdonosokat éppen a Rich halálát megelőző hetekben váltó SAE Europe Kft. egyetlen tulajdonosának, a Budapesten cégjogi irodát működtető olasz Michele Morenghinek ugyanaz az ügyvédi iroda a kézbesítési megbízottja, aki hasonló feladatokat az Isaurának és a MRRE-nek is ellátott. Könnyen lehet tehát, hogy a magyar vállalkozás mégis a hírhedt Marc Rich örökségének részét képezi.

Sarkadi Nagy Márton

A cégadatokat az Opten Kft. szolgáltatta.

Az infografika az OCCRP Visual Investigative Scenarios platformjával készült.

süti beállítások módosítása