Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Amfetamin a netről rendelhető fogyasztószerben

A dizájnerdrogokkal való visszaélés már nem csak a közbeszédbe, de a kábítószertörvénybe is bekerült. A gyógyszerekkel való visszaélés azonban még nem igazán téma  bár törvény van róla. Sokan lesznek úgy drogfogyasztók, hogy gyakorlatilag fogalmuk sincs róla, mit rendeltek meg az interneten.

adipex.JPG

„Nézd, erről a tablettáról beszélek.” – mondja Eszter és letesz elém egy elegáns, kis aranyszínű tablettát. „Meglátod, három hét és teljesen eltűnnek a hurkáim.” – teszi hozzá. Nézegetem a tablettát és nem fűzök hozzá túl sok reményt. A magam részéről sosem hittem a fogyasztó csodaszerekben. „Honnan van?” – kérdezem. „Az internetről. Húszezerért lehet hatvan darabot venni. És nem, nem drog, csak még nincsen törzskönyvezve.”

A fenét nem az. Erre persze később jövök csak rá, valahol a Király utca környékén, ahol beüt a cucc. Olyan komoly amfetamin flessem van, mint amilyen évek óta nem volt. Kapkodom a fejem, mert a legkevésbé sem vagyok rá felkészülve. Idegesen tárcsázom Esztert, hogy mi az istennek nem mondta meg, hogy speed van a tablettában. „De hát ez nem speed” – mondja ártatlanul. „Ez csak egy fogyasztószer. Az a neve, hogy Adipex retard.”

Kezdem magamat teljesen hülyének érezni, hogy benézek egy speed tripet, panaszkodom is Dórának, a szerkesztőmnek. „Ó, de hát azt ismerem” – mondja vigyorogva, majd hozzáteszi, hogy ő a politoxikomán ex-csávójától kapott ilyet, aki mindenféle pörgetőt nyomott. A nők azonban fogyásra használják.

Már látom is magam előtt a teljesen felpörgött mamikat, ahogyan a fogyás reményében flesselgetnek otthon a cucctól. Azt gondolom, itt az ideje felhívnom valakit, aki ért ehhez a kérdéshez. Az illetőt dr. Rácz Józsefnek hívják, ő a Kék Pont Drogkonzultációs Központ és Drogambulancia Alapítvány elnöke, ismert addiktológus. Ha valaki, ő biztosan fog tudni mondani valamit erről a gyógyszerről.

Annak dacára, hogy hétvége van, és hogy a kormány a totális szigor politikája mentén éppen felszámolja a józsefvárosi tűcsere programjukat előrevetítve egy komolyabb hepatitisz- és HIV-járvány rémképét az intravénás drogfogyasztók körében, szinte azonnal válaszol. Ellenőrzi az általam megadott gyógyszer nevét a drogadatbázisban, megnézi, mi a hatóanyag. A tettest fenterminnek hívják, a fenetilaminok csoportjába tartozik és farmakológiailag nagyon hasonló tulajdonságokat mutat az amfetaminnal. Ugyanúgy csökkenti az éhség- és szomjúságérzetet, mint az ismert és szeretett drog. És persze felpörget, kialakulhat függőség és ami a legszebb: pszichózis.

Arra a kérdésemre, hogy elképzelhetőnek tartja-e, hogy valóban az amfetaminhoz hasonló flessen mentem keresztül, a válasz egyértelmű igen. „Az amfetamint is sokan azért kezdik szedni, hogy fogyni tudjanak.” – mondja dr. Rácz. Abban maradunk, hogy utánanéz, van-e páciens, akit már a kis sárga tabletták túlzásba vitt szedése miatt kezelnek valamelyik magyar addiktológián. Addig én leellenőrzöm a terjesztőt.

Ipari átverés

Többfajta Adipex-készítményt forgalmaznak Magyarországon, persze teljesen illegálisan. A hvg.hu már cikket szentelt a hamisított készítmények és az eköré szerveződő jogi ügyeknek, de olyan cikket, mely felhívná a célcsoport (jelen esetben a fogyni vágyó nők) figyelmét, hogy tulajdonképpen egy stimulánst szednek be, nem találtam.

