Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Felcsúti stadion: nem csak magánadományokból épül

Hiába büszke arra Orbán Viktor, hogy a felcsúti stadion építéséhez nem vettek igénybe állami pénzt, az építtető alapítványhoz befolyt több milliárdos társasági adókedvezmény közpénznek számít.

1044336_10200607460961216_1773122917_n.jpg

„A mi akadémiánk, amely nem pályázik nemzetközi babérokra, köszöni szépen, a saját utánpótlás-nevelésének meg az ide érkező magánadományoknak köszönhetően – közhasznú alapítványként – áll a lábán.” – mondta Orbán Viktor az általa alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia honlapjának adott interjújában. Az általa magánadományokként megnevezett források jelentős része azonban nem egészen az. Az akadémiát működtető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány, ahogy arról korábban már írtunk erről, 2012-ben úgy számolt, hogy mindössze 810 millió forintot áll majd  önrészként, 2,7 milliárd forint pedig társasági adókedvezmény formájában folyik be a kasszába. 

2011. július 1-je óta társasági adókedvezmény (TAO) vehető igénybe, ha a vállalkozások támogatják az úgynevezett látvány-sportágakat, vagyis a labdarúgást, a kézilabdát, a kosárlabdát, a vízilabdát és a jégkorongot. A támogatás céljai törvényben meghatározottak, ezért a szakszövetségekhez, amatőr és profi sportszervezetekhez, közhasznú alapítványokhoz befolyó pénzt utánpótlás-nevelésre, a képzéssel összefüggő feladatokra, a sportrendezvényekhez szükséges biztonsági követelményeket szolgáló infrastruktúra fejlesztésére, meghatározott beruházásokra, felújításokra, illetve személyi jellegű ráfordításokra lehet költeni. Tehát stadionépítésre is. 2012-ben 15 milliárd forint folyt be a focicsapatokhoz TAO-ból, ebből 2,8 milliárd Felcsútra került, vagyis több mint amire számítottak. 2013-ra az MLSZ 2,2 milliárd forintos támogatást javasolt az alapítványnak.

Orbán Viktor téved, amikor azt mondja, hogy a társasági adókedvezmény magánadomány. Valójában közjogi értelemben közpénz, állami támogatás, a bevezetésekor így kellett engedélyeztetni az Európai Bizottsággal. Másképpen fogalmazva, ha nem lenne, akkor adó formájában be kellene fizetniük a cégeknek, vagyis ez a bevétel hiányzik az államkasszából. Ugyanúgy állami támogatás, mint a személyi jövedelemadóhoz kapcsolódó 1 százalékos felajánlások, az már csak részletkérdés, hogy a pénz az adóhivatalon keresztül jut el a támogatotthoz, vagy csak igazolást kell róla kiadni. Szóval, amikor Orbán Viktor azt mondta ugyanebben az interjúban, hogy „minden klub kap állami támogatást a stadionjára, egy klub van, amelyik nem, ez pedig mi vagyunk”, akkor ismét tévedett.

Arról nem is beszélve, hogy az MLSZ nyilvántartása szerint voltak olyan cégek, amelyek milliárdos nagyságrendben támogatták a TAO-n keresztül a felcsúti futballt, de az már nem számít nyilvános adatnak, hogy pontosan mely cégekről van szó. (A hatályos magyar törvények szerint nem tartozik az adófizetőkre, hogy a kieső adóbevételt hova csorgatják.) Éppen ezért azt sem tudjuk, hogy kik voltak az üzleti élet azon szereplői, akiket a miniszterelnök, saját bevallása szerint, politikai pozíciójából fakadó helyzeti előnyéből adódóan meg tudott győzni arról, hogy ez az ügy fontos. Ez a helyzet azonban óhatatlanul felveti azt a kérdést is, hogy vajon az érintett cégek nem azért adták-e ezt a pénzt, mert tudták, hogy a miniszterelnöknek szívügye a felcsúti foci, így abban bíztak, hogy más ügyekben számíthatnak Orbán Viktor személyes jóindulatára? Egy nyilvános céglista segíthetne eloszlatni a kételyeket - az erre vonatkozó betekintési kérelmünknek a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány azonban mindezidáig nem tett eleget.

Stadionépítésre költhető, nem közpénznek látszó közpénzt azonban nem csak a társasági adókedvezménnyel lehet szerezni. Az állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. például előszeretettel támogatja a sportot, azon belül is a Ferencváros labdarúgó csapatatát. 2011-ben 100 millió forintot, 2012 augusztusában azonban már 250 millió forintot adományozott a cég a Kubatov Gábor Fidesz-pártigazgató által elnökölt Fradinak.

süti beállítások módosítása