Szavazz ránk a Goldenblogon

HTML doboz

Kövess minket!

FacebookTwitterRSSVimeoTumblr

elofizetok.png

Atlatszo.hu a facebookon

Hirdetés

Támogasd Te is az atlatszo.hu-t

NAV_polo.jpg

Atlatszo.hu

Nincs megjeleníthető elem

Vastagbőr

Nincs megjeleníthető elem

Legfrissebb kommentek

Ténytár

  • loader.gif
  • loader.gif

Google hirdetés

Heti Mutyimondó: kire kacsintott a héten Simicska?

Állami korrupciós képzés közszolgáknak, a felcsúti kisvállalkozások országos sikere, az ufókutatás lehetőségei az információszabadság törvényben és egy előre bejelentett karaktergyilkosság. Mong Attila lapszemléje.

simi2.jpg

Újabb lépések várhatók a korrupcióellenes harcban - jelezte Rétvári Bence parlamenti államtitkár az antikorrupciós civil munkacsoport múlt heti ülése után, vagyis jobb lesz, ha minden rosszra felkészülünk a következő hónapokban. Ez a kormány megvédi a korrupciót, bármi áron! Már az is elég baljóslatú, hogy a bejelentést egy olyan civilnek csúfolt munkacsoport ülésén tette az államtitkár, amelyben tavasz óta csak a korrupt “civilek”, értsd csak a kormány kegyelméből, támogatásaiból élő és a kormánypolitikát a mindennapokba átültető civilek vesznek részt, miután a komolyak (Transparency International, atlatszo.hu, K-Monitor) még a Lex Átlátszó-val kapcsolatos viták idején kivonultak. Arról pedig már ne is beszéljünk, hogy a hírt közlő Magyar Nemzet Online folyamatosan villódzó Közgép-hirdetéseket helyezett a tudósítás mellé. Stílusosan. (Persze telik az újabb megnyert 75 milliárdból.

Ennyi erővel egy kacsintós Simicska képet is kitehetnének a hírek mellé, de tényleg.  A képmutatásnak és a pofátlanságnak valóban nincsen határa. Nézzük, mi történt a héten!

A nagy korrupció ellenes harc részeként (kapaszkodjanak meg!) korrupció-megelőzési és etikai tréningeket tartanak több ezer szerencsétlen kormányhivatalnoknak, közigazgatási vezetőnek, akiknek a tréningek előtt és után lényegében a korrupció menedzselése a munkaköri feladata. A fejükön azok ülnek, akik akik rabul ejtették a magyar államot, akik két kézzel lopnak a közösből és akik az állam gépezetét arra használják, hogy egy szűk fideszes elit gazdagodjon.

Erre csodálatos példa a trafikmutyi, amelynek legújabb fordulata az, hogy a dohányboltoknak hamarosan naponta kell jelentést küldeniük az őket felügyelő állami cég központjába arról, hogy hány doboz Symphonia fogyott aznap. A gyanú szerint ennek egyetlen célja a kedvenc dohány nagykereskedő cég helyzetbe hozása, amelyik így majd gyorsan tud a helyszínre érkezni pótolandó a kifogyott készletet. A trafikokkal egyébként alaposan átrajzolja a kiskereskedelmet a Fidesz: az már korábban kiderült, hogy a cigiárusítási jogot elvesztő kisboltok tönkremennek, a jelek szerint zárnak az újságosstandok is, és ne legyenek kétségeink a további fordulatokat illetően, főleg, hogy kiderült:  a kötelezően lecserélendő pénztárgépek egy része egy korábbi Közgép-érdekeltségű cégtől érkezik. További érdekességek az ügyben: a Sziget dohányboltját egy olyan csoport működteti, amely trafikokat felügyelő állami cég vezetőjéhez van bekötve,  a Borsodban vásárolt cigi után Felcsúton csörög a kassza, az első ijedelem után pedig kiderült, hogy nem Rogán Antal haverjáé az a trafik, amelyet kiskorúak kiszolgálása miatt zártak be.

A képmutatás fantasztikus terepe a foci is, amelynek géniusza, a miniszterelnök olvashatatlanul hosszú interjút adott (összefoglaló itt) a  témában a Puskás Akadémia internetes oldala számára, tele jelképesen ránk nevetgélő, ránk kacsingató Simicska Lajosokkal. Miközben ugyanis jól tudjuk, hogy társasági adókezdveményből épül a felcsúti stadion, több százmilliót költenek egy másik falusi létesítményre, Orbán Viktor simán azzal büszkélkedik ebben az interjúban, hogy magánadományokból fejlődik az ágazat, beleértve a Puskás Akadémiát is. Az állami pénzen túl persze  pont azoknak az oligarcha-tulajdonban lévő magáncégeknek az adományaiból, akik azért áldoznak, hogy jóban legyenek vele, és mondjuk ne darálják le egyik napról a  másikra az iparágukat, ha nem jól viselkednek. (A stadion-kremlinológia gyöngyszeme itt olvasható.)