A honlap, melynek a címét Esztertől kapom meg, erősen félrevezető. Bár valóban találni rajta a szerhez tartozó magyarra fordított használati utasítást, a honlap elsősorban úgy állítja be a gyógyszert, hogy az a tény, hogy Magyarországon nincs törzskönyvezve sajnálatos, idő kérdése és teljes mértékben elhanyagolható – a honlap tulajdonképpen csak segíteni akar a „fogyni vágyókon”. Hiába van felsorolva az összes lehetséges mellékhatás az egyébként csehről magyarra fordított használati utasításban, hiába figyelmeztet, hogy a szer szedése előtt mindenképpen egyeztetni kell a kezelőorvossal, mindez elsikkad a gyors fogyás ígérete mellett. Ha pedig balul üt ki egy-egy fentermin kúra, reklamálni sincs kinél.

Hogy lássam, hogy valóban működik a rendszer, megrendelek egy csomagot, ami 4-5 napon belül meg is érkezik. A forgalmazók jelentős összeget nyernek egy-egy vásárlással, az pedig, hogy konkrétan bűncselekményt követnek el és több száz mamikát állítanak rá egy stimulánsra, a legkevésbé sem visszatartó erő. A legviccesebb azonban, hogy mindenkit figyelmeztetnek a hamisított szerek veszélyeire, megteremtve a felelős forgalmazó látszatát. Ne rontsa senki a piacot.

Mamák pszichózisban

Önmagában persze a stimuláns internetes forgalmazása nem mutatna túl a magyar drogpiacot uraló dizájnerdrogokon és ész nélküli felhasználóin, ha a célcsoport ezúttal nem egy olyan szegmense lenne a magyar társadalomnak, mely nem rekreációs céllal rendel pszichoaktív szert. Olyan, gyanútlan emberek rendelik meg, akik csak fogyni szeretnének – a helyzet azonban az, hogy erre akár rá is mehetnek agyilag.

Dr. Rácz hamar kinyomozza, hogy már kezelnek embereket közvetlenül a gyógyszer kiváltotta pszichózisban. Kérésemre megadja dr. Petke Zsolt, a Nyírő Gyula Kórház addiktológusának a telefonszámát, aki konkrétan kezel ilyen tünetekkel beérkezett pácienst.

„Mint a legtöbb kábítószer esetében, a függőség kialakulása itt is nagyban személyiségfüggő.” – meséli dr. Petke. A pszichózis tulajdonképpen ugyanolyan, mint az amfetamin esetében: a delikvens felpörög, a tudata szétesik, olyan dolgokat tesz a szer hosszan tartó szedése miatt, melyet normális állapotban nem tenne. Elmondása szerint általános tendenciáról beszélhetünk: mivel nem rekrációs céllal, hanem rendszeresen, kúra jelleggel szedik be a fenetilamin családba tartozó vegyületeket, egy egy- vagy többhónapos kúra esetén már szinte biztos, hogy bajok lesznek. „Ez nem véletlen, és nem különleges eset.” – teszi hozzá.

Kérdésemre, hogy hogyan lehet leszedni a cuccról a megvadult mamikákat, azt a választ kapom, hogy a pszichózis tünetei gyakorlatilag már a szer megvonásától kezdve csökkenek, de a teljes rehabilitáció, személytől függően 3-4 hónapig is eltarthat. Az sem kizárt, hogy ezalatt az idő alatt az illetőt gyógyszerelni kell. A durva az egészben az, hogy a páciensek egy jelentős részének gyakorlatilag fogalma sincs miért kerül be a toxikológiára- vagy az addiktológiai osztályra.

Dr. Rácz elmondása szerint elképzelhető, hogy a vegyület magyarországi elterjedésének hatására több amfetamin-felhasználó tér át majd a fenterminre, mert a feketepiacon kapható speed 2000-2500 forintos árához képest egy-egy tabletta jelentősen olcsóbb és jobb minőségű.

Jászberényi Sándor

süti beállítások módosítása