Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Petíció Böröcznek – legyen átlátható az MTVA!

Az atlatszo.hu levélküldő kampányt indít a közmédia átláthatóságának megteremtése érdekében. A levélben azt kérjük az MTVA vezérigazgatójától, hogy hozza nyilvánosságra az adófizetőket érintő szerződéseket, különösen azokat, amelyeknek nyilvánosságáról már bírósági ítélet is szól.

mtvapet.jpg

Petícióval fordul az atlatszo.hu az MTVA vezérigazgatójához, Böröcz Istvánhoz annak érdekében, hogy kikényszerítse a szervezet átlátható működését. Az Alap ugyanis évente tízmilliárdos nagyságrendben költ el közpénzt úgy, hogy az ezt megalapozó döntésekről és szerződésekről adatot nem tesz közzé, adatigénylést nem teljesít - még azután sem, hogy sorozatban bukja el a közérdekű adatos pereket. 

Legutóbb a Marslakók című sorozat esetében adott igazat a bíróság az atlatszo.hu-nak. Az eljárásban előbb a Fővárosi Törvényszék első fokon tavaly novemberben mondta ki, hogy az MTVA köteles átadni a lapnak a Marslakók című sorozat költségeiről szóló dokumentumokat és a műsor megszüntetéséről szóló szerződést. A Fővárosi Ítélőtábla ezután másodfokon is az atlatszo.hu javára döntött, amikor helyben hagyta a Törvényszék ítéletét. Az MTVA mégsem küldte meg az adatokat, pedig a határidő már eltelt.

Ugyanígy – annak ellenére, hogy több mint két hónapja jogerős ítélet mondta ki, hogy az MTVA köteles kiadni Várhegyi Attila volt szolnoki polgármester cégével kötött szerződést –, a közmédia ezt a dokumentumot sem bocsátja rendelkezésre. Ezekben a perekben az MTVA az üzleti titok védelme mögé bújik, pedig a bíróság rendre kimondja: az üzleti titok védelménél előrébb való a közpénzek nyilvánosságára vonatkozó elv. Aki tehát közpénzt használ fel, nem hivatkozhat üzleti titkaira, a bíróság ezek védelménél fontosabbnak tartja az átláthatóságot.

Az atlatszo.hu eddig számos esetben perelte az MTVA-t. Ezek kimeneteléről, adatairól bárki tájékozódhat ügyregiszterünkben, de az alábbiakban össze is gyűjtöttük őket. Az ügyeket áttekintve jól látható, hogy eddig nem vesztettünk pert a titkolózó MTVA-val szemben, és jelenleg is öt eljárás van folyamatban.

Először a székházügy kapcsán pereltünk, az MTVA és a Millenniumi Média Kft. között 2011. július 26-án létrejött, a Budapest III. kerület Kunigunda utcai gyártóbázisra vonatkozó szerződést (megállapodást) szerettük volna megismerni.

A második ügyünk már a Marslakókkal volt kapcsolatos. A Bíróságtól azt kértük, kötelezze az MTVA-t, hogy küldje meg a számunkra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Marslakók Produkciós Kft. között 2011. augusztus 24-én létrejött megállapodás mellékleteinek másolatát. A szerződés szövegét végül kiszivárogtatta nekünk valaki és közzétettük, ezért közösen kértük a per szünetelését, amely végül meg is szűnt.

Maradj Talpon, Magyarország, Szeretlek!, A dal – Eurovíziós Dalfesztivál, Fábry, On the Spot: a Bíróságtól azt kértük, kötelezze az MTVA-t, hogy küldje meg a számunkra a fenti műsorok előállítására, illetőleg a nyilvánossághoz való közvetítési jog megszerzésére vonatkozó szerződéseket, illetve az esetleges szerződésmódosításokat. Nyertünk.

Prestige Média Kft., Várhegyi Attila korábbi szolnoki fideszes polgármester és államtitkár cége ügyében is pereskednünk kellett. A Bíróságtól azt kértük, kötelezze az MTVA-t, hogy küldje meg a számunkra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Prestige Média Kft. között 2011. január 1-je és az adatigénylés beérkezéséig megkötött szerződéseket, az e szerződésekkel összefüggésben kiállított esetleges teljesítésigazolásokat, a szerződések szerinti szolgáltatás részeként a Prestige Média Kft. által az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap részére megküldött valamennyi elektronikus, illetve írásbeli anyagot; a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap és a Prestige Média Kft. között kötött szerződéskötést megelőzően a Prestige Média Kft. által tett ajánlatot; valamint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap által a Prestige Média Kft.-vel kötött szerződés tárgyában más kommunikációs ügynökségekhez küldött ajánlatkérő levelet és a beérkezett ajánlatokat.

Az MTVA műsorterjesztési szerződéseit sem kaptuk meg egyszerűen: a közszolgálati médiaszolgáltatók műsorterjesztésére vonatkozó valamennyi szerződést kértük, így pereltünk. Végül ez a per is megegyezéssel zárult, mert az MTVA végül kiadta azokat a szerződéseket, amelyeket már ő kötött. (A hatályos szerződések többségét még a három önálló közszolgálati műsorszolgáltató kötötte, és ezek szerint azokat továbbra is ők kezelik.) 

