Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Szexvideókat semmisített meg a grúz kormány

Hónapokig tartó hezitálás után végül megsemmisítették a grúz hatóságok azt a több mint száz szexvideót, amelyeket grúz állampolgárok együttléteiről készített a titkosszolgálat az előző kormány megrendelésére.

shredding_1.jpg

Főként újságírók nézték végig azt, ahogy a grúz belügyminisztérium aulájában ledaráltak 2007 és 2011 júliusa között készült filmeket. A Grúziai Álom párt vezette kormányzat szerint az előző kabinet azért készítette a felvételeket a politikusok, aktivisták és jól ismert grúzok részben homoszexuális és házasságon kívüli intim együttléteiről, hogy azt később zsarolásra használja fel.

Irakli Garibasvili grúz belügyminiszter ugyanakkor megjegyezte, hogy lehetnek még hasonló felvételek elődjük, az Egyesült Nemzeti Mozgalom tulajdonában és a kormány kezdeményezni fogja egy új törvény elfogadását is a hasonló esetek megakadályozása a személyiségi jogok védelme érdekében.

A korábbi kabinet tagjai visszautasították a vádakat és úgy vélik, ha készültek is ilyen felvételek, az csak a titkosszolgálat vagy belügyminisztérium egyes munkatársainak magánakciója lehetett, szó sincs általános gyakorlatról. A közvélemény egy része szerint a Grúziai Álom eltúlozta a helyzetet, emiatt szeptember elején tüntetések is voltak.

A cd-k megsemmisítésekor nagyjából 70 újságíró mellett jelen volt a Tamar Khaldani, személyes adatok védelméért felelős ombudsman, Merab Gabinasvili, a legfelsőbb bíróság egyik tagja, továbbá az igazságügyminiszter, a legfőbb ügyész, és a Transparency International grúz képviselője is. 

süti beállítások módosítása