Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: minden, ami Viktor, jobban teljesít

Szárnyal a miniszterelnök fotóalbumának kiadója, jól megy az őt támogató civilszervezeteknek, kedvenc oligarcháinak és szeretett felcsúti polgármesterének, barátjának takarékszövetkezete megmenekült az államosítástól, sógorának családjával pedig senki nem mer ujjat húzni. Mong Attila heti lapszemléje.

kartell.jpg 

Megint egy hét, amikor valaki, minél közelebb került a magyar miniszterelnökhöz, annál jobban teljesített, annál kevésbé kellett elszámolnia a közpénzekkel, annál kevésbé kellett átláthatónak lennie.

Itt van mindenekelőtt a szép őszi Békemenet a naplementében, amelyről még mindig nem tudjuk pontosan, hogy milyen háttérrel működik. Legfeljebb sejthetjük, hogy a kormányzatközeli civilszervezeteket állami, félállami és oligarchaforrások is segítik. Az idei ünnep újdonsága az, hogy végre valakik vették maguknak a fáradságot, és kiszámolták, mennyi is valójában a kétmilliósnak hazudott tömeg. Hiába, a matematika nagy úr.

Jobban teljesít aztán az a könyvkiadó is, amely Orbán Viktor kampányfotóalbumot jelentetett meg. A kormányváltás óta 2,5-szer több közbeszerzést nyert, mint korábban, dolgozott az ELTÉ-nek, a MÁV-nak, múzeumoknak és az Állami Autópálya Kezelőnek, továbbá – természetesen – a Századvég Alapítványnak és a csepeli önkormányzatnak is.

Másfél milliárd forintból épül-szépül aztán a kormányfő kedvenc oligarchájának, Nyerges Zsoltnak városa, Szolnok is, és tovább nyeri a közbeszerzéseket a Közgép. A nemzeti ünnep alkalmából megint kapott egy óriásmegrendelést a cég. Egy konzorcium, amelyben az úgynevezett "nemzeti burzsoázia" is részes, 35 milliárdért építhet egy vasútállomást. Nem a legolcsóbb ajánlat győzött a tenderen, persze, hanem a "legelőnyösebb", akármit is jelentsen ez. És furcsa módon azt is örömmel vette az állami megrendelő, hogy 11 milliárddal többe kerül a projekt, mint amennyire eredetileg taksálták.

A közbeszerzések és állami pályázatok körüli korrupció gyanúját erősíti, hogy jelentősen megugrott a titkosított közbeszerzések száma. A kormányváltás óta több, mint 120 esetben kaptak felmentést különböző kormányzati vagy önkormányzati hivatalok a közbeszerzési kötelezettség alól, rendszerint nemzetbiztonsági okokra hivatkozva

Nemcsak Magyarország az oka, de mindenesetre valószínű, hogy a magyar helyzet is egy tényező volt a sok közül, ami miatt az Európai Unió azt tervezi, erős, független uniós ügyészt iktatna hivatalba az EU támogatásokat érintő korrupciós gyanúk alapos kivizsgálására. Ugye nem meglepő, hogy a magyar kormány nem ért egyet a kezdeményezéssel.

Tovább épülnek a stadionok és sportlétesítmények is, amit a miniszterelnök mániáin kívül semmi sem indokol, sem a magyar sport, különös tekintettel a foci teljesítménye, sem pedig az ország gazdasági teljesítőképessége. Még akkor sem, ha egyesek most megint arról álmodoznak, hogy 2028-ban lesz nálunk olimpia. Jövőre megint 100 milliárd körüli összeg jut erre a célra, amit a nemzet szempontjából hasznosabb lenne például oktatásra költeni, de ott nyilvánvalóan nehezebb lenne ellopni.  A mindig is a feketegazdaság egyik központjaként, amolyan pénzmosodaként működő magyar fociba tehát áramlik a pénz, miközben egy friss felmérés szerint a magyarok 90 százaléka (tehát a Fidesz szavazók egy jelentős része is) ellenzi a stadionépítéseket. A nemzetgazdasági minisztérium államtitkára persze szépen megmagyarázta, miért nem közpénz az, ami a felcsúti fociakadémiának jut. Szerintünk viszont igen.

Épül-szépül a felcsúti polgármester és környezete is. Ő köztudottan annak köszönheti szakmai, emberi és művészi sikereit is, hogy a miniszterelnök kedvenc polgármestere. Közben a hajdúszoboszlói kollégája kissé gúnyos levelet írt felcsúti társának, mert ő sem nagyon érti, hogyan tudott ennyi szép állami földet megszerezni, és egyben a falut is felfejleszteni.

Egy minisztériumi illetékes nagyinterjúban védi a földpályázatokat, és azt, hogy furcsa módon sorozatban csókosok látszottak ezeken nyerni. Szerinte nincs mit csodálkozni, hja, hát kis ország a miénk, itt mindenki mindenkinek a rokona, lásd még Móricz Zsigmond. A pályázatok körüli kétségeket legjobban persze azzal lehetne eloszlatni, ha teljes átláthatóságot biztosítanának minden állami tender körül, de ettől még fényévekre vagyunk. Az interjúban is csak ígéreteket lehet olvasni, azokkal meg tele van a padlás.

