Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Idén is kormányközeli nyertesek a Jeremie pályázaton

32 milliárd forint uniós támogatást hívhatnak le a kockázati tőkealapok a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség döntése alapján. Meglepő vagy sem, de a tavalyi nyertesekhez hasonlóan most is találunk a kormányzathoz közel álló cégeket.

1157744_513972135344973_1245050131_n.jpg

Eredetileg 4 alap indulhatott volna az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogramok Közös Növekedési Alap Alprogramja című pályázaton (GOP-2013-4.3/B kódszám), ismertebb nevén a Jeremie III-on, de a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az indulók számát felemelte 8-ra, sőt, a döntés eredeti időpontját is kitolták több mint két hónappal. Az Insiderblog beszámolója szerint a nyertesek között az első helyen szerepel a svájci tulajdonossal rendelkező Alliance Jura-Hongrie Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.. Egyik fb-tagja Bata István, az ő neve mezőgazdasági és környezetvédelmi vállalkozásokban szerepel, kockázati tőkepiaci kötődése nincs.

A második nyertes már egy sokkal ismertebb, bár nem Fidesz-közeli üzleti csoporthoz, a Wallishoz kötődik. A Perion Invest Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. tulajdonosa a cégbirodalmat alapító Veres Tibor és a Wallis Management Zrt. A Perion 2012-ben még Venturio Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. néven futott és akkor 3 milliárd forintot nyert. Veres az egyik leggazdagabb magyar: a céginformációs adatok szerint közvetlenül 9 cégben található meg tulajdonosként vagy cégjegyzésre jogosult tagként, közvetve pedig (más cégeken keresztül) mintegy 30 cégben érdekelt. Veres cégbirodalmának egyik tagja építi pl. az új Fradi-pályát.

A harmadik nyertes a Tőkepartner Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt., tulajdonosa a Bán Zoltán érdekeltségében álló TE-BIT Számítástechnikai Szolgáltató Zrt.. Bán emellett a CEMP Trade Kft. ügyvezetője, amelynek tulajdonosa a Fideszhez közel állónak mondott vállalkozó, az FHB bank vezére, Spéder Zoltán. A CEMP-csoport tulajdonában áll az Index.hu internetes hírportál, és nemrég tőlük vásárolta meg a Napi Gazdaságot egy másik nyerteshez köthető cég, a milliárdos kormányzati megbízásokat kapó Századvég.

Ugyan az Európai Bizottság már jóváhagyta a kockázati tőkeprogram emelését, írja az Insider, de az átcsoportosításhoz szükség van az Orbán Viktort, Lázár Jánost, Németh Lászlónét és Varga Mihályt magában foglaló Nemzeti Fejlesztési Kormánybizottságra is. Így az eredeti négyen felüli további győzteseket a döntésig feltételesen hirdették ki, de úgy gondoljuk, hogy a Századvég Gazdaságkutató Zrt. elnökének Heim Péternek a résztulajdonában álló Hemisphere Kockázati Tőkealapkezelő Zrt. joggal reménykedhet a sikerese pályázatban.

2012-ben az Államadósság Kezelő Központ vezetőjének, Töröcskei Istvánnak az érdekeltségi körébe tartozó két cég is 1,5-1,5 milliárd összegű uniós forrást nyert a Jeremie II. keretében.  Töröcskei a Fideszhez köthető cégügyletek és hálózatok egyik csomóponti figurája, többszörös üzleti kapcsolatban áll Simicska Lajossal, egyik cége, a Pro-Aurum a botrányos történetű Vegyépszerből vált ki.

Az egyik nyertes, a Kairos Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. tulajdonosi körében van Szakács Tibor, a Széchenyi Bank vezérigazgatója és Lakatos Zsolt üzletfejlesztési vezérigazgató-helyettes is – írta a Figyelő. A másik cégben, a Prosperitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben találjuk Deák Klárát, Déri Viktort és Tarnai Györgyöt, akikkel Töröcskei még a rendszerváltás idején a Kultúrbankban dolgozott együtt. A Kairos és a Prosperitás ráadásul tavaly duplázott: a Növekedési Alap alprogramon belül egy másik alapból további 4,5-4,5 milliárd forintot nyertek. A harmadik nyertes a 4,5 milliárdos csoportban a Csányi Sándor-féle Bonitás Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt. volt.

süti beállítások módosítása