A Sanoma médiavállalat első embere, Szabó György valószínűleg már ezerszer megbánta, hogy nem került be a Videoton VIP páholyába és nem kvaterkázott békésen Orbán Viktorral. Most ő egy előre bejelentett karaktergyilkosság áldozata. Nem tudjuk pontosan mit vétett, de a vétke nagy lehet, hiszen a Fidesz a héten - a lakájmédiát is felhasználva - az ötvenes éveket is megszégyenítő összehangolt karaktergyilkosságba kezdett ellene, mert “kommunista”, mert “médiabáró”,  mert a kormány megbuktatására készül, miközben valószínűleg szegényre csak rákacsintott Simicska Lajos. A spekulációk szerint az eladósorban lévő cégére vetett szemet a Fidesz egykori pártpénztárnoka, és a TV2 megvásárlásáról folyó tárgyalások idején már a hírek szerint sikerrel alkalmazott fenyegető stratégiát alkalmazza ellene, amelynek célja kizárólag a portéka árának lenyomása.

Én komolyan nem értem szegény Szabó Györgyöt, miért nem figyelt oda jobban. Beszélhetett volna üzletember társaival, akik simán elmondták volna neki, hogy Simicska kacsintása egyáltalán nem halálos, csak tudni kell vele bánni. A héten a Figyelő írt hosszasan, hogy milyen jól menedzseli ezt a pillantást Spéder Zoltán, Csányiról régóta tudjuk, hogy profi (újabban még a horvátokat is az ujja köré csavarja, hogy kimentse haverját, Hernádi Zsoltot a korrupiós botrányból)  Széles Gábornak pedig elvileg pár Ikarus busz is elég a boldogsághoz (igaz most éppen emiatt nyafog.)

További érdekes olvasnivaló itthonról és külföldről:

Munkahelyen tilos a pia, kivéve, ha az ország ügyeiben kell dönteni: a Parlament büféjében simán lehet alkoholt venni, és a képviselőket szondáztatni se szabad. Részegen a jobb törvénykezésért!

Fejeseknek áll a világ. Négy év alatt készer annyi állami vezetőnek jár luxuskórházi ellátás, mint korábban. A fizetésüket ugyan korlátozzák, de jutalomra és prémiumra milliárdokat lehet kifizetni szabadon. Ugyanakkor Nagy Britanniában a hasonló nagy összegű kifizetések miatt vizsgálat indult.

Fejlődnek a magyar kis- és középvállalatok, elsősorban persze Felcsúton, ahol 800 milliós osztalékot fizetett ki Mészáros Lőrinc cége. A kft. a kormányváltás óta megötszörözte a bevételeit.

A közadatigénylés új távlatait nyitották meg az ufó-kutatók: szövetségük az ufó-megfigyelésről szóló aktákat kérte ki a honvédségtől, de nem kaptak semmit, mert állítólag nincsenek ilyen dossziék. Nyilvánvaló, hogy titkolják.

Egy kalandos magyar cég, az EMFESZ leányvállalatának egyik vezetője ellen Lengyelországban folyik korrupciós eljárás, egy román bűnszervezet vezetőit pedig nálunk kapták el.

Két érdekes számadat: 900 millió forintból levelezgetett velünk Orbán Viktor, és havi 350 ezer forintot, utiköltséget és teljes ellátást kapnak azok a fiatalok, akiknek távoli, sokszor egzotikus  országokba emigrált magyarokat kell meglátogatni. Állami álommeló, a mi pénzünkből.

A tankönyvterjesztés után hamarosan a tankönyvkiadásra is ráteheti a kezét az állam, a célpont a piac második legnagyobb szereplője, egy magyar tulajdonú vállalkozás.

A jól működő információszabadság-törvénnyel rendelkező országokban nagyobb eséllyel jobban működik a demokrácia, kisebb a korrupció és elégedettebbek az emberek - mutatta ki egy kutatás.

(Az illusztrációhoz az eredeti fotót Németh Dániel készítette.)


Ha tetszik a Heti Mutyimondó, kérlek szavazz az Átlátszó-blogra a Goldenblog versenyen, itt.

süti beállítások módosítása