Korábban arról írtunk, milyen üzleti sikerek várnak azokra, akik sógorságba-komaságba keverednek a magyar miniszterelnökkel. Most kiderült, elég barátnak is lenni, és máris nem lesznek érvényesek rá a gránitszilárdságú szabályok, például a takarékszövetkezetek államosításáról szólók: Orbán barátjának takarékszövetkezetét ugyanis elkerülte a nagy hullám. 

Nem illik ujjat húzni aztán a miniszterelnök sógorának családjával sem, mert annak sem lesz jó vége. A Népszabadság szerint a meglopott erdőtulajdonosokat kötelezné a fák visszatelepítésére a kormányhivatal, ahelyett, hogy az irtáshoz használt traktor nyomába erednének. Ez az a gépezet, amely a Tiborcz család birtokán álldogált, amikor Orbán Viktor miniszterelnök lánya lakodalmát ülte. (Egyedül Matolcsy rokona szívott: mentora távozása után rögtön kirúgták a gazdasági minisztériumtól. Egyelőre nincs hír arról, hogy a jegybankba szerződött volna, de nem lepődnénk meg. A tehetségeknek utat kell engedni.)

Az is elég szimbolikus, hogy mi lesz azokkal az egykor hűséges talpnyalókkal, akiknek elengedi a kezét a Főnök. Ez történik most az egykori esztergomi polgármesterrel, akinek ügyében már nyomoz a rendőrség. Meggyes Tamás viselt dolgai az ügyészség szerint felvetik a hűtlen kezelés gyanúját. Ha az MTI értesülései valósak, akkor hosszú idő után az első kormánypárti korrupciós botrány felgöngyölítésébe kezd a magyar igazságszolgáltatás. A politikusról itt van egy 2009-es portré. Az érintett  természetesen védekezik.

További érdekességek itthonról és külföldről:

Nagyon durván megugrott idén az a keret, amelyet a főpolgármester saját hatáskörben oszt szét: az év első kilenc hónapjában már 274 millió forint támogatást ítélt meg Tarlós István, ami a 2012-es összeg háromszorosa. Jut belőle ügyvédek focibajnokságára, rockoperára és oltár restaurálására is. Akinek van kedve, itt böngészhet a változatos célok között.

Elhalasztották a horvátok a péntekre tervezett tárgyalást a MOL-lal. Úgy volt, hogy a vezetési modellről lesz szó, ami amúgy is kicsit nehézkes megbeszélésnek ígérkezett, lévén, hogy közben a MOL vezérét korrupciós gyanú miatt akarják kihallgatni Zágrábban. A patthelyzetet valamiképpen mindenképpen meg kellene oldani, és a jelek szerint a MOL-nak kellene valami értelmes lépést tenni. Egyelőre izmozás megy mindkét oldalon.

Az OTP Bank vezére – akire egyébként Deutsch Tamás szerint nincs kilövési engedély – vett magának 1,6 milliárdért (ez állítólag arrafelé a piaci ár) egy kiüresedett budai úttörőtábort, mert rohadtul útban volt neki a kis házának kibővítéséhez. Folytatódik tehát a "legyen Buda a milliárdos oligarcháké" program.

Évek óta zavartalanul működhetett egy járulékcsalásra specializálódott céghálózat, amely milliárdokkal károsította meg a költségvetést. Az atlatszo.hu birtokába került a banda egyik kiugrott tagjának vallomása, aki azt állítja, rendőri segítséggel működött a bűnszervezet.

Érdekesen alakul az a vita, amelyik a budapesti villamosok beszerzése körül robbant ki a beszállítók és a megrendelők között. Az aránytalanul alacsony ára miatt a versenyből kizárt cseh Skoda cég nem hagyta annyiban, a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, a testület viszont további vizsgálatokat kért. Amíg ezeknek nem járnak a végére, nem köthetnek szerződést a nyertessel. Cserébe a BKK "leoffshore-ozta" a cseheket, akik ezen kiakadtak.

Nemrégiben itt szemléztük, hogy kitálalt a Corvinus Egyetem gazdasági főigazgatója, aki az egyetemen dúló felelőtlen gazdálkodásról beszélt. Most kiderült: kirúgták. Én speciel nagyon kíváncsi lennék, pontosan mi történik a Corvinuson, és kinek van igaza a vitában, ki nem ért hozzá jobban. Közben megkezdődött az egykori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem volt rektorának és társainak pere, amely jelentős értékre elkövetett sikkasztás vádjával folyik: állítólag fiktív közbeszerzéseket bonyolítottak, a pénzt pedig szépen kifolyatták  a kasszából.

Komoly, 70 millió forintos bírsággal sújtott a GVH néhány nagy könyvterjesztőt, amelyek a hivatal szerint kartelleztek. Olyan megállapodást kötöttek a kiadókkal, amely megakadályozta, hogy azok alacsonyabb áron is eladhassák a termékeiket, ez pedig a GVH szerint versenykorlátozó volt. Közben viszont éppen zajlik a versenyhivatal kiherélése, állítólag azért, hogy a stratégiai gáztárolók gond nélkül átkerülhessenek a Magyar Fejlesztési Banktól az MVM-hez. Mondjuk, ha olyan gazdaságot építünk, amiben nincs verseny, akkor valóban nincs szükség ilyen hivatalra.

