Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: Lázár szakálla és az oligarcha szadómazó

Milliárdos büntetést kell fizetni az országnak, mert nincs korrupció, de a kormány megvédi a magyar mutyit. Ezen kívül oligarcha szadómazó, Lázár János szakálla és Mága Zoltán felcsúti koncertje is a heti rovatunkban. Mong Attila lapszemléje.

oktatás.jpg

Montázs: Átlátszó Oktatás

Miközben Magyarországon hivatalosan, a kormány szerint nincsen korrupció, két egyáltalán nem elhanyagolható közösség szerint viszont nagyon is van: egyrészt a magyar emberek szerint, másrészt a külföldi emberek szerint.

A magyar emberek például egy friss felmérés kérdéseire válaszolva elég jelentős arányban azt mondták, hogy erősödött (39 százalék), vagy nagyon erősödött (23 százalék), mióta hivatalosan megszűnt. Másrészt a külföldi, különösen a brüsszeli emberek szerint olyannyira erősödött, mióta nincs, hogy le is állították egy halom uniós program kifizetéseit. (Arról már nem is beszélve, hogy egyes agrárprogramoknál már vissza is kell fizetnünk pénzt.) Százmilliárdoktól eshet így el az ország, több száz milliárd forintot pedig büntetésben kell majd befizetni, és mindezt azért, mert nincsen korrupció Magyarországon. A vita első látásra apróságokon tört ki, hiszen az EU azt kifogásolta, hogy az állami építési beruházásokat előkészítő közbeszerzéseken a tenderre jelentkező cégek mérnökeinek miért is kell mindenképpen magyar kamarai tagsággal rendelkezni. A múlt héten azonban kiderült, hogy az apróságok mellett komoly problémákat is látnak az uniós vezetők, legfőképpen azt, hogy - bár konkrét bizonyítékuk nincs korrupt megállapodásokra - de semmi sem garantálja a pályázatok tisztaságát, átláthatóságát, és ha lehet, akkor nem öntenék egy feneketlen magyar kútba az uniós adófizetők pénzét. Név szerint ugyan nem szólították a Fidesz volt pártpénztárnokát (aki hivatalosan nem gazdag), de ők sem hülyék: lassan Brüsszelbe is elért a hír, hogy az állam szervezett elrablásával a korrupció tökéletes rendszerét sikerült nálunk meghonosítani, amiben a Fideszes offshore-lovagok kulcsszerepet játszanak. Egyes találgatások ezzel az uniós keménykedéssel hozzák összefüggésbe azt is, hogy a maffiaállam képviselői az utóbbi időben kulcspozíciókból voltak kénytelenek visszavonulni a brüsszeli fenyegetések hatására, és ezért került át az egész ügymenet Lázár Jánoshoz, aki lényegében bejelentette, hogy a kormány megvédi az EU-támogatásokat, vagyis biztosak lehetünk abban, hogy a magyar adófizetőket eurómilliárdokban mérhető kár éri már hamarosan. Ha pedig még ez sem elég, akkor a Fidesz kész további innovációkat is bevetni a korrupció védelme érdekében.

Lázár János az országos botrányt egy jól irányzott szakállnövesztéssel és azzal próbálta meg elfedni, hogy leuzsorásozta Csányi Sándor OTP-vezért, aki cserébe feljelentette és beperelte a politikust, aki válaszul lemondott a mentelmi jogáról, amire válaszul Csányi Orbán Viktorhoz menekült a VIP-páholyba, hogy a vállain sírja ki magát, miután ugyanekkor Orbán megtorpedózta a bankvezér új terveit. Oligarcha szadomazo zajlik itt élő adásban a szemünk láttára, avagy üss, és akkor is szeretlek. Sőt.

Ez előbb leírt kis közjáték is azt mutatja, hogy immár hivatalosan is kitört a választási kampány, amihez Lázár János megkezdte hosszú menetelését, csakúgy mint mindenki. A választási kampány jellemzője az, hogy a választások napjával véget ér, és akármennyire is szétbarmolta a Fidesz a rendszert, egyáltalán nem biztos, hogy nyernek. Témánk szempontjából ez azt jelenti, hogy egyre többen fogják úgy érezni a következő hónapokban, hogy hazafias köteleség lesz lopni, amíg még lehet.