Az MTVA betört a mozifilmes piacra is – a kérdésünk csak, kinek éri ez meg. A Bíróságtól ezért azt kértük, kötelezze az MTVA-t, hogy küldje meg a számunkra az arra vonatkozó kimutatást, hogy az adatigénylés beérkezéséig az MTVA mozifilm-forgalmazási tevékenysége milyen bevételekkel és kiadásokkal járt. Erre aztán nem lett szükség: a per során a kimutatást végül átadta az MTVA.

Marslakókkal összefüggésben kötött reklámszerződéseket is hiába kértük, az MTVA szerint ugyanis ez is üzleti titok. A per második tárgyalásán aztán váratlan fordulatként mégis inkább úgy nyilatkoztak, hogy nem is kötött ilyen szerződést az Alap. Ezek szerint tehát - ha nem ajándékba kapták az óriásplakátokat - akkor az alvállalkozó fizethette a látványos beharangozó kampányt, de ez majd a Marslakók-szerződés költségkimutatásából derülhet(ne) ki. 

Legfrissebb nyertes perünk ugyanis éppenaz MTVA-val szemben a Marslakók összköltségére vonatkozik. A Bíróság mindkét fokon nekünk adott igazat, így meg kellene kapnunk a Marslakók című televíziósorozattal összefüggésben a Marslakók Produkciós Kft. számára kifizetett és még kifizetni kívánt tételek listáját a jogcím és az összeg megjelölésével, valamint a Marslakók Produkciós Kft. által kibocsátott számlákat; és a Marslakók című televíziósorozat közös finanszírozású koprodukciós gyártására irányuló, a Marslakók Produkciós Kft.-vel 2011. augusztus 24-én kötött szerződés megszüntetésére irányuló szerződést. Épp ezen ügy apropóján indítjuk jelenlegi petíciónkat, ugyanis az MTVA a jogerős ítélet ellenére sem hozza nyilvánosságra az adatokat.

Hiába voltunk kíváncsiak az MTVA leányvállalatainak gazdálkodási adataira is. A Bíróságtól azt kértük, kötelezze az MTVA-t, hogy küldje meg a számunkra azon gazdálkodó szervezetek listáját, amelyek az MTVA tulajdonában vannak; azon gazdálkodó szervezetek listáját, amelyek tekintetében a tulajdonosi jogokat az MTVA gyakorolja; valamint az előzőek szerinti gazdálkodó szervezetek vezető tisztségviselőinek nevét, munkabérét, a számukra szerződés alapján kifizethető esetleges prémium, béren kívüli juttatás vagy egyéb juttatások mértékét. Nem adták, pereltünk, nyertünk.

Az MTVA-val szemben a Bíróság szerint nyilvános az is, hogy melyek az MTVA által a 2010–2012-es időszakban (adomány, szponzorálás, pályázat útján) támogatott szervezetek és magánszemélyek, valamint hogy mekkora volt a támogatás összese, és mi volt a célja.

Aztán jött a MÜPA-ügy, ismét perelnünk kellett az adatokért. Az MTVA és a Művészetek Palotája Korlátolt Felelősségű Társaság; a Show & Game Produkciós Korlátolt Felelősségű Társaság; illetve a HUNG-ISTER Filmprodukció Zártkörűen Működő Részvénytársaság között fennálló vagy 2011. január 1-je és az adatigénylés beérkezése között teljesített szerződéseket, illetve az esetleges szerződésmódosításokat szerettük volna megismerni, mert úgy gyanítottuk: Simicska-cég titkait védi az MTVA. Az ügy jelenleg másodfokon van.

Szintén folyamatban van, így még mindig várjuk Vajda Gergely karmester MTVA-val kötött szerződéseit.

Ritkán kérünk igazán nagy mennyiségű adatot, de az MTVA semmilyen formában, tehát még csak az alapadatok szintjén sem tette közzé, milyen szerződéseket kötött alvállalkozókkal műsorszolgáltatási tevékenységekre. Az Átlátszó nem hivatalos forrásból értesült azon cégek listájáról, amelyekkel az MTVA szerződést kötött – szám szerint 48-cal. Ezért pert kellett indítanunk, amelyben első fokon megállapította a bíróság: mind a 48 alvállalkozó szerződését ki kell adnia az MTVA-nak. Ha nem fellebbeznek, hamarosan meg kell kapnunk az adatokat, feltéve, hogy az MTVA aláveti magát a magyar Bíróság jogerős ítéletének.

Ákos új szignálokat komponált a közrádiók számára. Minket az is érdekelt, mennyiért, így szerettük volna megismerni a közrádiók új szignáljainak elkészítésére, valamint az azok felhasználására vonatkozó szerződéseket. Az ügy folyamatban van.

Az MTVA azt sem szeretné, hogy nyilvánosak legyenek az új székházzal kapcsolatosan felvett hitelek adatai. A Bíróságtól ezért többek között azt kértük, kötelezze az MTVA-t, hogy küldje meg számunkra a Közbeszerzési Értesítő 2012/127. számában közzétett eredményű, 17134/2012. számú közbeszerzési eljárás szerinti tárgyban az MFB Magyar Fejlesztési Bank Zrt.-vel, az OTP Bank Nyrt.-vel, a KDB Bank Zrt.-vel és a Magyar Takarékszövetkezet Bank Zrt.-vel, valamint e pénzintézetek bármelyikével önállóan az MTVA által komplex finanszírozási csomag biztosítására megkötött szerződések teljes szövegét.

Csatlakozzon Ön is a petíciónkhoz és küldjön levelet Böröcz Istvánnak, az MTVA vezérigazgatójának!

 

 

süti beállítások módosítása