Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

105 milliárd forintot szórt ki az EMMI az első félévben

Augusztus 8-a óta nyilvános az EMMI idei első félévi támogatási listája. A tárca hat hónap alatt valamivel több mint 105 milliárd forintot osztott ki különböző szervezeteknek kisegyháztól a tekeszövetségig. A lista 726 tételt tartalmaz, de a kedvezményezett szervezetek száma ennél jóval kevesebb, mert egy szervezet akár négy-öt különböző jogcímen is kaphatott támogatást. A táblázatban külön szerepel a támogatás célja – van itt egyházaknak felajánlott 1 százalékok állami kiegészítésétől kezdve a rendkívüli tartalékból finanszírozott stadionrekonstrukcióig minden.

emmi.jpg

Rögtön a táblázat harmadik sorában találjuk Magyarország legsokoldalúbban támogatott civil szervezetét, a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványt. Felcsúton ugyanis nemcsak stadion épül, de szakközépiskola is – elsősorban az akadémián tanuló focistatehetségeknek. A Letenyey Lajos Szakközépiskola és Szakmunkásképző felépítéséhez az EMMI 500 millió forint támogatást nyújtott. Néhány más közoktatási intézmény is kapott különböző jogcímeken támogatást, igaz, eggyel kisebb nagyságrendben. A közoktatást érintő második legnagyobb támogatást, 98 millió forintot a Fóti Ökumenikus Közművelődési Egyesület kapta a helyi ökumenikus iskola és gimnázium finanszírozására.  A pécsi Gandhi Gimnáziumnak 65 millió forint jutott, a Belvárosi Tanodának már csak 17 millió.

Abszolút értékben a nem állami vagy önkormányzati szervezetek közül a katolikus egyház kapta a legtöbb pénzt a magyar államtól. A költségvetés 11 milliárd 137 millió forintot fizetett ki az 1997.év XXIV. törvény alapján: e szerint az egyháznak az állam a vissza nem adott ingatlanok megváltásaként járadékot fizet: épp ennyit. További 1,3 milliárd jutott katolikus hittanoktatásra, 400 millió egyházi közgyűjtemények és közművelődési intézmények támogatására, 1 milliárd az egyházi személyzet bértámogatására, és 6 milliárd az egyszázalékos felajánlások kötelező állami kiegészítésére: ez összesen néhány millió híján 20 milliárd forint. Szervezetileg ugyan elkülönült a Piarista Rend Magyar Tartománya – a katolikus egyházat ezekben az aktusokban a Magyar Püspöki Konferencia képviseli-, de végső soron mégiscsak a katolikus egyház része. Egy tavalyi kormánydöntés, a 1458/2012 számú kormányhatározat nyomán három éven keresztül évi 1,2 milliárd forintot utal a Rendnek a költségvetés „(…) hitelfelvétel kiváltása, beruházás befejezése céljára.” Persze nemcsak a katolikus egyházat támogatja különböző kisebb-nagyobb egyszeri döntésekkel a kormány: a református egyház a rendkívüli tartalékból kapott a második félévben 1,9 milliárd forintot – az első félévi támogatási listán még csak a Kálvin téri templom felújítására nyújtott 500 millió szerepel. További 1,35 milliárd jut az egyházaknak „műemlék és nem műemlék” egyházi épületek rekonstrukciójára, 650 millió pedig „közösségépítést szolgáló egyházi rendezvények valamint kulturális, oktatási és vallásturisztikai projektek” támogatására.

A legnagyobb egyösszegű támogatás viszont szintén a focihoz kötődik: 9 milliárd forintnyi támogatás jut a debreceni stadionépítésre a Nagyerdei Stadion Rekonstrukciós Kft-n keresztül. (Azóta nyilvánosságra került, hogy a kormány a szombathelyi stadionra is elkölt a rendkívüli tartalékból 9,6 milliárd forintot.) Szintén a futballt támogatja az az 1,7 milliárd forint, amit az MLSZ kapott az utánpótlás-nevelés támogatására az EMMI-n keresztül. Noha egyetlen sportágat sem támogat ilyen bőkezűen és széleskörűen a kormányzat, a támogatások listáján azért kiütközik a sportkultusz. 1,5 milliárdot költött az EMMI a négy év múlva, 2017-ben Győrben megrendezésre kerülő XIV. Nyári Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál megvalósításának I. ütemére, és 6,2 milliárdot kapott eddig a költségvetésből a Magyar Olimpiai Bizottság.

A harmadik nagy támogatotti csoportot a kormány  - nem sport jellegű - kedvencei jelentik. Vannak itt egészen apró tételek is, mint a Kommentár Alapítvány (a Kommentár című jobboldali periodika kiadója) 5 milliója, amit csak az tesz említésre méltóvá, hogy ez az egyetlen, a magyar nyomtatott sajtónak juttatott közvetlen EMMI-támogatás. Jóval többe kerül a kormány másik kedvenc játékszere, az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark – erre 210 milliót költött a minisztérium. A kastélykultusz pedig még ennél is drágább mulatság: a keszthelyi és a gödöllői kastély fenntartása közel 450 millióba kerül.

100 millióval erősítette a minisztérium a HÖOK-ot, 435 millió jutott Lezsák Sándor Népfőiskolai Alapítványának , és ebből a kiapadhatatlannak tűnő forrásból jutott néhány tízmillió az olyan kisebb szövetségeseknek is, mint a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetsége.

Panaszra nem is lehet oka senkinek, a kortárs művészeknek sem. Hiszen a JAK is kapott 1 milliót a működésre, akárcsak a Magyar Filmművészek Szövetsége, sőt a fotóművészek 3,5 milliót kaptak, a Magyar Pen Clubra is szánt ennyit a kulturális kormányzat, de még a magyar grafikusoknak is jutott 400 ezer forint. Ennyit kap a Magyar Színházi Társaság is, a műfordítók egyesülete pedig még ennél is többet, kerek félmilliót; a Szépírók Társasága pedig kifejezetten bőkezű mecénást tisztelhet a magas minisztériumban, hiszen nekik is jutott 3,5 millió a kiosztott 105 milliárdból.

süti beállítások módosítása