Megkezdődött az a per, amelyet a trafikmutyi egyik, régóta trafikot működtető vesztese indított a pályázata elbírálására vonatkozó adatok megszerzéséért. Az ügyvéd panaszkodik, hogy olyan adatokért, amelyek elvileg, állami koncessziós pályázatról lévén szó, a nyilvánosságra tartoznának, a jogi nehéztüzérséget kell bevetni.

Érdekes összefüggést mutat az egyik ügyvéd szerint, hogy hat (!) év után befejezte a nyomozást a Nemzeti Adó- és Vámhivatal az OTP Trade tízmilliárd forintos áfacsalási ügyében. A több tucat gyanúsított egyikének védője úgy látja, az időzítés nem véletlen, az eljárás – elmondása szerint – azt követően gyorsult fel, hogy az OTP elnök-vezérigazgatója szóváltásba került a Miniszterelnökséget vezető Lázár János államtitkárral.

Szabó László Zsolt veszi át a közmédia vezetését kedvencünktől, a Mutyimondó egyik állandó szereplőjétől, Böröcz Istvántól, akit a médiahatósághoz buktattak felfele. Az új vezetőről annyit kell tudni, hogy az első Orbán-kormány alatt már meg lehetett ismerni működését, akkor neki is voltak úgynevezett "ügyei", de végül a nyomozást megszüntették. Kíváncsian várjuk, nagyobb lesz-e a rend és az átláthatóság a közmédiánál.

Törvényes lehet a már megnyert uniós pályázatok továbbértékesítése, bár van egy széles szürkezóna is.

Elsőfokon nyert az Átlátszó Oktatás: az ELTE-nek ki kell adnia, hogy kik és mennyit kaptak a közéleti ösztöndíjból és a HÖK-ös jutalomkeretből.

Átadták a felújított Zeneakadémát, ami biztos szép lett, de az eredeti 2,7 milliárdos ár, 6,5-re ugrott. Átnézném én a számlákat ott is.

A magyar állam okostojásai akkor kezdték fontolgatni, hogy beszállnának a Sólyom légitársaságba, amikor már mindenki értette, hogy az egész egy nagy átverés.

Tovább görög a Római-partra tervezett mobilgát ügye: iszapbirkózás a közmeghallgatáson

Egy vezető brit ügyész szerint közérdekű információk nyilvánosságra hozatala érdekében, nagyon szigorú feltételek mellett, még a bűncselekmények elkövetését is el kellene nézni az újságíróknak. Készített hozzá irányelvgyűjteményt is. Tanulságos olvasmány magyar bíráknak, ügyészeknek.

Prostituáltakkal vagy koncertbelépőkkel is vesztegetett, összesen dollártízmilliókkal, az amerikai haditengerészet egy beszállítója magas rangú tiszteket, köztük az NCIS egy ügynökét is.

Nyilvánosak lesznek az Európai Unió Tanácsának jogalkotási eljárásában tett tagállami észrevételeket. Ezzel jelentősen nőhet az uniós döntés-előkészítés átláthatósága, főleg, mert eddig egyáltalán nem volt neki.

A nyugat-balkáni országok közül Szerbiában a legmagasabb a korrupció aránya, egy felmérés szerint az utóbbi egy évben a vállalkozók 17 százaléka fizetett le valamilyen állami tisztségviselőt.

A pápa felfüggesztette a rongyrázás és luxuskiadások miatt támadások kereszttüzébe került német püspököt.

Egy instant tésztákon élő kínai tényfeltáró újságíró cikksorozatban leplezte le egy helyi építési nagyvállalat visszás ügyeit, hírnévrontás miatt letartóztatták, erre szolidaritási tiltakozások kezdődtek az újságíró mellett.

Nem a Közgép építette, ezért szét is eshet egy Duna-híd, amely 282 millió euróból épült Románia és Bulgária között.

Újabb per indult a volt olasz miniszterelnök ellen, most azért, mert a vád szerint egy szenátornak fizetett, hogy váltson pártot.

Szolgálati közlemények:

Elindult a Mutyimondó rovat új prémium szolgáltatása. Ha nem akarsz lemaradni egyetlen korrupciós hírről, pletykáról, érdekességről sem, és mindenkinél korábban akarod olvasni a Heti Mutyimondót, akkor iratkozz fel az email-hírlevelünkre.

"Azért lettem újságíró, mert mindennél jobban szeretem a szabadságot, és nem vagyok hajlandó senki kedvéért, egy fikarcnyit sem feladni belőle. Ezért dolgozom az Átlátszónál. A magyar médiában most itt lehet korlátok nélkül, teljesen szabadon újságot írni." Előfizetőket keresünk - olvasd el támogatási felhívásunkat.

Mong Attila

süti beállítások módosítása