Ennek szellemében Rákay Philip például egymilliárd forintot kap a költségvetés rendkívüli tartalékából egy maratoni, hónapokon keresztül zajló választási kampányműsorra. Még több jut a cserkészeknek, a Fradinak és Fekete Györgynek ugyanebből a kasszából, egymilliárd forintos kezességvállalási keretet nyitnak belőle magyar középvállalatoknak (sejthetjük, melyikekne), és persze felgyorsulnak a stadionépítések is, amelyekbe Orbán Viktor szerint nem közpénz áramlik, mert az az adóbevétel, amiről az állam lemond, az ugye nem közpénz. Még inkább csak a csókosok nyernek majd a különböző, Jeremie-hez hasonló tendereken, vagy az olyan versenyeken, mint az elektronikus útdíj rendszer bevezetésére kiírt akció. Épülnek, szépülnek, gazdagodnak a miniszterelnöknek kedves vállalkozók, akik örömmel adják bérbe a lakásukat az Orbán-csemetéknek. A lopásról pedig a figyelmet néhány Mága Zoltán koncert mellett majd azzal terelik el, hogy szép, kitalált összeesküvésekkel szórakoztatják majd a nagyérdeműt, amelyben a Sanoma, Bajnai, Soros és a Norvég Civil Alap találkozik majd a boncasztalon.

További érdekes olvasnivaló itthonról és külföldről:

A magyar oligarchák cégei nem támogatják a művészeteket, a betegeket vagy a fogyatékkal élőket, annál inkább Orbán Viktor alapítványát, a focit és egyéb sportokat.

Elszemtelenednek a nemzeti trafikosok, az egyikük az Andrássy út eltorlaszolásával csábítja a kuncsaftokat, közben Rogán szomszédja árulhatja a cigit az országggyűlési képviselőknek. Az ombudsman is beijedt: bár szerinte a trafiktender sértette a tisztességes eljáráshoz való jogot, nem fordul Alkotmánybírósághoz. A trafik-ügy látszik a számítógép eladásokon is.

Erősen mutyigyanús a pénztárgép tender, főleg azután hogy kiderült: az eddig engedélyezett masina helyett sokkal olcsóbbat vehetnek azok, akik nem rohantak elsőre megvenni a kötelező gépet.

Az állam rabul ejtése folytadódott: Simicska Lajos sajtójogásza vezetheti majd kilenc éven át a médiahatóságot, ami azt jelenti, hogy 2014-ben is lesznek választások, 2018-ban is, sőt 2022-ben is, de még mindig Karas Mónika mondja meg, merre van az előre. Ugye milyen hihetetlen. Most fogadnék arra, hogy előbb véget ér a rendszer, amiben Karas Mónika lehet elnöknő.

Egy válófélben lévő adóellenőr a saját feleségét figyeltette meg, így buktatta le azt a magánnyomozót, aki szolgáltatásaiért nem adott számlát. Adóellenőrrel rohadtul ne kezdjen az ember, csak szólok.

Schmitt Pál hivatalos tananyag lett egy budapesti elitgimnáziumban, amelynek igazgatói pályázatán az egyik jelölt bizonyíthatóan másolt anyagot adott be.

Áll a bál egy Budapesten elfogott ukrán képviselő miatt, aki nem kaphat politikai menekült státuszt, hazájában súlyos korrupciós bűncselekményekkel vádolják.

Egy kínai lett az első nyertese a görög letelepedési programnak: a cikk alapján az ottani kicsit tisztább és átláthatóbb, mint a magyar, hiszen nem a Kajmán-szigeteken kell dealelni, hanem egyszerűen meg kell vásárolni egy értékes görög ingatlant. Otthon egy másik gazdag kínait egy 26 emeletes ház gyűlöl, miután a fejük tetejére épített egy villát, engedély nélkül.

Brazíliában lebukott egy francia óriáscég: a Magyarországon is ismer Alstom éveken keresztül vesztegetett meg dollármillókkal brazil döntéshozókat.

Lúzerszekció: Hong-Kongban egy háziasszony azt állítja, véletlenül mosott pénzt. Egy nigériai rendőr kamera előtt vette át a kenőpénzt. A Ryanair kirúgott egy pilotát, aki egy tévéadásban kérdőjelezte meg a légitársaság biztonságát.

A prágai korrupciós városi séta nagyon népszerű a nyugati sajtóban.

A Transparency International megmondja, mit kellene tenni Bulgáriában a korrupció ellen.

Mong Attila 

süti beállítások módosítása